20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialLa fiecare trei ore, o femeie moare de cancer la sân în...

La fiecare trei ore, o femeie moare de cancer la sân în România

Coaliţia pentru Sănătatea Femeii arată, într-un studiu efectuat în mai-septembrie 2017, că anul acesta, au fost înregistrate 7.500 de cazuri noi de cancer la sân, ceea ce înseamnă că 21 de cazuri noi zilnic. Potrivit studiului, reiese că, la fiecare trei ore, o femeie moare din această cauză. În raport, sunt menționate și beneficiile unui program de screening pentru cancerul de sân.

Coaliţia pentru Sănătatea Femeii a lansat studiul ”Povara cancerului de sân în România. Beneficiile investigaţiei într-un program de screening pentru cancerul de sân”, din care reiese că, în anul curent au fost diagnosticate cu cancer de sân 7.449 de femei, ceea ce înseamnă că, în fiecare zi, sunt descoperite aproximativ 21 de noi cazuri.
Potrivit studiului, reiese că, la fiecare trei ore, o femeie moare din această cauză, iar, anual, aproximativ 3.500 de femei îşi pierd viaţa din cauza cancerului la sân.
"În România, 90% din cazurile noi de cancer la sân sunt diagnosticate foarte târziu, aceastea fiind deja în stadiile II,III şi IV. De asemenea, jumătate dintre femeile diagnosticate cu această afecţiune, la noi, în ţară, au cu mult sub media de pensionare, iar, în medie, o româncă mai supravieţuieşte doar cinci ani de la diagnosticarea cu această maladie", se mai arată în studiul Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii.
Conform sursei citate, mortalitatea cauzată de cancerul la sân, la femeile de peste 65 de ani, a crescut cu 28%, în România, în timp ce, în Uniunea Europeană, s-a înregistrat o scădere de 14 procente pe acelaşi segment de vârstă.
În ceea ce priveşte sistemul de sănătate şi cheltuielile pentru cancerul la sân, studiul arată că doar 30% dintre costurile anuale pentru cancerul la sân sunt costuri directe. Peste 50% din costurile indirecte sunt cauzate de pierderi de productivitatea prin deces prematur, iar peste 40% sunt cauzate de invaliditatea temporară sau permanentă.
"Serviciile medicale specializate de ginecologie, radiologie şi oncologie sunt disponibile doar în zonele urbane. Mai mult, doar unul din cele trei centre oncologice regionale din România are un departament dedicat cancerului la sân", mai reiese din studiul "Povara cancerului de sân în România".
Coaliţia pentru Sănătatea Femeii arată că dacă ar exista un program naţional de screening pentru cancerul de sân, cele mai multe dintre cazuri ar fi descoperite în faze incipiente, iar costul mediul individual pe tratament oncologic ar scădea cu 22%.
În schimb, fără aceste program naţional de screening, până în prezent, doat 5% dintre femeile din România şi-au făcut o mamografie în ultimii doi ani, iar până în 2027, costurile directe cu 12 % şi costurile indirecte se vor majora constat cu peste 50%.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă