Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Kelemen Hunor a informat Vaticanul despre cazul Colegiului "Szekely Miko”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a informat Vaticanul despre cazul Colegiului "Szekely Miko" din Sfântu Gheorghe, calificând drept "grav faptul că statul român, utilizând justiţia ca unealtă, doreşte să ...

Share

Rl online 0 comentarii

25.09.2012 - 12:33

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a informat Vaticanul despre cazul Colegiului "Szekely Miko" din Sfântu Gheorghe, calificând drept "grav faptul că statul român, utilizând justiţia ca unealtă, doreşte să naţionalizeze din nou un imobil al bisericii, al comunităţii", potrivit Mediafax.

Potrivit unui buletin informativ transmis, marţi, de UDMR, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a participat, alături de Vincze Lorant, secretar pentru relaţii internaţionale al formaţiunii, la Congresul Internaţionalei Creştin-Democrate, care a avut loc la Roma, la sfârşitul săptămânii trecute.

Cei doi au avut întâlniri cu mai mulţi lideri de partide din această organizaţie, cărora le-au prezentat situaţia politică din România, "insistând asupra problemelor apărute în domeniul respectării drepturilor minorităţilor şi asupra cazului Miko", care, în opinia UDMR, este "un exemplu de nesocotire a principiului dreptului de proprietate privată".

Totodată, Kelemen Hunor i-a prezentat o informare în legătură cu acest caz cardinalului Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului pentru Cultură al Sfântului Scaun.

"În timpul vizitei la Roma, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost primit, la Vatican, într-o audienţă privată, de cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului pentru Cultură al Sfântului Scaun. Kelemen Hunor l-a pus la curent pe cardinal cu evoluţiile politice din România. El a scos în evidenţă faptul că, în România, criza economică a provocat o criză socială şi morală care va putea fi depăşită numai peste mult timp şi cu sacrificii. Preşedintele UDMR a exemplificat criza morală cu ajutorul cazului Miko. El i-a vorbit cardinalului Ravasi despre istoria zbuciumată a liceului din Sfântu Gheorghe. Kelemen Hunor a calificat drept grav faptul că statul român, utilizând justiţia ca unealtă, doreşte să naţionalizeze din nou un imobil al bisericii, al comunităţii", se arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, Kelemen Hunor şi-a exprimat părerea că ceea ce se întâmplă în legătură cu acest colegiu "nu este decât primul caz de acest fel, pentru că există deja indicii în sensul că imobile ale altor confesiuni ar putea avea aceeaşi soartă".

"Preşedintele Uniunii şi-a exprimat convingerea că maghiarimea din Transilvania, cea mai mare minoritate naţională din Europa, nu îşi poate permite să asiste neputincioasă la pierderea, din nou, a drepturilor şi posesiunilor redobândite prin eforturile făcute de-a lungul a două decenii. Cardinalul Gianfranco Ravasi şi-a exprimat îngrijorarea că aşa ceva se poate întâmpla în România, pentru că ar putea fi un precedent periculos pentru viitor. În încheiere, Kelemen Hunor a înmânat un material documentar despre cazul Miko preşedintelui Consiliului pentru Cultură al Sfântului Scaun şi directorului său de cabinet, originar din Transilvania", se mai arată în comunicat.

Secretarul de stat Marko Attila a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buzău, în cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe. Recursul va fi judecat la Curtea de Apel Ploieşti, primul termen fiind stabilit pentru 5 octombrie.

Procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, în prezent secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii au stabilit că, în 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999.

Cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.


Citește totul despre:

Comentarii