13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialParadox. Suntem al șaselea producător de roşii al Europei, dar le importăm....

Paradox. Suntem al șaselea producător de roşii al Europei, dar le importăm. Cum explică producătorii români situația

Deși foarte multe dintre fructele și legumele autohtone pe care le găsim în supermarket sunt de proveniență străină, cifrele poziționează România în prima treime a producătorilor de roșii, morcovi și mere.

România cultivă fructe pe 144 de mii de hectare și legume pe 151 de mii de hectare. În Uniunea Europeană, peste 2,3 milioane de hectare au fost destinate producției de fructe, în timp ce alte 2,1 milioane de hectare au fost alocate pentru producția de legume. Spania a cultivat fructe pe o suparafață de 636.000 de hectare, reprezentând 27% din totalul suprafeței agricole a UE. Spania este, astfel, statul cu cea mai mare suprafață pe care se plantează fructe. În timp ce Italia a fost cel mai mare producător de legume cu 420.000 de hectare, eprezentând  20,2 % din suprafața agricolă a UE, arată Eurostat.  

Țările mediteraneene, în top

Cele mai cultivate fructe în Europa sunt merele cu 12,7 milioane de tone recoltate în 2015 (sau aproape 25 kilograme pe cap de locuitor al UE). Din Polonia se recoltează unu din patru mere care cresc în UE, devansând Italia (19% din producție) și Franța (15% ). România produce 3,6% din producția de mere, adică 459.000 de tone, producție care o plasează pe poziția a șaptea a statelor producătoare. România este al cincilea mare producător de cireșe cu 68.000 de tone, adică 7,7% din totalul producției europene. Pentru cireșe, Polonia a fost principalul producător ( 25% ), urmată de Italia ( 12,% ), Spania ( 10% ) și Grecia (10%). Spania (cu 34%) , Italia ( 32% ) și Grecia ( 23% ) au produs împreună aproape toate piersicile din comunitatea europeană. România contribuie cu 0,7% din producția europeană de piersici adică 18.000 de tone. Spania (cu 29% din producția europeană) a fost, de asemenea, principalul producător de căpșuni în 2015, urmată fiind de Polonia (15% ), Germania (12 %) și Italia (10%), în timp ce România contribuie cu 1,6% din producție, adică 21.400 tone de căpșuni.

Principala legumă cultivată în comunitatea europeană au fost roșiile (17,7 milioane de tone, echivalentul a 35 kilograme pe cap de locuitor al UE). Italia (cu 36% din producția totală a UE) și Spania (27 % ), au furnizat aproape două treimi din tomatele produse în UE. Acestea au fost urmate de Portugalia ( 8% ), în timp ce România a ocupat locul al șaselea cu o producție de roșii evaluată la 465.000 de tone (sau 2,6% din înreaga producție). Spania ( 29%) , Polonia (17% ) și Țările de Jos ( 17%) au recoltat aproximativ două treimi din totalul producției de castraveți. România a recoltat 129 mii de tone de castraveți (5% din producția Europei). Toate aceste informații sunt emise de Eurostat , biroul de statistică al Uniunii Europene.

Lipsa subvențiilor se vede în calitate

Mircea Croitoru, directorul executiv al Societății legume-fructe Matca, a susținut că cifrele sunt mult mai bune: România fiind al treilea producător european de fructe și legume.

“Problemele producătorilor români sunt date de faptul că nu sunt ajutați de către autorități prin subvenții așa cum se întâmplă în state precum Italia, Spania sau Olanda. Fără sprijin financiar producătorii români nu pot îndeplini condițiile stricte de etichetare, ambalare și calitate a mărfii, și astfel nu pot intra în marile lanțuri de magazine. În acest context, nu vom putea acoperi acel procent de 51% de produse românești care se dorește impus prin lege”, ne-a precizat Mircea Coitoru.

Cifrele României raportate la producția UE

Mere

3,60%

Cireșe

7,70%

Piersici

0,70%

Căpșuni

1,60%

Roșii

2,60%

Castraveți

5,40%

Morcovi

2,30%

 

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă