8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialLovitura la Parchet: Ce se intampla cu dosarele lui Patriciu si Sterling?

Lovitura la Parchet: Ce se intampla cu dosarele lui Patriciu si Sterling?

Sursele R.l. sustin ca procurorul-sef Codrut Olaru si-ar dori ca DIICOT sa nu se mai ocupe de marile dosare de criminalitate economica. Nu este clar unde ar ajunge respectivele cauze, daca acest lucru se va intampla. Cert este ca anchetele deja incepute vor fi tergiversate.

Bilantul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pe 2009 scoate la iveala concluzii-surpriza. Procurorul-sef Codrut Olaru se declara nemultumit de activitatea serviciului de combatere a criminalitatii economico-financiare, fara a arata insa concret minusurile ce ar caracteriza activitatea subordonatilor sai. Departamentul criticat de procurorul-sef Olaru gestioneaza marile dosare de criminalitate economico-financiara. Semnalul dat cu ocazia bilantului ar putea cantari greu in evolutia de acum inainte a Serviciului, ai carui procurori au instrumentat dosarele "mari", precum Corneliu Iacobov, Marian Iancu, Ovidiu Tender (RAFO), Dinu Patriciu (Rompetrol), dar si cauzele "Volvo" si "Foresta Nehoiu", in care a fost trimis in judecata sirianul Omar Hayssam. Tot in fisetele Serviciului de combatere a criminalitati economico-financiare din cadrul DIICOT s-a aflat si o parte insemnata din dosarul de spionaj economic in care au fost retinuti initial consultantii straini Vadim Benyatov si Stamen Stantchev.  

Anchetele Serviciului de combatere a criminalitatilor economice sunt, totodata, unele dintre cele mai complexe spete cu care s-a confruntat justitia din Romania, necesitand nu doar timp, ci si un grad ridicat de expertiza din partea anchetatorilor. Totusi, in bilantul pe 2009 conducerea DIICOT trece la capitolul nerealizari "lipsa unor rezultate constant pozitive", calificand activitatea drept una "sub asteptari".
Surse judiciare au declarat pentru R.l. ca procurorul-sef Codrut Olaru si-ar dori, de fapt, ca DIICOT sa nu mai ancheteze nici o infractiune economica.  Nu este clar si la cine ar putea ajunge marile dosare.  Cert este ca plasarea lor in alta curte ar duce la tergiversarea anchetelor.  Referirile negative la adresa serviciului specializat vin pe fundalul unei schimbari de optica la varful DIICOT. Instalarea procurorului-sef Codrut Olaru in 2007 a produs  un viraj vizibil in ceea ce priveste prioritatile institutiei. Sub coordonarea lui Olaru, institutia s-a axat cu precadere pe infractiunile informatice si pe cele de violenta (trafic de persoane si de droguri, chiar si furturi). Contactat de R.l.,  Codrut Olaru a refuzat sa ne ofere un punct de vedere.

Fost sef al Rompetrol, audiat in dosarul "Sterling"
Cele mai cunoscute dosare aflate in prezent in lucru la procurorii specializati in criminalitatea economico-financiara sunt "Sterling", "Hidroelectrica" si cauzele disjunse din dosarul in care a fost trimis in judecata Dinu Patriciu. Ancheta care-l priveste pe Patriciu se afla intr-un stadiu avansat. Informatiile detinute de anchetatori aratau ca Rompetrol SA nu si-a respectat obligatiile asumate prin contractul de privatizare, motiv pentru care se impune executarea garantiei de 45% din actiunile detiunute la rafinaria Vega. Potrivit surselor R.l., procurorii vor demara in curand procedura pentru trimiterea in judecata a lui Dinu Patriciu.
Un alt dosar important este cel in care DIICOT verifica modalitatea in care compania Sterling a ajuns sa ia in concesiune de la statul roman 9.000 km patrati din perimetrul Marii Negre.

O parte din aceasta suprafata, mai exact 3.800 km patrati, se afla pana anul trecut in litigiu cu Ucraina, castigat de Romania. Fostul sef al Rompetrol din acea perioada, Nicolae Vidu, a fost audiat de procurorii DIICOT in urma cu cateva saptamani. Tot atunci, potrivit surselor R.l., procurorii l-au audiat si pe Doru Laurian Badulescu, fost sef in Agentia Nationala de Resurse Minerale. Celor doi li s-au cerut explicatii  asupra imprejurarilor in care s-a semnat in anii ‘90 contractul pentru resursele din Marea Neagra. Anchetele DIICOT au mai vizat si Hidroelectrica, dosar in care se verifica legalitatea  deciziei fostului premier Calin Popescu Tariceanu prin care Energy Holding, firma mogulului Bogdan Buzaianu, cumpara energie electrica de la stat in conditii preferentiale.   

Care sunt nemultumirile sefului DIICOT?
"Pe acest segment trebuie recunoscuta ca fiind sub asteptari, atat raportat la potentialul dosarelor aflate in lucru, cat si a bunei pregatiri profesionale a procurorilor, activitatea desfasurata la nivelul Serviciului de prevenire si combatere a criminalitatii economico-financiare, ca entitate specializata in aceasta materie sau a unor servicii teritoriale", se arata in raportul de bilant al DIICOT pe 2009.

Care sunt marile dosare?
Printre cele mai rasunatoare si complexe dosare de care se ocupa in prezent procurorii Serviciului de combatere a criminalitatii economico-financiare sunt afacerile "Sterling" si "Hidroelectrica", dar si cauzele disjunse din dosarul in care a fost trimis in judecata omul de afaceri Dinu Patriciu. Potrivit unor surse judiciare, ancheta cu privire la modul in care Rompetrol si-a respectat obligatiile din contractul de privatizare a rafinariei Vega este intr-un stadiu avansat, iar Dinu Patriciu ar putea fi trimis in perioada urmatoare in judecata. Procurorii aceluiasi serviciu i-au mai trimis in judecata si pe Corneliu Iacobov, Marian Iancu, Ovidiu Tender (Rafo) si Omar Hayssam.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă