11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialLegea salarizării. Sindicaliştii nu cred că va putea fi aplicată anul acesta

Legea salarizării. Sindicaliştii nu cred că va putea fi aplicată anul acesta

Ordonanța privind legea salarizării bugetarilor a fost aprobată şi va intra în vigoare în luna septembrie. În decembrie 2017, va fi gata toată grila de salarizare, afirmă ministrul Muncii.

florin.budescu@romanialibera.ro

Bogdan Hossu, liderul Cartel ALFA, nu crede că la finalul anului 2017 va fi gata toată grila de salarizare. “Problema este că nu se ştie exact care sunt salariile efective, adică salariul de bază şi sporurile structurale la fiecare bugetar în parte. Prin această ordonanţă, este prevăzută şi obligativitatea operatorilor economici să îi înregistreze pe toţi bugetarii, ceea ce va crea premisele ca viitorul guvern să aibă în discuţie o situaţie reală a salariilor în plată”, a declarat Bogdan Hossu pentru “România liberă”.

Faptic, explică liderul sindical, există o debandadă totală în ceea ce priveşte aplicarea legii şi aceasta s-a văzut în momentul reîncadrării bugetarilor. Dar lucrurile nu se opresc aici. „Nu este necesară numai baza de date, adică situaţia reală, ci trebuie efectiv bani pentru toată această acţiune. Ceea ce se întâmplă astăzi este o aliniere fără schimbarea bazei 1 de raportare, de 600 de lei (salariul net la muncitorul necalificat)”, subliniază Hossu. „Astăzi avem salariul minim garantat de 1.250 de lei. Dublu. În mod normal, pentru a pune toţi bigetarii la salariul de bază egal cu salariul minim pe economie (pentru că nu este normal să fie altă bază salarială), ar trebui ca masa salarială bugetară aproape să se dubleze. Adică anvelopa salarială a bugetarilor trebuie să fie dublă faţă de existentul de astăzi. Nu există Guvern care într-un singur an să poată să rezolve acest lucru”, crede Bogdan Hossu.

Liderul sindical aminteşte că s-au făcut creşteri salariale fără respectarea legii. „Inclusiv salariile mici sunt acum mai mari decât dacă aş face baza 1.250 de lei”, a atras atenţia sindicalistul, referindu-se la pomenile electorale făcute anul trecut. „Logica este acum de a îngheţa salariul minim, ceea ce ar rezolva problema pentru bugetari în vreo doi ani, dar ar însemna să se pedepsească peste 3,2 milioane de salariaţi care sunt în sectorul economic, pentru că numai 9% dintre unităţile bugetare mai fac contracte colective de muncă. Contract de muncă sectorial nu există, iar contractul la nivel naţional este interzis prin lege. Practic, distribuirea creşterii economice nu se mai poate face”, afirmă Bogdan Hossu.

Liderul Cartel ALFA arată că s-ar mai putea face alte reglaje prin schimbarea Codului Fiscal, „dar acesta avantajează capitalul, nu salariaţii, pentru că toate reducerile se duc către capital, nu către salariaţi. Singura pârghie care a mai rămas şi care polarizează acum este salariul minim, dar îngheţarea acestuia ar însemna pauperizarea populaţiei”.

Problema îngrijorătoare, crede Hossu, este alta. „Noi avem o creştere anuală a PIB de 3,5%. Ar însemna un total de aproximativ 25 de miliarde, deci în doi ani s-ar face rost de banii respectivi. Presupunând însă că Executivul ar investi exclusiv numai în salariile bugetarilor. Dar Fiscul nu colectează decât 30%, deci cam 7 – 8 miliarde de lei în plus şi se creează o discrepanţă între sectorul economic şi cel bugetar”, a explicat pentru România liberă Bogdan Hossu.

Cum vede aceste reglaje fine macrosalariale liderul Cartel ALFA? În mod normal, spune acesta, faţă de medie, sectorul economic ar trebui să fie egal cu media, iar sectorul bugetar să fie sub sau egal cu media naţională. „Cu creşterile acestea, s-ar ajunge la situaţia paradoxală că sectorul economic este depăşit de cel bugetar, ceea ce ar duce la o demotivare a muncii. Nu putem să fim toţi bugetari, iar riscurile personalului din sectorul economic sunt mai mari decât la cel bugetar”.

Mai nou, cât auzi de Legea salarizării bugetarilor, te gândeşti în România la creşteri de salarii. Bogdan Hossu a detaliat pe cifre. Înainte de această creştere de salarii, amvelopa bugetarilor era de 57 de miliarde de lei pe an. Cu această creştere, ajunge pe la 58 de miliarde de lei pe an. „La anul, se mai dau încă 2,3 miliarde de lei, deci se ajunge pe la 60,3 miliarde. Varianta cea mai redusă, a fostului ministru Costea-Moarcăş, era de 81+7 miliarde de lei anual, la finalului anului 2017. Varianta, conform Legi de salarizare 284, costa 98+7 miliarde de lei, iar versiunea Rovanei Plumb costa 93+7 miliarde de lei”, a explicat liderul Cartel ALFA Bogdan Iuliu Hossu.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă