8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialImpozitele pe cladiri nu se vor majora in 2010

Impozitele pe cladiri nu se vor majora in 2010

Un capitol distinct din programul de guvernare al noului Cabinet, care acorda libertate autoritatilor locale in stabilirea taxelor si impozitelor, i-a pus pe jar pe proprietarii de locuinte, speriati ca ar putea plati impozite si de sapte ori mai mari. Cu toate acestea, specialistii spun ca  noile masuri nu mai pot produce efecte in 2010, deoarece impozitele locale nu se pot modifica in cursul anului. Taxele locale pe imobile vor creste anul viitor, dar cu maximum 15%, asa cum s-a stabilit la sfarsitul lunii octombrie de catre Ministerul Finantelor.

Noul program de guvernare prevede ca autoritatile locale vor avea dreptul de a stabili singure nivelul impozitelor si taxelor locale, in functie de necesitatile proprii si de gradul de suportabilitate al populatiei. Calcularea valorii impozabile a cladirilor si terenurilor se va face prin raportarea la valoarea de piata a acestora acolo unde este vadit mai mare decat cea determinata prin actuala forma de calcul.
"Valorile impozabile ale cladirilor au fost intotdeauna rupte de piata, nu au avut legatura cu evolutia pietei imobiliare. Impozitul fiind procentual, s-au produs mari distorsiuni, avand in vedere ca piata imobiliara a evoluat extrem de mult si intr-un sens, si in celalalt. Aceste masuri ar insemna o intrare in normalitate. Ma mir ca nu s-au aplicat mai din timp, deoarece ar fi putut constitui o sursa foarte importanta de venit pentru autoritatile locale. Totusi, noile impozite ar trebui sa tina cont si de nivelul de trai al proprietarilor. In Occident impozitele sunt cu mult mai mari decat la noi", explica analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Impozitele pe cladiri, chiar daca in viitor ar putea fi stabilite de catre fiecare primarie in parte, in functie de valoarea de piata, dar in corelatie  cu nevoile autoritatilor si gradul de suportabilitate al populatiei,  nu se pot schimba in 2010.  Pentru a se aplica o asemenea prevedere a programului de guvernare, trebuie schimbate unele acte normative si doar  ulterior autoritatile locale sa stabileasca nivelul valorii impozabile a cladirilor. O asemenea decizie nu va putea intra in vigoare mai devreme de 1 ianuarie 2011. si aceasta, pentru ca, dupa cum subliniaza surse autorizate din cadrul Directiei de Impozite si Taxe Locale Sectorul 2, Codul Fiscal prevede expres ca impozitele nu se pot modifica in cursul anului fiscal respectiv. Ultima majorare a impozitelor pe cladiri, de aproape 15%, s-a aprobat in acest an, cu aplicare din 2010, iar o alta crestere ar fi ilegala.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă