20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialInvestitii de 2,2 miliarde euro la Cernavoda

Investitii de 2,2 miliarde euro la Cernavoda

Viitoarea strategie energetica a Romaniei va avea doi piloni: cresterea productiei de energie hidro si dezvoltarea capacitatilor nucleare, a anuntat ieri ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian. Strategia va fi dezbatuta cu politicienii interesati de subiect. Inclusiv Ion Iliescu si Petre Roman au fost chemati sa-si dea cu parerea asupra independentei energetice a tarii.
Daca in prezent pe zona hidro se produc intre 55 si 60 de TWh, in 2014 cantitatea ar trebui sa ajunga la 75-80 TWh. In ceea ce priveste sectorul nuclear, ministrul Vosganian a declarat ieri ca reactorul 2 al Centralei de la Cernavoda va fi functional la sfarsitul lunii aprilie, iar cel mai tarziu in septembrie el va lucra la capacitate maxima, ceea ce va aduce un spor de energie de 9%.
Ministerul Economiei mai doreste punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Investitiile necesare se ridica la 2,2 miliarde euro, iar proiectul se va intinde pe sase ani. La sfarsitul saptamanii trecute a fost constituita comisia speciala pentru atra-gerea de investitii la cele doua unitati, iar astazi proiectul de lege elaborat in acest sens va fi depus la cancelaria premierului. Pentru realizarea investitiilor se va constitui o societate comerciala in care investitorii vor avea calitatea de actionari. Nici unul dintre acestia nu va putea detine pachetul majoritar, iar investitiile fiecaruia nu vor putea fi mai mici de 50 milioane euro. Nuclearelectrica va participa la capitalul social cu activele existente la Cernavoda si ea va detine cel mai probabil minimum 30% din actiunile viitoarei societati. Investitiile vor demara in primavara anului viitor. Autoritatile au in vedere inclusiv lansarea unei emisiuni de obligatiuni pe pietele financiare internationale pentru atragerea de fonduri, a mai spus Vosganian, adaugand ca exista "suficiente cereri de in-vestitii".
Daca programul investitional de la Cernavoda va fi realizat, in 2014 productia de energie nucleara va reprezenta 28-30% din productia totala de energie a Romaniei, energia hidro si cea din surse regenerabile vor asigura 33% iar restul va fi produs pe baza de hidrocarburi si carbune.
La elaborarea strategiei energetice vor participa, pe langa specialistii recunoscuti din domeniu, si reprezentantii clasei politice. Vosganian ii invita la dezbateri atat pe fostii ministrii ai Economiei, cat si pe Ion Iliescu si Petre Roman.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă