20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialListe negre cu români la graniţa dintre Bulgaria şi Grecia

Liste negre cu români la graniţa dintre Bulgaria şi Grecia

“Ţepari” şi “bulangii”. Aşa sunt catalogaţi şoferii de tir şi comercianţii români care au datorii neplătite în centrele comerciale de la graniţa dintre Grecia şi Bulgaria. În aceste magazine există adevărate liste negre cu românii rău-platnici.

 

Kresna este o localitate foarte important pentru comerţ din Bulgaria. Se află la numai câţiva kilometri de graniţa cu Grecia de la Kulata. Satul este  supranumit “La Bomboane” pentru că de aici  comercianţii se pot aproviziona cu  bomboane de calitate şi ieftine, măsline şi ulei de măsline produse în Grecia,  unele produse fiind chiar mai ieftine decât în ţara de origine. Zeci de magazine micuţe, cu  sute de  bidoane de ulei de măsline şi măsline te întâmpină la tot pasul. Parcările sunt pline de tiruri şi autocare româneşti cu turişti sau cu şoferi care îşi fac cumpărăturile de aici.

Ca dovadă că zona este frecventată  de români, pe marginea drumului sunt afişe  şi reclame în limba română. Una dintre ele este la un restaurant  “Naomi 2006” care  şi-a angajat chiar şi un bucătar român, după cum spune în reclamă.

La unele magazine angajaţii sau chiar patronii vorbesc româna destul de bine. Spre exemplu, supermarketul Europa este destul de frecventat de conaţionalii noştri. Patronul vorbeşte limba română iar zilele trecute l-am întâlnit în timp ce încerca să-şi vândă produsele unui grup de turişti condus de un preot, aflat în excursie către mănăstirile din Grecia. Majoritatea românilor se arătau interesaţi de uleiul de măsline al cărui preţ în acest magazin porneşte de la  doi euro pe litru şi ajunge chiar şi la şase euro în cazul uleiului extra virgin sută la sută.

Cine este “Marele Patron”

Cu toate că trec mulţi români prin această zonă, conaţionalii noştri nu au tocmai o imagine foarte bună aici. Dovadă stau afişele puse în vitrina principală  aflată în interiorul  magazinului şi mai multe copii ale unor cărţi de identitate româneşti. Copiile de buletin  expuse în vitrină au trecute pe ele sume de bani în euro şi  numele cu care proprietarii buletinelor s-au recomandat la magazin. Primul de pe această listă este un şofer de tir din Timişoara, care este supranumit “Marele Patron” şi are trecut în dreptul său suma de 200 de euro. Lista continuă cu “Goe” cu 150 de Euro şi alte persoane cu diverse sume. La finalul listei patronul a scris în limba română ” Toţi aceia de mai sus să îşi ia lumânări de bani aceia. Bulangii “.

Patronul aflat la o masă alăturată ne explică într-o limbă română aproximativă cine sunt oamenii care au fost trecuţi pe listă: ” Ăia sunt şoferi de tir care veneau mereu pe aici .Le-am dat şi marfă şi bani pe datorie. De atunci când trec pe aici întorc capul în partea cealaltă.Mi-au lăsat copii după buletin sau chiar buletinele drept garanţie .Ce să fac însă cu buletinele lor, că, dacă vor,  îşi fac altele cu zece euro în România?”

Deşi, în general, vânzătorii sunt extrem de amabili cu românii, faima de “ţepari” a multora dintre comercianţii care trec prin zonă a ajuns la urechile tuturor localnicilor din Kresna şi nu numai. Bulgarii sunt foarte atenţi la marfă şi magazine în prezenţa românilor.

La un magazin vecin , vânzătorul ne spune că apreciază, în general, românii dar că a întâlnic şi mulţi ţepari printre aceştia : “Sunt fel de fel de oameni. Mulţi sunt clienţi buni dar mai există şi din aiă care vin şi cer pe datorie şi după aia uită să plătească”, ne-a spus comerciantul.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă