Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Interviu cu Andruţa Ceauşescu. Cum îşi amintea Revoluţia fratele dictatorului

Andruţa Ceauşescu, fratele mai mic al lui Nicolae Ceauşescu, era general de Securitate în decembrie 1989. A fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru instigare la genocid şi omor deosebit de grav, dar a fost eliberat în ...

Share

Rl online 0 comentarii

22.12.2011 - 23:39
Andruţa Ceauşescu, fratele mai mic al lui Nicolae Ceauşescu, era general de Securitate în decembrie 1989. A fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru instigare la genocid şi omor deosebit de grav, dar a fost eliberat în 1994, din cauza unor probleme de sănătate. A fost trimis din nou după gratii şi eliberat în 1999. Până la moartea sa, în 2000, a acordat un sigur interviu.

Andruţa Ceauşescu era cu şase ani mai mic decât liderul comunist. Potrivit Realitatea.net, se povesteşte că, că atunci când s-a dus să i se facă certificatul de naştere, tatăl lui era beat, aşa că i-a spus Nicolae, chiar dacă mai avea un copil cu acelaşi nume acasă. Mai târziu i-au dat şi prenumele tatălui, tocmai pentru a-l deosebi de fratele mai mare. Chiar dacă semăna cu dictatorul şi îi purta numele, nu a avut o relaţie bună cu el. Apropiaţii spun că de vină ar fi fost Elena, care nu l-ar fi avut deloc la suflet. Aşa se face că Nicolae Andruţa Ceauşescu a fost exilat de la Ministerul de Interne la Şcoala Ofiţerilor de Securitate de la Băneasa, instituţie pe care o conducea şi în 1989.

"Eu, pe 21, mă pregăteam pentru bilanţ, şi pe 21 a venit la mine secretarul Consiliului Politic ca să mă pregătesc, că pe 27 aveam bilanţul, şi a venit să vadă şi el materialele. Şi, la ora 12:00, am dat drumul la televizor şi am văzut situaţia care este. Şi, la ora 1:00, am fost chemat de generalul Vlad la telefon şi mi-a dat ordin că uite ce se întâmplă şi să iau toate şcolile, indiferent cu elevi, şi să-i plasez acolo. Eu am plecat atunci la ora 2:00 în piaţa de la CC, acolo. De atunci, de la ora 12:00 până acum, eu n-am mai dat pe acasă. Pe 21 am plecat cu efectivele, am stat acolo. Seara, am luat efectivele şi am vrut să mă retrag la şcoală şi am primit indicaţii de la şefii mei ca să nu plecăm, să stăm în continuare, că nu se ştie ce se întâmplă. Am stat în continuare acolo. Atât m-am dus acasă, pentru că trebuia să-mi fac tratamentul. M-am dus la şcoală şi am dat ordin să pregătească şi să ducî mâncare la elevi şi m-am dus înapoi şi am stat până când s-a terminat totul. Au plecat efectivele la şcoală, pe jos, că autobuzele erau deja blocate, şi am plecat şi eu pe jos. Seara (22 dec., n.r.) m-am dus acasă, am mâncat şi m-am dus pe urmă la Petrichioae, unde aveam ferma acolo. Şi, pe 23 dimineaţa, au venit şi m-au arestat. N-am ştiut nimic ce s-a întâmplat, ce-am văzut şi eu la televizor seara atunci, ce vorbeau unii şi alţii", povesteşte Andruţa în interviul acordat în 2006.

Andruţa Ceauşescu a fost acuzat că a împuşcat mai mulţi oameni în staţia de metrou din Piaţa Universităţii. Informaţiile apărute au fost contradictorii: unii l-au acuzat că ar avea pe conştiinţă 7 oameni, alte surse vorbesc despre 30 de victime. El nega însă acest lucru. "Normal ca nu am tras. Am fost învinuit de instigare la genocid, neurmată de execuţie, şi el a jurat, şeful Statului Major, că într-adevăr i-am dat ordin să strângă elevii şi să tragă în manifestanţi şi el n-a executat", povesteşte Andruţa.

Nicolae Andruţa Ceauşescu a vorbit şi despre proastele lui relaţii cu dictatorul. Gura lumii spune că Nicolae nu l-ar fi avut la suflet din cauza Elenei, pe care Andruţa ar fi surprins-o în pat cu un bărbat în timpul războiului.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...