Investitorii microcentralei din Hunedoara se apără: Activiştii NU au vrut să afle detaliile proiectului

Investitorii microcentralei de la poalele Munților Retezat, din Hunedoara, susțin că obiectivul lor nu este să distrugă mediul înconjurător și îi acuză pe activiștii de mediu care au fost implicați în conflictul de duminică de la Coroiești că până acum nu au dorit să afle detaliile proiectului, relatează Mediafax.

Share

Andra Dolana 0 comentarii

Actualizat: 27.05.2015 - 17:09

Investitorii microcentralei de la poalele Munților Retezat, din Hunedoara, susțin că obiectivul lor nu este să distrugă mediul înconjurător și îi acuză pe activiștii de mediu care au fost implicați în conflictul de duminică de la Coroiești că până acum nu au dorit să afle detaliile proiectului, relatează Mediafax

Unul dintre investitorii microcentralei din satul hunedorean Coroiești, unde duminică a avut loc un conflict între mai multe persoane, este Adrian Bocea, din Arad, fiul lui Mihai Bocea, internat în spital după ce a fost lovit de un autoturism în timpul scandalului de duminică.

Citeşte şi: Bătălia din Parcul Dinozaurilor

Adrian Bocea a subliniat, într-un comunicat, că tatăl său este internat la Cluj, ”în stare extrem de gravă, cu fractură de coloană cervicală”.

”Nu își simte mâinile și picioarele. Medicii sunt rezervați privind evoluția sa, iar dacă Dumnezeu ne va ajuta (să supraviețuiască - n.r.), vor urma ani de recuperare”, arată Bocea.

Investitorul susține că proiectul de la Coroiești are toate aprobările necesare și ”nu este menit să distrugă mediul înconjurător”.

”De altfel, dacă reprezentanții acestor asociații ecologice ar fi dorit să afle adevărul, ar fi avut toată deschiderea noastră. Avem înregistrări video în care Mihai Bocea vrea să le arate toate documentele mai multor ecologiști și își exprimă deschiderea pentru dialog. De aproape un an, însă, suntem hăituiți și amenintați pe proprietatea noastră”, se precizează în comunicat.

Referitor la incidentele de duminică, Adrian Bocea declară că două mașini de teren au intrat, fără acordul familiei, pe terenul privat.

”Nu vii în forță pe o proprietate decât dacă intențiile sunt altele decât cele declarate public. În toate știrile difuzate, imaginile filmate chiar de agresori au fost montate selectiv în favoarea acestora. Nimeni nu a fost înarmat cu bâte de baseball, topoare sau alte arme albe, iar asta se vede în pozele și filmările realizate în timpul incidentului chiar de către intruși”, se mai arată în comunicat.

Fiul lui Mihai Bocea acuză că cel din urmă ”a fost călcat intenționat de mașina de teren și târât șapte metri sub ochii fiului său”, iar la fața locului ar fi rămas o dâră de sânge.

”Țipătul disperat al jurnalistei (n.r. - o jurnalistă de la Deutsche Welle) nu vine urmare a pretinsei agresiuni. Dacă un binevoitor ar asculta înregistrarea, ar auzi că femeia strică disperată «You run over him». Așadar, șoferul, care susține că nu știa că a călcat un om, a înțeles foarte bine ce a făcut și a preferat să fugă”, se mai arată în comunicat.

Familia Bocea o acuză pe jurnalista de la Deutsche Welle că ”nu s-a legitimat și nici măcar nu a dat un telefon pentru a solicita o documentare la fața locului”.

Referitor la o stivă de lemne filmată de ecologiști, investitorii afirmă că este a membrilor composesoratului Plai Coroiești (dividente în natură pentru anul 2015), cu act de punere în valoare nr. 01068. Masa lemnoasă ar fi fost exploatată de o firmă cu autorizația nr. 846980 din 22.04.2015.

”Masa lemnoasă în discuție e la doi km în amonte de locul producerii incidentului, urmând a fi împărțită membrilor composesoratului”, precizează sursa citată.

Adrian Bocea a precizat că proiectul microhidrocentralei de la Coroiești se ridică la cinci milioane de euro, jumătate din sumă provenind dintr-un credit bancar, el precizând că el și tatăl său sunt investitorii.

Duminică, două persoane - reprezentantul unui ONG de protecția mediului și cel al unei firme care construiește o microhidrocentrală în satul Coroiești (Hunedoara), la poalele Munților Retezat - au ajuns la spital în urma unui conflict izbucnit între mai multe persoane, fiind deschis dosar penal pentru tentativă de omor şi lovire.

Citeşte şi: INVESTIGAȚIE. Microhidrocentrale ridicate pe ultimul râu sălbatic din Carpați

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Bogdan Nițu, declara atunci că Poliția orașului Hațeg a fost sesizată că în satul Coroieşti a avut loc un conflict spontan între mai multe persoane. Poliţiştii ajunşi acolo au stabilit că un bărbat în vârstă de 40 de ani, din oraşul Hațeg, s-a deplasat, împreună cu alte patru persoane, reprezentanţi ai unui ONG de protecția mediului, în satul Coroieşti, cu intenția de a se documenta cu privire la construirea unei microhidrocentrale.

"Între grupul din care făceau parte reprezentanţii ONG-ului și alt bărbat, în vârstă de 48 de ani, reprezentantul societății comerciale din Deva care intenționează să construiască microhidrocentrala, care, la rândul său, era însoţit de mai multe persoane, a avut loc un conflict, în urma căruia bărbatul în vârstă de 48 de ani şi un activist de mediu au suferit vătămări corporale, fiind transportați la Spitalul Orășenesc Hațeg, pentru acordarea de îngrijiri medicale", declara Nițu.

Ulterior, preşedintele Asociaţiei Agent Green, Gabriel Păun, spunea că, după ce a făcut câteva fotografii, în zonă au apărut două mașini în care se aflau zece persoane care au început să-l lovească.

El afirma că se afla, alături de un voluntar şi patru localnici pe malul Râului Alb, pentru a documenta proiectul minihidrocentralei de pe Râul Alb.

"Nici n-am apucat să facem câteva fotografii când a apărut o maşină de teren încărcată cu şase persoane, apoi a mai venit una cu alţi patru. Au sărit direct să ne lovească, deşi eu le spuneam că plecăm. Am fost lovit cu pumnii în ceafă şi am căzut secerat la pământ. De fiecare dată când încercam să mă ridic mă loveau şi mă aruncau din nou la pământ. Cei aflaţi în maşină (n.r. - voluntarul și cei patru localnici) au încercat să scape şi au plecat. Am văzut cum un jeep loveşte un om, dar nu am ştiut dacă e dintre cei cu care am ajuns în zonă sau dintre agresori. Am profitat de învălmăşală şi am fugit în pădure", afirma preşedintele Asociaţiei Agent Green.

El adăuga că a văzut o ambulanţă SMURD trecând şi a presupus că a luat rănitul.

“Nici nu ştiu cât timp am stat ascuns. Când am ieşit, am ajuns direct la spital la Haţeg, unde mi s-au făcut primele investigaţii. Am refuzat internarea deoarece trebuie să plec din ţară”, spunea Gabriel Păun.

Acesta susţinea că abia la spital a aflat că bărbatul lovit de jeep era reprezentantul firmei care construia minihidrocentrala.

Voluntarul aflat în autoturism a apucat să filmeze atacul, iar pe înregistrări se vede cum mai mulţi bărbați lovesc autoturismul cu care veniseră reprezentanţii Agent Green, apoi cum aruncă cu pietre.

Totodată, luni, Gabriel Păun a mers la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, unde s-a constat că are coaste fisurate, un deget fracturat şi că loviturile de la ceafă ar putea să-i creeze probleme.

Polițiștii, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au întocmit un dosar penal și continuă cercetările pentru a stabili circumstanțele în care s-a produs incidentul.

Asociaţia Agent Green a fost înfiinţată pentru a proteja Munţii Retezat.

Proiectul de la Coroiești constă în construirea, exploatarea și racordarea la sistemul energetic național a microhidrocentralei de pe râul Alb, iar beneficiarul este SC Abi Automotion SRL Deva. Autorizația de construire a fost emisă de Consiliul Județean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuție este de 36 de luni. Proiectul a fost demarat în 15 iulie 2014 și urmează să fie finalizat în 15 iulie 2017.

Reprezentanții CJ Hunedoara spun că autorizația de construire a fost emisă în baza acordului de mediu dat de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, iar la dosar există și o autorizație din partea Geoparcului Dinozaurilor din Țara Hațegului.

De asemenea, în zonă, există un al doilea proiect în lucru, care presupune construirea de locuințe de serviciu și birouri, beneficiarul fiind SC Abi Ecoacvacultura SRL, tot din Deva, care a primit autorizație de construire de la Primăria comunei Sălașu de Sus, în septembrie 2014. Termenul de execuție este de 36 de luni, iar lucrările au început în septembrie 2014.

La finalul proiectului, în zonă ar trebui să fie construite trei microhidrocentrale, o pescărie, o zonă de procesare pește, un imobil cu locuințe și birorui.

Surse locale au declarat că Mihai Bocea, investitorul de la Coroiești, are în concesiune și în proprietate aproximativ șapte hectare de teren în zonă.

Citește totul despre:

Comentarii