18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialImperiul lui Urdăreanu și afacerile controversate cu statul

Imperiul lui Urdăreanu și afacerile controversate cu statul

Considerat unul dintre mogulii IT din România, Tiberiu Urdăreanu este acum suspectat de fapte de corupţie. Multe dintre contractele sale cu statul sunt controversate.

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, proprietarul unuia dintre cele mai mari grupuri specializate în securitate electronică și IT, a fost reținut ieri de procurorii anticorupție, fiind adus la DNA cu mandat într-un dosar în care este suspectat pentru corupție. Tiberiu Urdăreanu, proprietarul UTI Grup și vicepreședinte al partidului condus de Gabriel Oprea, este unul dintre cei mai discreți miliardari, dar și unul dintre campionii contractelor cu statul.

Citește și: Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI, și fostul primar Nichita de la Iași au fost REȚINUȚI de procurorii DNA

Printre lucrările pe bani publici obținute de firmele din holdingul său se numără cele pentru dosarul electronic de sănătate, sistemul de plată a rovinietei, sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), furnizare de echipamente și mentenanță pentru aeroporturile din Otopeni, Cluj sau Iași. Potrivit presei centrale, doar în ultimii trei ani, firmele lui Tiberiu Urdăreanu ar fi încheiat contracte cu statul de peste 200 de milioane de euro.

Controversat sistem de taxare la RATB

O parte dintre banii obținuți de UTI Grup au venit din înțelegeri cu instituții de stat, în general primării, ale căror conducători sunt cercetați la rândul lor în dosare penale de corupție. Dintre acestea se detașează Primăria Capitalei, condusă de Sorin Oprescu până în septembrie, când a fost arestat preventiv pentru luare de mită, și direcțiile din subordinea sa.

Unul dintre cele mai mari contracte încheiate în București a fost cel pentru proiectul NetCity, de concesiune a rețelei de fibră optică și realizarea unei infrastructuri subterane pentru sistemele de comunicaţii electronice. Contractul a fost încheiat în 2008, dar anul trecut DNA a confirmat pentru Hotnews că are în lucru un dosar penal, după ce Asociația Națională a Furnizorilor de Internet a reclamat fapte de corupție săvârșite de primarul Sorin Oprescu și de responsabilii proiectului.

UTI Grup este compania care a instalat cititoarele electronice ale RATB și care emite în parteneriat cu regia cardurile de călătorie, după cum a relatat „România liberă“ în 2011. Holdingul a încasat 7 milioane de lei pentru cititoare, iar pentru diagnosticare și reparare încă 1,3 milioane de lei, după cum a relatat și Curentul.

La sfârșitul lui 2014, UTI Grup a semnat cu Administrația Străzilor București (ASB), aflată în subordinea Primăriei Capitalei, un contract pentru service, mentenanță, reparații și modernizări ale instalațiilor și echipamentelor pentru managementul traficului rutier din oraș, în valoare de aproximativ 15 milioane de euro. La începutul lui octombrie 2015,  directorul ASB Alina Roman a demisionat din funcție, deoarece acest sistem de management nu mai funcționează de câteva luni. 

Tot în 2014, UTI a câştigat o licitaţie de 34 milioane de lei organizată de Primăria Capitalei prin care asigură, timp de patru ani, serviciile de întreţinere şi administrare tehnică a echipamentelor şi sistemelor electronice de la Arena Naţională.

Prahova și Argeș, zone bănoase

UTI Grup a semnat anul trecut un contract de 600.000 de euro cu Primăria Pitești, pentru achiziționarea și instalarea de camere de luat vederi pentru supravegherea video a unei zone din oraș. Primarul din Pitești, Tudor Pendiuc, este în prezent urmărit penal de către DNA pentru că ar fi luat o mită de un milion de euro și pentru abuz în serviciu.

În 2013, asocierea formată din Proconstruct SRL, Conti SA şi Uti Grup SA a obținut de la Consiliul Judeţean Prahova 4,35 milioane de lei pentru modernizarea Muzeului Ceasului, potrivit presei locale. Iar cu Primăria Ploiești, condusă de primarul Iulian Bădescu, a semnat un contract de 1,3 milioane de euro pentru întreținerea semafoarelor, contract obținut după o licitație la care s-a prezentat doar firma câștigătoare, potrivit Hotnews. Președintele Consiliului Județean Prahova, Mihai Cosma, este anchetat în prezent de DNA pentru trafic de influență, iar fostul primar al Ploieștiului Iulian Bădescu a fost trimis în judecată anul acesta pentru luare de mită.

În fine, grupul UTI a câştigat tot anul trecut o licitație de  34 de milioane de euro pentru a furniza sistemul IT de depunere şi emitere a actelor de stare civilă, potrivit Digi24. Iniţial, contractul a fost obținut de firma Romsys, în decembrie 2013, cu preţul cel mai mic. Rezultatul licitaţiei a fost contestat de UTI şi de o altă companie, iar după reevaluarea ofertelor, autoritatea contractantă a declarat nou câștigător pe UTI, deși avea prețul cel mai mare.

Sistemul ar fi trebuit să fie gata de folosit în vara lui 2015, fiind menit să scaneze şi să digitalizeze toate actele de stare civilă din ultimul secol, dar până la urmă licitația a fost anulată cu totul, din cauză că au fost încălcate principiile achiziţiilor publice, potrivit aceleiași surse.

De altfel, atât UTI Grup, cât și Romsys au fost implicate la începtul lui 2015 într-un amplu dosar deschis de procurori, în care 200 de firme sunt suspectate că ar fi făcut evaziune fiscală de 30 de milioane euro.  Majoritatea dintre acestea erau, de fapt, folosite ca paravan de către giganți precum UTI, STRABAG sau Romsys, au susținut anchetatorii. 

Maior în rezervă

Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI Grup, este fiul generalului Tiberiu S. Urdăreanu, fost șef al Comandamentului de Tancuri și Auto în vremea comunismului. La rândul său, el a lucrat, între 1984 și 1993, la Ministerul Apărării Naționale, în cadrul Institutului de Cercetări al Armatei. Din acel an, a intrat în afaceri înființând grupul UTI. La rândul său, Tiberiu Urdăreanu este maior în rezervă.

 

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă