15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialLege pentru Cozma

Lege pentru Cozma

PSD si PRM si-au dat inca o data mana si au reusit, profitand de slabiciunile actualei coalitii, sa impuna o propunere legislativa cu dedicatie speciala: Miron Cozma si Ion Iliescu. Proiectul, care vizeaza amnistierea faptei de subminare a puterii de stat, a fost adoptat aproape “pe sest” in comisii si se afla astazi pe agenda plenului Senatului. Multi dintre senatori habar n-aveau ieri ce li s-a pregatit pentru azi.
Proiectul cu pricina a fost depus de noua senatori PRM, in frunte cu presedintele partidului, Corneliu Vadim Tudor. Un singur articol cuprinde actul, dar cu un impact major: Cozma si alti ortaci care au “plantat flori in Piata Universitatii” vor fi “curatati” de acuzatia de subminare a puterii de stat, alaturi de Ion Iliescu, cel care i-a chemat sa-i imprastie pe “golanii” care manifestau pentru libertate si democratie.

In numele “pacii sociale”, vor iertarea vinovatilor

Peremistii doresc sa se amnistieze “fapta de subminare a puterii de stat, prevazuta si pedepsita de art. 162 din Codul penal”. Scurt si cuprinzator. Iata si ce motivatie “impresionanta” au gandit initiatorii pentru a smulge colegilor sprijinul pentru proiectul lor: “Amnistia, al carei sens este uitarea, era recomandata de Pittacos, in Grecia antica”. “Intelepciunea” merge si mai departe: “iertarea este mai buna decat razbunarea, ca este un mijloc de restabilire a unei paci sociale, in special dupa anumite tulburari cu consecinte grave”. Initiatorii peremisti deplang si faptul ca “din 1990 nici un act normativ de uitare-amnistie nu a fost publicat in Monitorul Oficial”. Cateva randuri mai jos, senatorii semnatari, intr-un exces de sinceritate probabil, lasa a se intelege si incotro bate “inofensiva” si “crestineasca” lor propunere: “In ceea ce priveste evenimentele de la Costesti din ianuarie 1999, indiferent de modul in care acestea au fost interpretate, nu ii poate fi amputata puternica dimensiune sindicala (…) Atat timp cat amnistia are, printre alte atribute, si pacea sociala, consideram ca amnistierea evenimentelor din acea perioada, prin intermediul unei legi organice, ar fi expresia vointei populare majoritare”. I-or fi intrebat, oare, initiatorii legii si pe aceia care au luat bataie cu salbaticie de la Cozma si ai lui care este “expresia vointei” lor? Iar acelora care ar vrea sa vada ca li se face dreptate, macar in ceasul al doisprezecelea, peremistii le spun ca “infractiunea de subminare a puterii de stat este o reminiscenta a sistemului totalitar, care nu tolera initiativa si lupta sindicala si nu corespunde rigorilor europene in materie”. Pacat ca se fac referiri la rigorile europene doar atunci cand acest lucru serveste in mod convenabil intereselor.
Mai mult decat atat, initiatorii proiectului incearca sa convinga ca amnistierea vinovatilor mineriadelor ar insemna un “factor de progres”: “Renasterea miscarii sindicale este un element de normalitate in democratie si reprezinta un factor de progres in societatile capitaliste” si, de aceea, autorii considera ca “amnistierea liderilor de sindicat se impune pentru a reda echilibrul, atat de necesar societatii romanesti”.

Iliescu, beneficiar colateral

Desi initiatorii fac referire, in expunerea lor de motive, doar la liderii de sindicat, printre beneficiarii legii, daca ea va fi adoptata, se va numara si Ion Iliescu. Si aceasta deoarece, printre acuzatiile formulate anul trecut in dosarul privind mineriada din 13-15 iunie 1990, figureaza si subminarea puterii de stat, infractiune pedepsita, conform Codului Penal, cu “detentiune pe viata sau cu detentiune severa de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi”.
Prin amnistierea unei fapte, aceasta isi pierde caracterul infractional avut pana atunci. Cu alte cuvinte, se considera ca autorul faptei nu a facut nici un rau, spre deosebire de gratiere, cand se “iarta” executarea pedepsei, dar fapta respectiva continua a fi infractiune.

Victimele mineriadelor: “Ar lasa aproape fara obiect unele dosare”

Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, s-a declarat surprins de existenta unei propuneri de dezincriminare a subminarii puterii de stat. “Nu inteleg de ce este scos acest proiect”, ne-a spus Ene, adaugand ca “se urmareste nu doar scaparea minerilor”, ci si a “celor care au organizat mineriadele”, inclusiv Ion Iliescu. “Ar lasa aproape fara obiect unele dosare”, a mai declarat Ene, cu precizarea ca, daca proiectul va fi adoptat astazi de Senat, va incerca la Camera Deputatilor sa faca “lobby”, adica sa explice deputatilor implicatiile grave ale proiectului, faptul ca unii vinovati vor scapa de rigorile legilor.

Coalitia, invinsa iar la vot

Proiectul peremist a ajuns sa fie adoptat din cauza neatentiei senatorilor puterii si a absentei lor de la sedintele Comisiei juridice. Votarea lui, ca de dezbateri nici nu poate fi vorba, s-a produs martea trecuta, in timpul unei sedinte la limita cvorumului de lucru. Profitand de absenta mai multor senatori ai coalitiei, reprezentantii PSD si PRM au fortat votarea proiectului, cu patru voturi “pentru” si doar doua “impotriva”. Din partea puterii, s-au exprimat impotriva proiectului doar liberalii Norica Nicolai si Teodor Melescanu. De altfel, singurii reprezentanti ai arcului guvernamental. “Ne-au prins la vot”, ne-a declarat senatorul PNL Norica Nicolai, recunoscand ca prin respectivul proiect se incearca “scaparea lui Cozma si a echipei lui de sindicalisti”. “Dupa parerea mea, este o greseala pentru ca nu trebuie sa se imixtioneze Parlamentul in treburile justitiei”, a mai spus Nicolai, cu precizarea ca legea este “fundamental gresita” si ca nu se “face o lege care sa favorizeze anumite persoane”.
Nu de aceeasi parere este insa pesedistul Serban Nicolae, care a recunoscut ca a semnat raportul favorabil al proiectului in locul presedintelui comisiei, Eckstein Kovacs Peter. “A trecut rapid, fara amendamente”, ne-a declarat Serban Nicolae, sustinand insa ca nu “are idee” de implicatiile pe care le va avea proiectul odata adoptat. Referitor la infractiunea de subminare a puterii de stat, juristul pesedist a spus ca aceasta e legata mai repede de revolutie decat de mineriade. “Din punctul meu de vedere, e ceea ce unii procurori aberanti fac in legatura cu revolutia”, a mai spus senatorul, evitand sa avanseze insa nume ale persoanelor care ar beneficia de pe urma amnistierii.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă