15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMasuri draconice la combinatele avicole

Masuri draconice la combinatele avicole

La Avicola Buftea, producatorul oualor Toneli, s-au luat masuri draconice la intrarea in unitate. Daca pana la declansarea isteriei nationale, cu boala “gainii nebune”, la poarta Avicolei Buftea se stropeau doar rotile la masina cu dezinfectant si iti stergeai talpile incaltarilor pe un pres impregnat cu o substanta neutralizanta, mai nou, te curata de parca intri intr-un laborator NASA. Masinile care intra sunt pur si simplu spalate cu Intercept, o solutie ce contine 2% soda caustica. Se folosesc peste 400 de litri zilnic. Apoi, cu o pompita se pulverizeaza pe imbracaminte Virkon, un lichid pe baza de peroxid. “O aldehida glutamica punand in evidenta oxigenul atomic si omorand virusii”, ne lamureste Eugeniu Piticas, directorul de productie al Avicola Buftea. Apoi, esti incaltat cu niste cipici de plastic peste pantofi, iti tragi pe cap un fel de casca de baie tot din plastic si iei pe deasupra hainelor o pelerina larga. In cele cinci ferme, unde zilnic 450.000 de gaini produc peste un milion de oua, accesul este strict interzis.

Bomba biologica

Toti cei 700 de lucratori de la Buftea s-au vaccinat antigripal. Oricine prezinta semne ca ar fi racit este trimis de urgenta la medicul de familie. “In plus”, spune veterinarul Alin Hebean, “toti salariatii care au oratanii prin gospodarii, de la gaini, curcani, rate, gaste pana la porumbei, sunt monitorizati”.
Au completat oamenii niste tabele nominale in care specifica numarul si ce fel de pasari au. In plus, sunt obligati sa informeze conducerea combinatului daca le-a murit vreo zburatoare. Daca se intampla, este notificat imediat veterinarul din zona unde locuieste pentru stabilirea cauzelor decesului.
“Pe langa tirurile turcesti care pot aduce cu ele virusul criminal, cel mai mare pericol”, zice veterinarul Hebean, “este gainatul pasarilor calatoare. Este o bomba biologica!”. Tocmai de aceea, tone de dezinfectant sunt pulverizate zilnic pe aleile din incinta Avicola Buftea.

Soimi de vanatoare pentru alungarea migratoarelor

La Avicola Crevedia, mare producator de carne de pui, masurile de securitate sunt cam la fel. In plus, angajatii sunt obligati sa faca dus inainte de a intra in serviciu. Spre deosebire de cei de la Buftea, care comercializeaza doar oua, la Crevedia se produce numai carne de pui pentru consum. Au si abator. Americanii care au cumparat Avicola Crevedia exporta cam 5-10% din totalul productiei care este de 20 de tone pe saptamana. Acum, din cauza suspendarii exporturilor, sunt nevoiti sa se orienteze exclusiv pe piata romaneasca. Directoarea Liliana Nicolae ne-a marturisit ca se cheltuiesc 10.000 de euro pe luna pentru analize medicale. Au intarit si ei securitatea. Au instalat un filtru rutier suplimentar cu solutie dezinfectanta si rumegus. Directoarea a auzit ca unii producatori si-au cumparat soimi dresati sa alunge stolurile de pasari migratoare din preajma fermelor avicole. La cinci mii de euro bucata.

Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă