15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialJurnalist roman azilant politic in Republica Moldova

Jurnalist roman azilant politic in Republica Moldova

Un ziarist cu cetatenie romana i-a cerut azil politic presedintelui moldovean Vladimir Voronin. Mihai Contiu sustine ca a fost timp de opt ani ofiter acoperit al SIE si lucreaza in prezent la oficiosul Guvernului de la Chisinau, publicatia "Moldova Suverana".

Un ziarist roman de la publicatia proguvernamentala de la Chisinau "Moldova suverana" i-a cerut azil politic presedintelui Vladimir Voronin. Cotidianul pentru care lucreaza a publicat cererea si arata ca "Bucurestiul politic si oficial este un adversar politic al Republicii Moldova. Romania, desi este membra NATO si UE, in pofida acestor aparente, intreprinde actiuni politice de inspiratie nationalist ceausista, iar eu, cetateanul acestei tari, sunt nevoit, pentru propria-mi protectie oficiala si legala in astfel de situatii, sa va solicit acordarea de azil politic". Contiu sustine ca a fost agent al Serviciului de Informatii Externe (SIE) in Republica Moldova pana acum doi ani, cand a fost angajat de ziarul Guvernului moldovean. Jurnalistul mai pretinde ca a primit niste documente si amenintari care l-au determinat sa-si faca public trecutul si sa ceara protectie autoritatilor moldovene.
SIE nu doreste sa comenteze afirmatiile lui Contiu, sustinand ca personajul respectiv nu este credibil. "Tinand cont de personajul respectiv, nu putem sa comentam astfel de alegatii. Astfel de declaratii nu pot fi comentate, nu merita un raspuns adecvat avand in vedere ca vin din partea unui astfel de individ", ne-a comunicat biroul de presa al SIE.

Mihai Contiu este cunoscut la Chisinau ca un personaj pitoresc. Intr-o alta scrisoare adresata premierului Tariceanu si presedintelui Traian Basescu, arata ca este "unul dintre cei mai neconventionali agenti informatori". Contiu explica si de ce: "Nu mi-am construit o fizionomie stearsa, ci perfect identificabila si confortabila in raport cu optiunile mele estetice, dar si pentru ca nu fac nici un secret din asta, imi plac berea si spritul, fapt care nu l-a impiedicat pe un mare specialist in arta spionajului din Romania sa-mi spuna ca merit o statuie".

» "Acoperitii" din presa

Dincolo de cazul special al "jurnalistului" Contiu, ramane problema jurnalistilor care lucreaza pentru serviciile secrete sau a ofiterilor acoperiti din presa. Intr-un interviu pentru "Evenimentul Zilei" publicat in urma cu aproape un an, George Maior, directorul SRI, declara: "Pot sa va spun ca presa este zona pe care orice serviciu de informatii trebuie sa o aiba la indemana daca vrea sa protejeze securitatea nationala".
Consilierul primului ministru, Marius Oprea, ne-a spus ca in acest moment exista in Romania o multime de jurnalisti "sub acoperire" "care lucreaza cu doua norme".

Cele mai citite

Demitere suspectă a vicepreședintelui grupului GRAMPET. Investitori ruși ar încerca să cumpere fabrici din România

Președintele grupului GRAMPET, Gruia Stoica, un foarte important transportator feroviar privat de marfă din România, a transmis că l-a demis pe vicepreședintele grupului, Călin...

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă