Un denunțător povestește despre corupția din CNAS: Oamenii mor!

Un denunțător în dosarul decontărilor fictive de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar fi anunțat, în repetate rânduri, neregulile observate în sistem, cât și date despre oameni care au murit, din cauză că nu au beneficiat de îngrijiri.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 02.09.2017 - 20:39

Un denunțător în dosarul decontărilor fictive de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în care 13 persoane au fost arestate preventiv, a declarat, pentru Mediafax, că ar fi anunțat, în repetate rânduri, neregulile observate în sistem, cât și date despre oameni care au murit, din cauză că nu au beneficiat de îngrijiri, dar reprezentanții instituției i-ar fi cerut să nu mai facă sesizări.

 „Când aprobi dosare în fals de care ai la cunoştinţă şi se consumă fondurile, alţi pacienţi mor. Da, am îngrijit pacienţi care mor şi voi pune la dispoziţie inclusiv fotografii ale pacienţilor care au murit, ale pacienţilor care au fost refuzaţi. Nu am un război cu nimeni, spun doar că oamenii mor. În Sănătate, oamenii mor. Sunt sute de memorii şi nu exagerez. Am anunţat Casa de Sănătate prin memorii de fraudă din sistem: internări fictive, fraudă pe îngrijiri şi tot ceea se se poate. Nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat doar că eu am avut controale şi atât. Nu se întâmplă nimic. Eu anunţ toate astea de la începutul activităţii mele. Nu am un an anume. În momentul în care am constatat - 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 - o neregulă referitoare la un pacient, am anunţat Casa de Sănătate Bucureşti, ulterior forul superior Casa Naţională, preşedintele şi organele de control. Şi mi s-a răspuns întodeauna: `Vom face verificări`. Şi doar aşa a rămas”, a declarat Alina Ion, directorul general al SC Alicia Medical Expert SRL.

Totodată, Alina Ion a susținut că reprezentanţii CNAS ar fi să o împiedice să mai ia atitudine.

„Cei de la CNAS m-au atenţionat să nu mai fac aceste sesizări şi în scris. Îmi asum ceea ce spun: în sănătate mor oameni. Întotdeauna am spus: pe o parafă dată, pe recomandarea dată pentru îngrijiri la domiciliu, în spate există ori o internare în fals, ori multe alte lucruri. Dacă pacientul nu a ştiut niciodată de efectuarea acestor servicii, atunci este clar că există falsuri până nu ştiu unde or duce. Întotdeauna m-am apărat cu pacienţii şi cu realitatea, faptul că am efectuat serviciile. Eu nu am dat niciodată şpagă. Sper să preia şi alţii exemplul meu şi să scoată la iveală neregulile care se petrec”, a mai spus ea.

13 persoane, între care fostul şef al CNAS, Marian Burcea, şi fostul consilier SRI, Sergiu Ciobanu, au fost arestate preventiv. O altă persoană vizată de anchetă este cercetată în arest la domiciliu. Potrivit DNA, bugetul CASMB ar fi fost păgubit cu aproximativ trei milioane euro, în intervalul ianuarie 2016-august 2017, prin decontarea ilegală a unor servicii fictive de îngrijire medicală la domiciliu, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals. Cei care beneficiau de bani ar fi avut şi protecţia unor persoane din conducerea Casei de asigurări de sănătate a Capitalei, dar şi din conducerea CNAS.

„În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate”, susțin procurorii DNA.

Referat DNA: Numirea lui Marian Burcea la șefia CNAS ar fi avut la bază relația cu Liviu Dragnea

 Numirea șefului Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate (CNAS), Marian Burcea, ar fi avut la bază „relaţiile bune dintre viitorul preşedinte şi şeful partidului cu majoritate parlamentară", potrivit afirmaţiilor făcute într-o interceptare de doctorul Corneliu-Dan Blendea, potrivit referatul cu propunerea de arestare preventivă, în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale de îngrijire la domiciliu, obţinut de News.ro. Pe de altă parte, șeful PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că „nu el l-a propus” pe Burcea.

„În ziua de 7 martie 2017, cu prilejul unei vizite în biroul directorului Munteanu Ovidiu din C.A.S.M.B., colaboratorul Ion Alina-Andreea l-a întâlnit şi pe Blendea Corneliu-Dan, şeful Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov, care a anunţat anticipat numirea lui Marian Burcea în funcţia de preşedinte al CNAS. Potrivit afirmaţiilor făcute de doctorul Blendea Corneliu-Dan, numirea preşedintelui CNAS avea la bază relaţiile bune dintre viitorul preşedinte şi şeful partidului cu majoritate parlamentară", susțin procurorii, care prezintă transcrierea unei convorbiri care ar fi avut loc în biroul şefului CASMB. 


BLENDEA CORNELIU DAN: „Ştii cine a fost la mine ieri să-mi spună că are propunere? MARIAN BURCEA. Asta vorbeam cu LUCI.”

ION Alina-Andreea: „Propunere la ce? La tine?”

BLENDEA Corneliu-Dan: „Îhî! La Casa Naţională”

ION Alina-Andreea:„Ca preşedinte?”

BLENDEA Corneliu-Dan: „Îhî! Băi, este un om care este prietenul lu’ LIVIU de multă vreme şi medicul personal şi a lu’ nevastă-sa şi a lu’ fiu-său cu ochii, cu... A fost pe la mine cu TOBĂ ieri. Am avut o vizită foarte frumoasă şi nişte discuţii foarte mişto. Bă, îs oameni elevaţi, în pana mea…”.

ION Alina-Andreea: „TOBĂ… TOBĂ…!?”

BLENDEA Corneliu-Dan: „Fostul ministru.Băiat! N-are legătură cu nimic, pe cuvântul meu. Ce cultură, şi mai ales ce… Şi MARIAN… Mă rog, el a venit cu o fostă, doamnă fostă preşedintă a Curţii Supreme, pacientă la mine acolo şi am vorbit mai multe, inclusiv că trebuie să dăm un răspuns de curând că are această propunere. El de la PSD şi ăsta, VULCĂNESCU, de la ALDE".

Potrivit procurorilor, o posibilă numire a președintelui CNAS pe criterii politice „are relevanţă în cauză, întrucât poate oferi explicaţii pentru atitudinea ulterioară a lui Marian Burcea, de împiedicare a constatării fraudelor comise de furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu".

Reacția șefului PSDÎntrebat de jurnaliști, la Parlament, despre informațiile din rechizitoriu, șeful PSD, Liviu Dragnea, a negat că l-ar fi propus.

„Înțeleg că... Nu eu l-am propus, asta nu înseamnă că am o părere rea despre el. Nu există nicio influență a mea în propunerea sau numirea sa la CNAS. Să investigheze, să vedem ce află”, a spus șeful PSD.

Un funcționar ar fi fost amenințat cu pistolul în sediul CNAS, ca să rezilieze un contract și să ia mită

 

Un funcționar din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar fi fost amenințat cu pistolul în sediul instituției, ca să rezilieze un contract și să ia mită, se precizează în referatul DNA, privind decontările fictive de servicii medicale de îngrijire la domiciliu, informează Digi24.

  „Bă, vrei să-ți arăt acte de la IGPR, că a venit cu pistolul să ne împuște, că l-am reziliat și că n-am vrut să luăm șpagă? În Ministerul Transporturilor aveam și era păzit, obiectiv militar de jandarmi. Și îți arăt actele că s-au dus cu percheziție să ia armele, că ne căuta să ne împuște, că de ce n-am vrut să luăm șpagă și l-am reziliat. Și acum e în contract cu Casa, îl doare-n …[cuvânt obscen]…!”, a susținut un funcționar, potrivit sursei citate. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...