12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMedalia lui Liu Xiaobo rămâne la Comitetul Nobel

Medalia lui Liu Xiaobo rămâne la Comitetul Nobel

Comitetul Nobel a respins luni o propunere a liderului istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa, care s-a declarat dispus să îl reprezinte în mod simbolic pe disidentul chinez încarcerat Liu Xiaobo la ceremonia de înmânare a Premiului Nobel pentru Pace, la Oslo, relatează Mediafax.

“Nici medalia, nici diploma, nici banii nu suferă în mod deosebit dacă rămân între zidurile noastre, aşteptându-l pe proprietarul legitim”, a declarat secretarul comitetului Nobel, Geir Lundestad, pentru agenţia norvegiană NTB.

Director al Institutului Nobel, Lundestad este de asemenea influentul secretar al comitetului cu acelaşi nume, care trebuie să îi ghideze pe cei cinci membri în reflecţia lor, dar care nu are drept de vot.

El a reacţionat la afirmaţii făcute în aceeaşi zi de Lech Walesa, el însuşi laureat al Nobelului în 1983.

“Sunt dispus să îl reprezint, împreună cu alţi laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace, pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra faptului că drepturile omului nu sunt întotdeauna respectate, că laureatul celui mai important premiu acordat pentru lupta în favoarea libertăţii este împiedicat să vină să îl primească”, a declarat Lech Walesa pentru AFP.

“Evident, îl vom reprezenta în mod pur simbolic, doar în timpul ceremoniei. Medalia, diploma şi banii vor rămâne la Oslo, în aşteptarea lui Liu Xiaobo”, a precizat el.

În 1983, nici Lech Walesa nu a putut veni să îşi ridice premiul şi i-a cerut soţiei sale să îl înlocuiască, de teamă că nu se va mai putea întoarce în Polonia comunistă.

În 2010, prestigiosul premiu i-a fost atribuit disidentului Liu Xiaobo, care ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare “pentru subminarea puterii de stat” după ce a semnat “Carta 08”, care cere democratizarea Chinei.

Ceremonia în onoarea premiului Nobel pentru Pace în 2010 se va desfăşura cu fastul obişnuit la 10 decembrie, în pofida absenţei laureatului chinez Liu Xiaobo şi a boicotării ei de către mai multe ţări, între care China.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă