13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialManualele de religie, baubau pentru elevi

Manualele de religie, baubau pentru elevi

Desi ar trebui sa se constituie in material didactic care sa ii invete pe copii sa fie toleranti, unele manuale de religie abordeaza disciplina in sine intr-o maniera halucinanta, elevii fiind amenintati cu pedeapsa divina daca nu sunt ascultatori, subliniaza NewsIn.  O trecere in revista a unor manuale de religie arata foarte clar ca acestea nu isi au locul in scoala, fiind, mai degraba, niste lucrari care incita la amenintari, dezbinari si mentioneaza chiar pedeapsa divina prin texte care amintesc poate de perioada Inchizitiei. In baza programei scolare, elevii apartinand unei confesiuni religioase ar trebui sa invete sa inteleaga si sa respecte celelalte culte existente in Romania. Ei bine, in manualul de liceu pentru cultul ortodox al Editurii Dacia din Cluj, informatiile despre istoria greco-catolicismului subliniaza ca acesta este un cult care a dezbinat romanii din Transilvania si ii atrage pe ortodocsi la catolicism, deci ar apela la prozelitism.

"Formarea Bisericii Greco-Catolice a dus la dezbinarea in planul credintei a romanilor transilvaneni si a avut consecinte majore, determinand instaurarea unui climat de neintelegere si neincredere reciproca, cu efecte pe termen lung", se spune in manualul de religie pentru cultul ortodox, pentru clasa a X-a, la capitolul "Ortodoxia in contextul crestinismului romanesc". Nu este prea departe nici manualul de religie pentru liceu al Editurii Corint, care pedaleaza pe aceeasi idee. "Instituind primatul papal, Biserica Romei a vazut misiunea nu doar in evanghelizarea necredinciosilor, ci si in reintoarcerea celorlalti crestini sub autoritatea episcopului Romei. Asa au aparut misiunile catolice in spatiul  ortodox, nefiind insa decat o strategie agresiva de a-i atrage pe ortodocsi la catolicism. Acest prozelitism catolic, numit uniatism, a fost aplicat in Ucraina (sec. al XVI-lea), in Polonia (sec. al XVII-lea) si, mai tarziu, in Transilvania (inceputul sec. al XVIII-lea), instituindu-se Biserica Greco-Catolica", se spune in manualul Editurii Corint.

Aberatia este atinsa insa la unele manuale de religie pentru ciclul primar. Pentru atingerea obiectivelor programei de religie, cele legate de "cunoasterea si iubirea lui Dumnezeu ca fundament al manturii si desavarsirii omului etc.", unii autori apeleaza chiar la amenintari, in viziunea acestora neascultarea fiind aspru pedepsita de Dumnezeu.

"Alina, a mea colega,/ E-n spital de-o saptamana./ Jucandu-se fara grija/ Ea, cazand, si-a rupt o mana" – Religie pentru clasa I,  Editura "Sf. Mina" din Iasi.
"Vasilica este un copil rau. El s-a urcat pe o scara ca sa strice cuibul randunelelor. Dar a patit-o! Dumnezeu l-a vazut si i-a tras scara" – Abecedarul Micului Crestin, Editura Didactica si Pedagogica.
Ei bine, pe de o parte, autorii acestor manuale sunt categoric lipsiti de orice buna-cuviinta si stau ei, in primul rand, foarte rau la capitolul religie, iar pe de alta, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii ar trebui sa retraga imediat aceste asa-zise manuale. Altfel, sa nu ne mai miram ca multi parinti refuza sa-si lase copiii la orele de religie.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă