14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialLegile Educatiei, marul discordiei intre minister, Guvern si Traian Basescu

Legile Educatiei, marul discordiei intre minister, Guvern si Traian Basescu

In timp ce Guvernul a propus asumarea raspunderii guvernamentale si adoptarea legilor sugerate de Comisia Miclea, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a inceput ieri primele discutii cu sindicatele pe marginea elaborarii unui  Cod al Educatiei.

Dupa scandalul legat de ilegalitatea unor diplome de la "Spiru Haret", care a impartit politicienii in doua tabere, acum legile invatamantului inflameaza din nou clasa politica. Nici nu au inceput bine negocierile dintre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si sindicate pe marginea unui pachet de legi in invatamant, ca deja au aparut critici, cea mai dura venind de la presedintele Traian Basescu. Presedintele a criticat faptul ca ministrul Ecaterina Andronescu s-a intalnit cu sindicatele, considerate responsabile, impreuna cu ministrii invatamantului de pana acum, pentru nereformarea sistemului educational. Basescu spune ca ministrul Andronescu si sindicatele incearca sa transforme legile Miclea pe Educatie intr-un pachet de legi "convenabile". La randul sau, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), printr-o scrisoare deschisa adresata premierului Emil Boc, critica demersul ministrului Educatiei, mai ales ca la negocierile cu sindicatele studentii nu au fost invitati.

 

Organizatia studenteasca este de parere ca legile Educatiei ar trebui asumate prin raspundere guvernamentala si, in cel mai scurt timp, sistemul educational sa beneficieze de legislatie adecvata contextului societatii actuale. In plus, ANOSR, ca semnatar al Pactului pentru Educatie,  ii solicita premierului Boc sa someze ministrul Educatiei sa includa studentii in toate comisiile care discuta pe marginea legilor Educatiei.
In prima zi de discutii s-a convenit sa se propuna Parlamentului generalizarea invatamantului la 12 clase (fata de zece, cat este in prezent) si obligativitatea parcurgerii ciclului liceal de catre toti elevii. Obligativitatea a fost insa criticata de Teodor Fartonea, vicepresedintele Federatiei Educatiei Nationale, care nu crede ca este corect sa fie sanctionati parintii ai caror copii nu termina 12 clase, mai ales ca in destule cazuri situatia materiala a acestora este precara. In privinta termenului de 14 august, impus de premierul Boc ministrului Andronescu pentru finalizarea legilor Educatiei, sindicalistii sunt sceptici, considerandu-l nerealist.

"Cred ca legile Educatiei trebuie supuse dezbaterii publice extrem de competente si de largi. Nu stiu daca asumarea raspunderii este cea mai buna formula. Cred ca trebuie dezbatut in Parlament. Daca reusim sa ducem in Parlament legile la inceputul sesiunii parlamentare, ar fi cel mai potrivit. Parlamentul are menirea de a face legi, iar dezbaterea parlamentara poate sa aduca imbunatatiri pachetului legislativ. Legile Educatiei trebuie sa dea stabilitate sistemului cel putin pentru zece ani", a spus ministrul Ecaterina Andronescu.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă