Jurnalistul Sabin Orcan discută cu europarlamentarul Cristian Preda și economistul Valentin Ionescu despre înzestrarea Armatei Românie: Nu putem trăi doar cu o securitate împrumutată, că suntem membri NATO și că vin alții să ne apere

Directorul editorial al România Liberă, jurnalistul Sabin Orcan, discută, duminică, în cadrul emisiunii X-Press, cu europarlamentarul Cristian Preda, economistul Valentin Ionescu și despre nava care transporta oi și care s-a ciocnit cu nava militară rusească, la jumătatea săptămânii.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 01.05.2017 - 11:25

Directorul editorial al România Liberă, jurnalistul Sabin Orcan, discută, duminică, în cadrul emisiunii X-Press, cu europarlamentarul Cristian Preda, economistul Valentin Ionescu și despre nava care transporta oi și care s-a ciocnit cu nava militară rusească, la jumătatea săptămânii.

„Din perspectiva faptelor obiective, este vorba despre un incident între un vas românesc și o navă rusească, incident care, într-un anumit context, ar fi putut avea consecințe grave. Să nu uităm că Primul Război Mondial a început de la un atac. Incidente de genul acesta pot să constituie momente de creștere a tensiunii sau de declanșare a unor inițiative militare. Un incident care milimetric ar putea fi altfel”, a spus Constantin Degeratu, fost șef al Statului Major General invitat în platou.

În replică, jurnalistul Sabin Orcan a remarcat că Marina Română are trei fregate. 

„Înțeleg că aceste fregate trebuie modernizate. Mai avem niște corvete și niște nave purtătoare de rachete. Nu avem niciun submarin. Măcar pe Facebook să câștigăm bătălia. Că mă gândesc că nava rusă nu are doar această navă care s-a prăbușit ca un avion de hârtie”, a remarcat el.

La rândul său, europarlamentaru Cristian Preda a remarcat că România, ca parte a NATO, are un sistem de apărare, iar bugetul a crescut foarte mult. „Și la noi și în alte țări, bugetul crește și sunt angajamente foarte serioase. Deocamdată sunt doar patru țări din 28 care au buget mai mare. Chiar în zilele în care s-a vorbit despre acest incident, Muntenegru a ratificat aderarea la NATO, care are 1700 de soldați. Dar faptul că NATO are un al 29-lea membru, e foarte semnificativ. Nu trebuie să uităm de faptul că beneficiem de tot sistemul de apărare”.

Sabin Orcan l-a întrebat pe Valentin Ionescu ce înseamnă 2% din PIB pentru Apărare, pentru țara noastră.

„Premisa de la care pornesc e următoarea. 2% pentru Apărare nu este suficient. Trebuie puțin să regândim situația. Sigur, nu putem crește de la 2% brusc la 3,4, însă trebuie analizată dintr-o anumită perspectivă. Nu putem trăi doar cu o securitate împrumutată, că suntem membri NATO și că vin alții să ne apere. Ca membri NATO, nu te poți baza numai pe forța unui singur stat, pentru că ești aici într-o zonă de frontieră, unde trebuie să reziști până când țările NATO au capacitatea de a reacționa”, a explicat analistul economic Valentin Ionescu.

„Avem o strategie privind achiziția de rachete Patriot?”, a întrebat jurnalistul Sabin Orcan.

„Mai puțină declarații și mai multă acțiune cred că e mai bună. Dl. Dragnea îi spune șefului Statului Major <<mi-ai cerut voie să iei Patriot?>>”, a remarcat jurnalistul Sabin Orcan.

În replică, europarlamentarul Cristian Preda a remarcat că nu există „profesioniști” care să se ocupe de aceste probleme. 

Întrebat de ce România nu are astfel de oameni, generalul Degeratu a afirmat că „nu factorul politic stabilește misiunea” pe care o are Ministerul Apărării. „Aici este vorba despre o armată întreagă care face o operațiune. Militarul îți spune cât îi trebuie, ce legislație îi trebuie”, a remarcat generalul.

„Unii ca mine spunem din 2012 că este necesară apărarea aeriană a României din 2012. Apărarea antiaeriană a Rusiei bate peste România”, a mai spus fostul șef al Statului Major General invitat în platou.

„Se fac niște declarații iresponsabile, amatorești”, a remarcat economistul Valentin Ionescu, cu privire la declarațiile șefului PSD, Liviu Dragnea, despre achiziția de rachete Patriot.

 

În curs de actualizare.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...