Sabin Orcan, la 100 de ani de la bătălia de la Mărășești: Cum am ajuns noi la Tudose și Țuțuianu?

Directorul editorial al României Libere, jurnalistul Sabin Orcan, discută, duminică seara, că fostul ministru al Comunicațiilor, Marius Bostan, și cu fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, în cadrul emisiunii X-Press de pe postul B1 TV, despre situația României la 100 de ani de la Marea Unire.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 07.08.2017 - 08:02

Directorul editorial al României Libere, jurnalistul Sabin Orcan, discută, duminică seara, că fostul ministru al Comunicațiilor, Marius Bostan, și cu fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, în cadrul emisiunii X-Press de pe postul B1 TV, despre situația României la 100 de ani de la Marea Unire.

„Cum am ajuns noi, la 100 de ani, la Adrian Țuțuianu și la Mihai Tudose”, s-a întrebat retoric jurnalistul Sabin Orcan, în a doua parte a emisiunii.

Cristian Diaconescu a spus că președintele Iohannis este primul președinte care a mers la mausoleul de la Mărăști: „Cumva, am rupt linia frontului. Asta a schimbat soarta războiului. Armata germană a revenit la Mărășești și Oituz. Sacrificiul nostru a fost remarcabil; au fost între 17.000 și 20.000 de români care au pierit. Armata rusească ne-a trădat, pentru că ei erau cuprinși de revoluția din Rusia”, a spus fostul ministru de Externe.

Cristian Diaconescu mai susține că este nevoie de recuperarea simbolică a eroilor.

„Elemente care țin de demnitate, de o coloană vertebrală a unei națiuni, trebuie căutate în istorie. Trăim într-un moment în care, în jurul nostru, se adună crizele. Câtă vreme aceste valori nu există, s-ar putea să fie o problemă”, a mai spus el.

La rândul său, jurnalistul Sabin Orcan l-a întrebat pe fostul ministru Marius Bostan, despre ridicarea osemintelor generalului Averescu, în anii 1970.

„Noi nu putem să dezgropăm... Sunt convins că emisiunea își va găsi ecoul la un procuror militar”, a spus Marius Bostan.

Sabin Orcan i-a replicat că, acum 10 ani, Parchetul Militar a fost sesizat, dar că dosarul a fost clasat. „Nici sicriul nu mai e cel original. E, totuși, un erou din Primul Război”.

„Rezistența de la Mărășești... strămoșii noștri s-au luptat cu arma în mână, și-au dat sângele pentru țară. Unde suntem după 100 de ani? Avem mare noroc că am ajuns acum în NATO, că din suta asta de ani, 50 i-am trăit sub comunism. S-au creat premisele ca oameni fără căpătâi să se cocoație în funcții cu pensii groase. Noi, la 100 de ani de la Marea Unire, ar trebui să revenim la valorile care au făurit unirea; erau oameni cinstiți”, a spus Marius Bostan.Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Mihai Tudose participă duminică, în Vrancea, la Ceremonia comemorativă a Centenarului Bătăliei de la Mărăşeşti, unde vor depune coroane de flori şi vor susţine discursuri.

La acest eveniment sunt aşteptaţi şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi alţi oficiali. Guvernul a aprobat în iulie un buget de circa 4,2 milioane euro pentru evenimentele dedicate Centenarului în judeţul Vrancea, însă aproape trei sferturi din sumă a fost destinată unor lucrări de infrastructură.Știre în curs de actualizare.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...