15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialIncendiu devastator în aria protejată Biosfera Delta Dunării. 300 de hectare mistuite...

Incendiu devastator în aria protejată Biosfera Delta Dunării. 300 de hectare mistuite de flăcări

Un incendiu de proporţii a distrus aproape 300 de hectare de stuf şi vegetaţie uscată şi a ucis sute de păsări în aria protejată Biosfera Delta Dunării, din zona localităţii constănţene Vadu, informează Realitatea.net.

Focul arde de mai bine de 18 ore deoarece este întreţinut de vânt. Munca pompierilor este îngreunată şi de faptul că focarul se află într-o zonă mlăştinoasă.

Incendiul a fost depistat sâmbătă, în jurul prânzului, iar focul a ars mai întâi mocnit. Vântul a făcut însă ca flăcările să se extindă necontrolat. Pompierii au reuşit totuşi să ţină focul sub control astfel încât flăcările să nu ajungă şi la zonele locuite sau la plaja Vadu.

“Nu se poate interveni pentru lichidare deoarece este zonă mlăştinoasă şi nu putem intra cu forţele şi mijloacele necesare. (…) Până acum sunt în jur de peste 200 ha de stuf şi vegetaţie uscată”, a declarat Adrian Bucnar, ISU Constanţa.

La câţiva kilometri de incendiu se află zona unde turiştii şi-au instalat corturile, dar pompierii au dat asigurări că focul nu va ajunge până în zona turistică.

În prezent, focul a fost izolat, iar pompierii susţin că ar putea fi stins în curând dacă nu se modifică din nou direcţia vântului. În continuare există probleme cu zona mlăştinoasă, pompierii au muncit peste trei ore ca să ferească o fermă şi un alt obiectiv din apropiere. Autorităţile spun este greu de prognozat când o să fie stins incendiul , atât timp cât condiţiile meteo nu se îmbunătăţesc şi nu există acces în toate zonele.

Se crede, momentan, că flăcările au izbucnit fie de la o ţigare aruncată fără a fi stinsă, fie de la un grătar, fie în mod intenţionat de către crescătorii de animale din zonă. O altă ipoteză ar putea fi efectul de lupă a ciobului de sticlă, mai spun autorităţile: vegetaţia este uscată, a fost căldură şi un ciob de sticlă poate face multe. Se va constitui o comisie care va verifica toate ipotezele.

În incendiu au murit  sute de păsări, unele din ele protejate, iar grav afectate sunt şi populaţiile de broaşte ţestoase, amfibieni şi şerpi.

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, a declarat că persoanele care au provocat incendiul devastator din zona protejată a Deltei riscă să plătească întreaga contravaloare a prejudiciilor aduse naturii, nu doar amenzi.

 

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă