12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialJurnalele unui "Înger al Morţii" nazist, cumpărate de un evreu

Jurnalele unui “Înger al Morţii” nazist, cumpărate de un evreu

Un evreu din America a cumpărat jurnalele doctorului nazist Josef Mengele pentru 245.000 de dolari, potrivit haaretz.com.

Proprietarul jurnalelor nu vrea să îşi dezvăluie identitatea, singurele detalii cunoscute despre el fiind faptul că este evreu, doctor şi locuieşte în America. Acum două săptămâni el a cumpărat cu 245.000 de dolari jurnalele doctorului Josef Mengele, unul dintre cei mai sadici criminali nazişti de război. Mengele este cunoscut mai ales datorită experimentelor crude pe care le făcea în taberele de prizioneri pentru care a fost numit “Îngerul Morţii de la Auschwitz“.

Jurnalele unui “Înger al Morţii”

Cele 31 de jurnale conţin 3000 de pagini ce includ poeme, desene, povestiri, dar şi reflecţii. Ele au fost scrise între anii 1960- 1975, în America de Sud unde s-a stabilit Mengele după Holocaust. În 1979, Mengele s-a înecat lâsându-i pe agenţii Mossad într-o continuă căutare.

Cumpărătorul jurnalelor spune că aceste documente “reprezintă răul, dar pot fi folosite pentru a face bine şi pentru a le reaminti oamenilor de atrocităţile Holocaustului”.

“Aceste jurnale nu sunt cele mai importante documente din istorie, dar sunt un testament major al Răului. O bucată de hârtie care reprezintă Răul, dar care poate fi folosită pentru a face bine. Oamenii uită Holocaustul. Vreau să le reamintesc de aceaste evenimente, să păstrez şi să transmit mai departe aceste cunoştiinţele”, a spus cumpărătorul.

Americanul a decis să cumpere jurnalele pentru a se asigura că ele nu vor cădea în măinile unui nazist. El spune că acum sunt în proprietatea “unui evreu bun, a unui supravieţuitor al Holocaustului”. 

Bărbatul este fiul unor supravieţuitori ai Holocaustului , iar bunicul şi unchiul său au fost omorâţi de nazişti. Se descrie ca fiind un “zionist absolut”, înţelege ebraica şi are rude care locuiesc în Israel. A vizitat Muzeul Memorial al Holocaustului Yad Vashem de două ori, loc în care ar dori să se mai întoarcă cu jurnalele lui Mengele în mână.

“Nu am nicio intenţie să fac bani din asta sau să devin faimos. Sunt proprietarul lor fizic, dar spiritual ele aparţin poporului evreu şi vicimelor”, spune el.

De asemenea, americanul se declară indignat de faptul că presa a prezentat licitaţia în termeni negativi. “Motivul meu nu este unul comercial. Nu sunt un om bogat, aşa că nu le voi da cuiva gratis, dar vreau să folosesc avantajul faptului că sunt propietarul lor împrumutându-le muzeelor care sunt sensibile la durerea victimelor Holocaustului şi le reprezintă valorile umane”, spune el.

Muzeul Yad Vashem nu a vrut jurnalele

Anul trecut, casa de licitaţii din America s-a oferit să vândă jurnalele muzeului Yad Vashem, dar reprezentanţii instituţiei au refuzat oferta.

“Decizia a fost luată datorită preţului ridicat pe care casa de licitaţii îl cerea pe jurnale, dar şi datorită faptului că ele nu se aflau pe lista de priorităţi. În plus, ele au fost scrise după Holocaust. Yad Vashem crede că jurnalele trebuie păstrate într-un loc unde vor sta în condiţii optime pentru mai mulţi ani şi vor fi disponibile pentru publicul general şi oamenii de ştiinţă “, se arată într-un comunicat al muzeului. Totuşi, Yad Vashem ar fi încântat să organizeze o expoziţie cu aceste documente, dar şi să le păstreze în arhiva sa.

Cumpărătorul a pus două condiţii pentru a permite organizarea unei expoziţii. În primul rând el a cerut ca intrarea să fie liberă, iar expoziţia să nu dureze mai mult de o lună. În acest fel, el crede că oamenii vor fi mai interesaţi de vizionarea jurnalelor. “Sper că sute şi sute de oamenii din toată lumea va veni să vadă jurnalele”, spune el.

 

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă