Marius Oprea si Dinu Zamfirescu, inlocuiti cu Ioan Stanomir si Vladimir Tismaneanu

Premierul Emil Boc a dispus eliberarea lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si a lui Dinu Zamfirescu de la sefia Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc si a decis ca structura sa fie condusa ...

Share

Rl online 0 comentarii

27.02.2010 - 00:00
Premierul Emil Boc a dispus eliberarea lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si a lui Dinu Zamfirescu de la sefia Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc si a decis ca structura sa fie condusa de Vladimir Tismaneanu si Ioan Stanomi, scrie Mediafax.

Printr-o serie de decizii, seful Guvernului a dispus eliberarea lui Marius Oprea din functia de presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, precum si eliberarea lui Dinu Zamfirescu din functia de presedinte al Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc.

Boc a decis totodata ca functia de presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc sa fie ocupata de politologul Ioan Stanomir, iar Vladimir Tismaneanu, care a condus Comisia prezidentiala de analiza a dictaturii comuniste din Romania, sa preia functia de presedinte al Consiliului stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Presedintele Traian Basescu a condamnat regimul comunist din Romania, in decembrie 2006, in Parlament, ca fiind ilegitim si criminal. Basescu si-a bazat demersul pe un raport intocmit de o comisie prezidentiala condusa de Vladimir Tismaneanu.

Marius Oprea a fost presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR). Printr-o hotarare de Guvern din 25 noiembrie 2009, IICCR a comasat prin fuziune cu Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc. Astfel a fost infiintat, in subordinea premierului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) celelalte doua instituter desfiintandu-se.

Mai multe ONG-uri printre care unele conduse de Emil Constantinescu, Mugur Ciuvica si Zoe Petre au protestat fata de decizia Guvernului de comasare a Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER) cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) si au anuntat ca il sustin pe Marius Oprea la conducerea institutiei rezultate prin comasarea celor doua structuri.

Guvernul a decis recent ca Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc va fi condus de un presedinte executiv, iar rezultatele obtinute in activitate vor fi evaluate de un consiliu stiintific constituit din 14 membri, personalitati ale lumii academice.

Presedintele executiv are un mandat de cinci ani si este numit si eliberat din functie prin decizie a primului-ministru.

Legislatia in vigoare stabilea pana in prezent ca Institutul este condus de un presedinte.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, i-a transmis, saptamana trecuta, premierului Emil Boc ca Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc trebuie sa functioneze in continuare cu liberalii Marius Oprea, respectiv Dinu Zamfirescu la conducere.

"Nu are niciun fel de importanta in aceasta privinta faptul ca si Marius Oprea si Dinu Zamfirescu sunt membri ai PNL. Niciun moment, in nicio imprejurare, acesti doi oameni, in fruntea institutiilor pe care le-au condus, nu au facut politica partizana. Niciunul dintre ei nu a intervenit in campania electorala, niciunul dintre ei nu a folosit in vreun fel institutia pe care o conduce sau prestigiul detinut in fruntea acestor institutii in favoarea PNL sau in favoarea cuiva din PNL", a spus Antonescu.

El a apreciat ca ar fi "culmea penibilului" daca Guvernul lui Traian Basescu ii va schimba pe cei doi din fruntea acestor institute.

Citește totul despre:

Comentarii