13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNoile reglementări pentru pachetele de ţigări intră în vigoare de sâmbătă. Zeci...

Noile reglementări pentru pachetele de ţigări intră în vigoare de sâmbătă. Zeci de mii de comercianți riscă să dea faliment: fie vând pachete neconforme și iau amenzi, fie rămân cu țigările pe stoc

Peste 70.000 de magazine au la dispoziţie, de sâmbătă, două opţiuni: să vândă în continuare pachete de ţigări neconforme, riscând amenzi, sau să rămână cu ele pe stoc.

Potrivit Directivei tutunului, transpusă cu întârziere de autorităţile române,  20 mai 2017 e termenul pentru „piața curată”, cu alte cuvinte de mâine nu mai pot fi comercializate decât pachete conforme noilor reglementări, care spun că acestea trebuie să acorde o suprafaţă mai mare pentru avertismentele antifumat. Aceasta ar fi trebuit să fie adoptată cu un an înainte, nu cu șase luni. 

Legea care intră în vigoare acum stipulează faptul că, până la 20 mai, mai pot fi puse pe piață pachete de ţigări cu mai puţine avertismente antifumat, potrivit vechii legi.

Punerea pe piață este definită în lege ca „punere la dispoziția consumatorului”, ceea ce nu se potrivește cu definiţia din Codul Fiscal, care zice că „punerea pe piață” înseamnă eliberarea pentru consum, când produsul iese din antrepozit, iar acciza devine exigibilă. Cum Consiliul legislativ nu a emis niciun punct de vedere, totul a rămas ca-n gară. 

Ce se poate spune cu certitudine este că legea a fost adoptată abia în noiembrie, cu intrare în vigoare în decembrie, iar până atunci toată lumea a produs pe stoc “pe stil vechi”. Şi asta pentru că, după cum au precizat pentru „România liberă“ surse din industria tutunului, la presiunea activiștilor antitutun, legiuitorul le-a acordat producătorilor doar o lună pentru modificarea producției. Trebuie menţionat faptul că atunci când a fost interzis fumatul în spaţiile publice s-au acordat 45 de zile pentru scoaterea scrumierelor, iar pentru schimbarea ambalajelor la lapte, șase luni. 
  
Amenzi usturătoare de la ANPC

Pe cale de consecinţă, stocurile fabricate înainte de 10 decembrie, când a intrat în vigoare producția pe legea nouă, și aflate în circuitul comercial, nu au fost încă epuizate. În total, sunt peste 70.000 de magazine care vând țigări și care le-au cumpărat legal de la distribuitori. Dacă acestea continuă să le distribuie, riscă amenzi de la ANPC de 75.000-100.000 de lei, iar dacă nu le vând -pierd banii dați pe ele, aşa că mulţi comercianţi riscă falimentul. “Activiștii au vrut să lovească industria, dar au intrat în plin în comercianți. Ce au comercianții cu legea tutunului?”, au mai spus sursele citate.  

Asta pentru că legea nu-i pune pe producători să retragă de pe piaţă pachetele neconforme, dar nici aceştia nu-i pot “ţepui” pe cei care le vând produsele. Retragerile vor începe după 20 mai, însă primii beneficiari vor fi marile reţele comerciale, iar proprietarii de magazine mici vor fi nevoiţi să mai aştepte, rămânând cu banii blocaţi. 
  
Cum se recuperează accizele

Pachetele de ţigări produse anterior devin neconforme prin efectul legii, şi nu pentru că ar fi improprii pentru consum. Odată retrase, pachetele respective trebuie distruse pe cheltuiala producătorilor, dar nu înainte de a fi inspectate de autoritătile fiscale și de constituirea comisiei de distrugere, în prezența reprezentanţilor Vămii. 

Teoretic, accizele plătite ar trebui recuperate de la stat. Însă doar accizele și doar dacă și când se va da undă verde de la Direcția Mari Contribuabili din cadrul ANAF. Nu se pot însă recupera costurile de producție, taxa pe viciu, contribuția pentru sport, prețul timbrelor, TVA, costurile de retragere, depozitare, transport și distrugere, salariile oamenilor implicați în acest proiect. Din toată această acţiune, pierd și plătesc producătorii, comercianții, statul. 

Nimeni din industrie nu vrea să avanseze cifre, însă dacă luăm în calcul faptul că taxele reprezintă aproximativ 75% din preț, și e posibilă teoretic recuperarea lor parțială, o estimare grosieră ar fi că mai mult de jumătate din prețul unui pachet retras înseamnă bani pierduţi.   

 

Citește ziarul integral în format .PDF AICI!

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă