23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialLIVE TEXT: Traian Băsescu: Dacă nu aş fi preşedinte nu m-aş duce...

LIVE TEXT: Traian Băsescu: Dacă nu aş fi preşedinte nu m-aş duce la vot. Îndemnul meu pentru cetăţeni este să nu participe la vot

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, miercuri, în cadrul unui interviu acordat Radio România Actualităţi, că el se va duce la vot doar din respect pentru instituţia referendumului dar îi îndeamnă pe cetăţeni să nu participe.

 

“Mă voi duce la referendum, dar îi înţeleg perfect pe cei de la PDL. Dacă nu aş fi preşedinte nu m-aş duce nici eu. Îndemnul meu pentru cetăţeni este să nu participe la vot. Mă duc din respect pentru instituţia fundamentală care este referendumul. Decizia PDL este corectă”

Citeşte şi  Traian Băsescu: Din momentul în care am decis că boicotul este soluţia, nu mai contează procentele pe care le obţin

Traian Băsescu a spus că Guvernul Ponta este motivul pentru care sunt suspendate plăţile pe programele finanţate de Uniunea Europeană şi că România riscă şi încetarea plăţilor pentru agricultură. Băsescu a mai spus că din cauza devalorizării monedei s-au pierdut 8 miliarde de euro din bugetul de stat.

“De la Bruxelles ni s-au suspendat plăţile pe programele finanţate de Uniunea Europeană. Această suspendare s-a făcut pentru că Guvernul nu a implementat toate măsurile de prevenire a fraudării fondurilor europene. Între Guvern şi Comisia Europeană a fost o înţelegere că până la 30 iunie să fie implementate măsuri mai bune pentru a preveni fraudarea. Domnul Ponta nu a dat atenţie acestor măsuri.

Izolarea de care beneficiază România acum ne aduce riscul să nu se mai facă plăţi către agricultură. Acest risc există cât timp cei doi nu sunt consideraţi parteneri viabili pentru Bruxelles. Doamna Redding a avertizat azi că scrisorile nu înseamnă nimic atâta timp cât nu se îndeplinesc condiţiile.

Rata de schimb la momentul căderii Guvernului Ungureanu era 3,3 lei la un dolar ceea ce însemna 58 de miliarde de euro în bugetul României. În momentul acesta, la bugetul de stat sunt 50 de miliarde de euro.

Criza ameninţă oricum, va continua şi după 29 iulie. După ce Spania a primit 100 de miliarde de euro pentru sistemul bancar pentru a nu intra în colaps, regiunile autonome din Spania au cerut încetarea de plăţi – o altă presiune asupra zonei euro. Grecia s-ar putea să nu mai fie finanţată. Noi avem un an secetos, vom avea o producţie cu 30% mai mică decât anul trecut iar ANIF încă nu pompează apă, nici măcar pe perioadă de noapte”, a spus preşedntele suspendat.

Băsescu a mai zis că nu a încredinţat mandat celor de la USL “din dragoste” ci pentru a încerca să menţină stabilitatea politică.

“Eu nu le-am dat mandatul din dragoste pentru ei ci am constatat că Guvernul PDL pierduse majoritatea în Parlament. Le-am dat mandatul pentru a menţine stabilitatea politică. Ce au făcut cu el? Au decapitat statul şi l-au transformat într-un stat care nu este de drept. Ne vor trebui ani să ne redobândim credibilitatea. 

Odată cu stabilitatea politică se pierde încrederea: în moneda naţională, retrageri de capital, pierderi de investiţii”.

Întrebat dacă va contesta rezultatul referendumului, Traian Băsescu a răspuns că va respecta decizia Curţii Constituţionale, dar că se vor depune contestaţii înainte de anunţarea rezultatelor oficiale din partea Biroului Electoral Central”

“Dacă voi fi destuit, voi accepta rezultatul votului popular. Dacă vor exista suspiciuni de fraudă eu pot să invoc orice, rezultatul trebuie decis de Curtea Constituţională. Nu am ce să comentez. Credeţi că mă aşez pe scaun cu o puşcă de lemn şi zic ‘Eu stau aici!’?. Cum ar putea un preşedinte ales să conteste deciziile unei instituţii ale statului de drept? Vor exista contestaţii, dar înainte de rezultatele finale ale BEC”, a spus Băsescu.

 

În ceea ce priveşte o posiblă coabitare cu Guvernul Ponta, Băsescu a zis că:” “În mod normal USL-ul ar trebui să înţeleagă că organizarea structurilor statului obligă la coabitare. Coabitarea instituţională este singura soluţie pentru România”.

Întrebat dacă are vreun regret din cei 8 ani de mandat, preşedintele suspendat a spus că nu şi-a făcut încă “bilanţul” dar că regretă faptul că a “numit un premier mincinos”, vorbind despre acuzaţiile privind mutarea în Vila Dante după terminarea mandatului. Traian Băsescu a negat acuzaţiie.

“Ca şef de stat ai foarte multe decizii pe care le iei dar nu mi-am făcut bilanţul. Sunt lucruri care puteau fi făcute mai bine, care puteau fi spuse mai bine. Nu am zis niciodată că sunt un preşedinte perfect. Am dus ţara asta într-o direcţie: înspre NATO, UE.

Nu voi fi un preşedinte care să tacă. Vor fi lucruri asupra cărora voi putea face compromisuri şi lucruri asupra căror nu voi face compromisuri.

Dacă am vreun regret este că am numit un premier mincinos. Să-mi arate vreo dovadă că am vreo treabă cu Vila Dante. Nu am făcut niciun fel de cerere să mă mut la Vila Dante.“.

Premierul Victor Ponta a luat mai mulţi jurnalişti acreditaţi la Palatul Victoria şi a mers cu ei la Vila Dante a RA-APPS, unde le-a spus că are date că acest imobil a fost pregătit, cu reparaţii din bani publici de peste un milion euro, ca viitoare locuinţă a lui Traian Băsescu la finele mandatului.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă