11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialLa Brasov, epidemia a scapat de sub control

La Brasov, epidemia a scapat de sub control

Primarii a zeci de localitati din judetul Brasov anunta decesul pasarilor din curtile gospodarilor, iar autoritatile administrative ale judetului sunt depasite de situatie, deoarece acolo unde deja exista confirmarea virusului aviar nimeni nu si-a asumat un ordin clar de eutanasiere a pasarilor. Chiar prefectul judetului, Aurelian Danu, declara ca, daca vor continua raportarile privind decesul pasarilor, va solicita ministrului Vasile Blaga sa declare stare de urgenta. Deocamdata, doar 15% din localitatile judetului Brasov sunt afectate de virusul aviar, insa acesta se extinde cu repeziciune. Din cele cinci ferme avicole din Codlea au fost vanduti sute de mii de pui in alte judete. De asemenea, au fost recuperate peste 200 de tone de carne de pui care urmeaza sa fie incinerata. Situatia este dramatica la cele cinci ferme existente pe Platforma Avicola Codlea, dar si la o alta ferma din cartierul Stupini din Brasov, unde zilnic mor aproximativ 30.000 de pui de-o zi deoarece patronii nu au ce face cu ei. Nici un reperezentant al administratiei judetului Brasov nu avea cunostinta de acesta situatie.
De asemenea, chiar presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a declarat ca foarte greu a reusit sa procure costume “atomizate”, necesare interventiei in focarele aviare.

Politia a inceput sa-i ancheteze pe patroni

Politia ii ancheteaza pe responsabilii societatilor avicole Pati Prod si Avi Prod din Codlea, Macovei Florin, administrator, in varsta de 32 de ani, Munteanu Catalin, director, 35 de ani, si Stavri Ioan, 52 de ani. De Vasile si Aurora Dardala, de la societatea Drakom Silva, nimeni nu mai stie nimic.
De asemenea, sunt cautati muncitorii care au lucrat la negru la aceste societati, pentru a fi investigati medical. Ieri, la ferma 3 din Codlea mureau mii de pui, in timp ce la numai cateva sute de metri, la ferma 5, nu au murit decat cateva sute.
In apropierea unui bloc de pui de la avicola Drakom, un excavator a sapat o groapa de zece pe zece metri, cu o adancime de trei, unde vor fi incinerati puii. Acestia vor fi gazati intr-o camera speciala, deoarece nimeni nu are o alta solutie. S-a lamurit intr-un fel si ce a fost cu muncitorii blocati in ferma. Cei 16 salariati nu puteau parasi blocurile cu peste 100.000 de pui daca nu primisera dispozitie. Ei s-au ocupat de alimentarea si furajarea acestora. Doar ieri, in urma alertei date de ziaristi, au fost luati si transportati la Spitalul Municipal Fagaras.
Tot ieri, doar 23 de medici veterinari si 81 de asistenti se ocupau de gripa aviara din judet, fiind clar depasiti de situatie. Dintre acestia, opt medici veterinari si 16 asistenti erau din alte judete ale tarii. Numarul personalului care ar trebui sa intervina in astfel de situatii ar trebui sa fie de cel putin cateva sute de persoane. In acelasi timp, patronii fermelor avicole Pati Prod si Avi Prod se plang ca nimeni nu le-a comunicat clar ce se intampla cu puii vii din ferme, pentru intretinerea carora sunt nevoiti sa cheltuiasca zilnic 700 milioane de lei, furaje si energie. De asemenea, exista cateva sute de tone de carne de pui congelat. In incinta fermelor avicole exista trei abatoare pentru pui.

Abator improvizat in filtrul sanitar

Bizar este cum de abatorul societatii Drakom Silva a fost aprobat din punct de vedere fito-sanitar, deoarece acesta era improvizat in filtrul sanitar prin care ar fi trebuit sa treaca angajatii.
Mai mult, societatea nu era racordata la reteaua de apa potabila, ci forase un put de joasa adancime alimentat din panza freatica poluata a fermelor avicole. De asemenea, nu avea unde sa deverseze apele reziduale din abator. Si totusi, abatorul a primit avizul Directiei Sanitar-Veterinare Brasov si al Directiei de Sanatate Publica.
Dintr-un raport al DSV-Brasov din octombrie 2005 reiese ca toate aceste lucruri se stiau, deoarece societatea a fost amendata cu 30 milioane de lei, insa nu a fost inchisa, asa dupa cum prevedea legea. Nu departe de acest abator improvizat se afla un altul, care indeplineste conditiile sanitare, iar un al treilea se afla in curs de amenajare, cu bani obtinuti prin programul SAPARD.

Municipiul Fagaras este inchis

In municipiul Fagaras, cele 40.000 de persoane sunt oprite sa intre sau sa iasa din localitate. De asemenea, nimeni nu se urca in trenurile care inca mai opresc in gara. Aceasta situatie va continua cateva zile de acum incolo, iar salariatii care au lipsit de la lucru vor primi scutiri medicale. Autoritatile administrative au anuntat ca au fost eutanasiate toate pasarile, dar este greu de crezut ca au fost numai 6.200 in tot orasul. Exista permanent un flux de informatii care se schimba din ora in ora. Cert este ca, in ciuda straduintei, administratia publica a judetului Brasov nu face fata acestei situatii, iar ajutorul trebuie sa soseasca de la guvern.

Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă