11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMazăre se joacă de-a demisia la primărie

Mazăre se joacă de-a demisia la primărie

Într-o mișcare care nu a surprins, Radu Mazăre a anunțat, săptămâna trecută, că a renunțat la toate funcțiile politice pe care le deținea în PSD, inclusiv cea de președinte al Organizației Județeane Constanța. Cu o singură excepție: cea de simplu membru. Gestul său vine la numai câteva săptămâni după ce unul din frații săi, Alexandru Mazăre, senator PSD, a plecat din partid și s-a alăturat formațiunii lui Mircea Geoană.

Radu Mazăre a plusat însă, anunțând că va renunța și la primărie. „Aproape sigur îmi dau demisia până în vară. 90 la sută! Nu mai vreau şi nu-mi mai trebuie. Nici care (alegorice – n.r.), nici defilări. (…) Sigur că am şi greşit uneori. Dar vreau şi eu să trăiesc. Deja la vară fac 47 de ani şi de zece ani de zile târâi porţile DNA-ului şi răspund la fel şi fel de acuzaţii… Nu mai pot. Nici nu mai pot să mă ocup de ceea ce înseamnă oraş. Eu nu mai pot să dau o dispoziţie nimănui în Primărie pentru că peste o săptămână poate să fie chemat de procurori şi întrebat: «Te-a pus primarul?»“, a spus Radu Mazăre.

Strategia din spatele demisiei

Radu Mazăre nu a renunțat și la funcția de simplu membru de partid deoarece ar fi pierdut automat fotoliul de primar. Adversarii săi politici spun însă că nu este pregătit să renunțe și că demisia este o strategie bine pusă la punct. Legea 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale prevede, la art. 127, punctul 2, extrem de clar: “Cu un an înainte de expirarea duratei normale a mandatului nu se mai organizează alegeri pentru consiliile locale, consiliile județene, primari“. Cum alegerile vor avea loc în luna iunie 2016, dacă Radu Mazăre nu își dă demisia până în iunie 2015, nu se vor mai organiza alegeri. Dacă adăugăm și perioada de campanie, rezultă că Mazăre ar trebui să-și dea demisia până în jurul datei de 1 mai 2015 pentru a se mai putea organiza, teoretic, alegeri anticipate.

Responsabilitate administrativă

Nici măcar opoziția nu crede că în Constanța vor avea loc alegeri anticipate. Președintele PNL, Alina Gorghiu, a precizat, la Constanța, că liberalii au atacat această prevedere care împiedică organizarea de alegeri, dar că nu crede că va avea sorți de izbândă. “Nu cred că vom avea alegeri anticipate“, a precizat și președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, care a anunțat că partidul se pregătește pentru alegeri la termen. “Ce a făcut Radu Mazăre este o strategie de a ieși din centrul atenției. Dacă era o decizie clară politică, își dădea demisia și de la primărie. Dincolo de jocurile politice, trebuie însă să existe o responsabilitate administrativă în ceea ce privește orașul“, a declarat Dumitru Bădrăgan, avocat, vicepreședintele Partidului România Unită. Acesta a mai punctat un lucru interesant: “Radu Mazăre a declarat că nu a mai semnat nimic de un an de zile. Nu își mai execută atribuțiile de primar. De ce nu îți dai demisia acum? Ești om politic sau nu?“. Legea nr. 215 a admi­nis­tra­ției publice locale spune că mandatul primarului încetează de drept, printre altele, “dacă acesta nu își exercită, în mod nejustificat, mandatul timp de 45 de zile consecutiv“.

Urmașii lui Mazăre

Dacă Radu Mazăre își va da demisia și nu vor fi organizate alegeri, cel mai probabil primăria va fi condusă de unul din cei doi actuali viceprimari: Gabriel Stan sau Decebal Făgădău. Cu state vechi de plată, primul nu s-a făcut remarcat cu nimic până acum, cu excepția meciurilor de fotbal și box la care participă. Despre Decebal Făgădău se spune că este omul care conduce practic primăria. Lui i se datorează și cele câteva proiecte cu fonduri europene care au fost implementate în ultimii ani. Rămâne de văzut dacă acesta va dori însă să preia primăria: surse apropiate spun că este extrem de reticent la această idee.   

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă