15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMai mulți primari, dați în judecată de elevi

Mai mulți primari, dați în judecată de elevi

Asociația Elevilor din Constanța realizează, și în acest an, un studiu privind cât de accesibil este accesul elevilor la educație. Reprezentanții AEC solicită primăriilor din județ informații despre bugetele pe care acestea le asigură școlilor, despre burse, investiții în școli și toate celelalte cheltuieli pe care administrația locală trebuie să le facă, potrivit legii.

Prima etapă a acestui studiu, spune Ana Mardare, vicepreședinte al asociației, a fost să redacteze un set de întrebări clare, la care să se poată răspunde cât mai simplu cu putință. Întrebările au fost adresate, în baza Legii 544 privind liberul acces la informații, celor 70 de unități administrativ-teritoriale din județul Constanța. „Se pare că, în anul 2017, primăriile au încă probleme în a răspunde unor întrebări simple în baza acestei legi. Este o mare luptă în a-i face să ne răspundă, deși nu înțeleg de ce. Telefonic ne spun că ne ajută, dar se feresc să ne răspundă în scris. Am primit răspunsuri prin poștă, am avut exemple de primării care ne-au spus că nu-și verifică e-mail-ul decât o dată pe săptămână“, a spus Ana Mardare. Veste bună, spune președintele AEC, este că numai două primării au răspuns prin poștă, anul acesta, față de mai mult de zece, anul trecut.

„Unele primării nu au răspuns și au fost chiar acționate de către noi. O colegă a fost apostrofată de primarul din Mereni, a fost jignită de primar, care i-a spus că nu îi răspunde“, a spus Alexandru Manda. Procesul este pe rol. „La școală cu elevii, v-ați trezit voi să faceți studii“, le-a spus primarul.

Un alt exemplu negativ este în Ghindărești. Primarul de acolo nu a răspuns și le-a cerut elevilor să le răspundă, la rândul lor, la o întrebare: câți elevi nerespectuoși sunt în Constanța. O altă problemă este Primăria Bălcescu. „Susțin că au trimis de trei săptămâni răspunsul pe e-mail și nu doresc să îl mai trimită“, a spus Ana Mardare. Alte primării, cum ar fi Eforie, nu au răspuns la întrebări. Elevii nu au primit de aici niciun fel de acte de contact. „La Primăria Medgidia am cerut foarte clar să ne dea care este cuantumul burselor. Ne-au spus că căutăm bugetul pe site“, spune Alexandru Manda. Acesta a precizat că primăria de aici alocă bani pentru lucruri care nu sunt prevăzute de Legea Educației, dar nu alocă pentru bursele prevăzute de lege.

Există și vești bune. „Aproape 20 de primării au răspuns în primele trei zile pe e-mail“, a completat vicepreședintele AEC.

Constanța: fără apă curentă, dar cu tablete

Sute de elevi din județul Constanța au început școala în clădiri care nu au autorizație sanitară de funcționare. În cel mai recent raport prezentat de Inspectoratul Școlar Județean, probleme grave erau la 32 de unități școlare, din totalul de 481. Motivul principal îl reprezintă lipsa apei potabile. La „Lipniţa, Canlia, Carvăn, Coslugea, Făurei sunt zone fără apă potabilă. Din acest motiv şcolile nu pot obţine autorizaţie sanitară de funcţionare“, a spus Anca Dragomir, inspector-șef adjunct. „12 dintre ele sunt în curs de autorizare, din care 9 unități școlare sunt la Dobromir. Majoritatea școlilor din județul Constanța încep să arate excelent. Ce a rămas la noi, nereabilitat integral, sunt școlile de la Ion Corvin și la Viile, dar la Ion Corvin se va construi școală cu grădiniță, iar la Viile de asemenea de reabilitare. La Poiana școala intră în construcție acum și atunci, s-a amenajat – să se facă studiile la Centrul Cultural, ceea ce este foarte bine pentru că este nou“, a declarat Petrică Miu, noul inspector-șef al ISJ. În ciuda faptului că în multe școli nu există apă curentă, ISJ și Consiliul Județean Constanța au în plan dotarea tuturor elevilor din clasele I – IV din județ cu tablete. „Oricât am fi noi de conservatori, trebuie să mergem cu valul“, a punctat șeful ISJ.

Liceu cu promovabilitate zero la bacalaureat

O situație bizară a avut loc în comuna Cumpăna. Primarul de aici, Mariana Gâju, PSD, a anunțat, printr-un comunicat de presă, că Brâul Maicii Domnului, adus de la mănăstirea Kato Xenia, din Grecia, va fi depus, spre închinare, pentru toți elevii. Acesta ar fi trebuit să fie depus, luni, de la 8.30, la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“ clasele 0 – IV, iar începând cu orele 11:30 la Campusul Şcolar al Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“. Anunțul a fost făcut fără știrea Arhiepiscopiei Tomisului, care a adus brâul și câteva moaște. În cele din urmă, brâul nu a mai fost expus în liceu, ci doar la biserică. Primarul din Cumpăna nu a răspuns solicitărilor noastre de a exprima un punct de vedere. Liceul „Nicolae Dumitrescu“ s-a făcut remarcat după ce, ani de-a rândul, promovabilitatea la bacalaureat a fost zero.

Giurgiu: Școli fără apă potabilă, curent sau căldură

Prefectul de Giurgiu, Nina Carmen Crişu, a declarat că 13 şcoli din opt localităţi ale judeţului nu au sursă de apă potabilă curentă, elevii fiind nevoiţi să bea apă din bidoane.

„Prin ordin de prefect, la începutul acestui an şcolar au fost verificate 233 de locaţii de unităţi şcolare, deficienţe au fost întâlnite la grupurile sanitare, în zece şcoli am găsit ca fiind necorespunzătoare, la modul că fie sunt în exterior, fie că nu au apă curentă, fie că nu sunt racordate la reţeaua electrică sau nu au căldură. Vom fi mai atenţi la acestea şi vom vedea cât de repede putem să le remediem. Fără apă potabilă sunt 13 locaţii, copiii au apă, (…), merg pe sistemul bidoanelor acelea cu apă potabilă şi în trei locaţii nu sunt aprovizionaţi cu combustibil, dar acest lucru se va remedia cât de repede“, a afirmat prefectul judeţului Giurgiu.

Ea a menţionat că toate şcolile din judeţ funcţionează, fără ca cele 26 de unităţi cu deficienţe şi care nu au primit autorizare sanitară să fie închise. „Funcţionează totuşi pe propria răspundere a directorului, în ideea că în viitorul cel mai apropiat se vor remedia deficienţele pentru care nu au primit această autorizare“, a spus Crişu.

Izvoarele, Călugăreni, Buturugeni, Băneasa, Hotarele, Prundu, Iepureşti, Singureni sunt localităţile din judeţul Giurgiu cu unităţi şcolare fără apă potabilă.

Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă