23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCât timp va mai fi petrolul ieftin

Cât timp va mai fi petrolul ieftin

Reducerea impactului climatic al transporturilor terestre ar contribui la reducerea cheltuielilor globale în industria petrolului cu 330 de miliarde de dolari pe an între 2020 și 2030, arată o analiză Oil Market Futures (OMF). Studiul, citat de portalul 2celsius.org, prefigurează posibilitatea ca dezvoltarea mobilității cu emisii reduse de carbon să scadă prețurile la petrol, cu beneficii economice pentru importatorii de ţiţei ca statele UE. OMF susţine că epoca petrolului ieftin se încheie, dar acțiunile din prezent pot atenua viitoare creșteri ale prețurilor. “România liberă” a aflat însă că multiplii factori de input ai pieţei lasă incertă o prognoză exactă.

Tudor Popescu, expert în Energie, e prudent. Deocamdată, spune acesta, “de zeci de ani aflăm că rezervele de petrol sunt pe epuizate, că în curând va trebui să schimbăm politicile energetice şi să ne bazăm pe alte tipuri de rezerve. Apoi, auzim că rezervele de petrol nu apucă să se diminueze în ritmul în care producătorii de petrol asigură consumul mondial, şi totuşi nu se întrevede aşa o pierdere de ritm la producţia de petrol în următoarele decenii”.

În principiu, explică expertul, dacă nu era acum dezbinarea statelor OPEC, am fi crezut în continuare că se întâmplă ceva, că rezervele sunt într-o situaţie ce sperie producătorii. De fapt, numai Emiratele Arabe Unite valorifică corect rezervele financiare ce se produc din petrodolari şi construiesc, refac Dubaiul pentru interese turistice ş.a.m.d., pentru ca la epuizarea rezervelor de petrol şeicii să aibă alte surse de profit. “Nu putem afirma acum că în 50 de ani nu va mai fi petrol. La capacitatea pământului de a asigura rezerve, ne hazardăm. Reducerea actuală a preţului s-a bazat foarte mult pe reducerea capacităţii Rusiei de a interveni pe piaţa economică mondială”, a explicat pentru România liberă Tudor Popescu.

Cu alte cuvinte, actuala reducere a preţului ţiţeiului ar fi geoconjucturală. “Rusia ajunge într-o mare criză, pentru că nici unul din planurile ei de dezvoltare nu se mai poate materializa la înjumătăţirea preţului petrolului. Nici înarmarea”, susţine expertul.

În ce priveşte evoluţia preţul petrolului prin reglementarea emisiilor de gaze cu efect de seră, Tudor Popescu e oarecum sceptic. “Natura încă nu a fost ajunsă din urmă de gazele cu emisie cu efect de seră. Americanii nici n-au vrut să audă iniţial de Tratatul de la Kyoto. Acum de-abia, în discursurile lui Obama a început să apară preocuparea pentru aceste fenomene”, a declarat specialistul. Totuşi, nu se ştie cât din încălzirea planetei e datorată acestor gaze. “Într-adevăr, au o contribuţie. Cât e aceasta, nu se ştie: ultima glaciaţiune de exemplu n-a fost provocată de o activitate economică”, argumentează Tudor Popescu. Un alt factor de intrare la formarea preţurilor e înlocuirea carburanţilor fosili cu cei eco. Câmpurile de rapiţă concurează cu recolta utilă omului. Problema este că avem pe puţin două miliarde de oameni subnutriţi pe planetă. Ori, profilarea recoltelor pe plantele energetice reduce rezervele ce le-ar putea asigura acestora supravieţuirea. Scade capacitatea ţărilor dezvoltate de a contribui, pe baza solidarităţii internationale, la salvarea zonelor vitregite, unde populaţia dispare prin malnutriţie, a atras atenţia Popescu.

Îngheţarea producţiei de e puţin probabilă

Pe de altă parte, Sorin Dinu, analist economic, afirmă că preţul ţiţeiului fluctuează în funcţie de evenimentele ce se produc, “mai ales din cauza implicării fondurilor de hedging şi a celor ce vor să-şi facă acoperirea financiară. Acum de exemplu fluctuează, pentru că se aşteaptă întâlnirea din iunie a ţărilor OPEC. Vom vedea dacă OPEC decide îngheţarea producţiei de ţiţei sau continuă tot ca înainte”.

 

Ce se va întâmpla? “Îngheţarea producţiei de ţiţei e puţin probabilă. Când statele OPEC fac acest lucru fără implicarea ţărilor non-OPEC, pierd. Deşi există state OPEC, ca Venezuela, ce trece prin momente grele, care doresc creşterea preţului ţiţeiului. Caracasul speră să crească preţul la ţiţei, dar să nu reducă producţia, ci să o reducă alţii, adică Arabia Saudită sau Iranul să nu vândă la capacitate şi să-i lase pe ei să o facă”, a detaliat Sorin Dinu pentru “România liberă”.

Reducerea impactului consumului din transporturi ar putea rezulta, explică analistul economic, din reducerea consumului sau din trecerea la maşina electrică, ori la cea cu hidrogen. Atunci vor fi economii: nu se va mai consuma atât ţiţei. Scade cererea, scade preţul ţiţeiului.

Dar cum se comportă în prezent statele actori principali din industrie? “Irakul şi-a majorat exporturile la cinci milioane de barili. Iranul vrea să ajungă la patru milioane. În Libia, tocmai a fost demantelată celula ISIS şi vor reîncepe exploatările, ceea ce înseamnă că vor apărea exporturi. Creşterea preţului la ţiţei le dă speranţe să deschidă noi puţuri şi celor ce exploatează ţiţei de şist”, explică analistul.

Pe de altă parte, “dacă cererea Chinei încetineşte foarte mult, cererea de ţiţei în Asia va scădea şi va apărea un excedent. Pe de altă parte, Goldman Sachs susţine că intrăm într-o zonă de deficit de ţiţei. Dacă SUA încep să crească, iar China nu-şi încetineşte creşterea foarte mult, probabil că cererea de ţiţei va creşte şi se va ajunge foarte repede la un echilibru sau poate la alt dezechilibru, de data aceasta în favoarea ofertei. Asistăm la o bătălie a preţurilor. Singurele zone în care se investeşte masiv sunt Rusia şi Orientul Mijlociu”, a declarat Sorin Dinu.

Acesta a detaliat, luând în discuţie evoluţia CAPEX, un indicator economic al cheltuielilor pentru investiţii (n.n.: “capital expenditure”). CAPEX-ul pentru Orientul Mijlociu creşte anul acesta cu vreo 5%, iar în Rusia cu vreo 3,5%. Toate celelalte zone îşi reduc investiţiile în explorare şi dezvoltare de noi capacitate de producţie.

 

5% – Creşterea cheltuielilor pentru investiţii (CAPEX) în Orientul Mijlociu

 “Nu putem afirma acum că în 50 de ani nu va mai fi petrol. La capacitatea pământului de a asigura rezerve, ne hazardăm.”

Tudor Popescu, expert în Energie:

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă