11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialImagine din bani publici

Imagine din bani publici

Un alt nume important din PSD pare sa intre in vizorul procurorilor. Este vorba despre Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor in Cabinetul Nastase si actual secretar general al PSD. Potrivit surselor noastre, acesta ar urma sa dea socoteala pentru infiintarea televiziunii MTC Constanta, prin intermediul careia s-au “scurs” de la trei societati de stat in anul 2001 aproape 6 milioane de dolari catre o firma privata. Acest caz constituie un exemplu de act normativ emis de guvernul trecut special pentru anumite cercuri de interese.

Subiect facut uitat

Posibilitatea ca Parchetul sa deschida dosarul MTC impotriva lui Miron Mitrea a inceput sa fie vehiculata la sfarsitul saptamanii trecute. Chiar si fostul consilier prezidential Elena Udrea a facut referire intr-o emisiune televizata la acest caz. Ea a invocat si acuzatiile aduse de presedintele Traian Basescu in legatura cu unele acte normative emise de Executiv in favoarea unor anumite cercuri de interese.
Subiectul televiziunii MTC Constanta nu este tocmai nou. El a ocupat mult timp atentia mass-media, dar pana acum nu s-a intreprins nimic pentru clarificarea situatiei si pedepsirea vinovatilor. Desi cazul in sine a facut obiectul a doua motiuni simple, prima in 2002, a doua in 2004, depuse de opozitia de atunci, adica in principal de partidele aflate acum la putere.

Primul pas – o hotarare de guvern

Pe 9 mai 2001 era emisa Hotararea de Guvern nr. 451 privind infiintarea Societatii Comerciale “Maritime Training Centre Television” SA Constanta prin desprinderea unor activitati din cadrul Centrului de Perfectionare a Personalului din Marina Civila si Calificare Personala pentru Exploatarea Portuara Constanta. Actul normativ purta semnaturile prim-ministrului Adrian Nastase, ministrului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei Miron Mitrea si secretarului de stat in Ministerul Finantelor Publice Maria Manolescu. Prin HG 451 se stabilea infiintarea SC “Maritime Training Centre Television” SA (SC MTC Television SA), cu sediul in… municipiul Constan-ta, Faleza Nord, Pescarie, drept societate “de interes strategic”. Care a fost “interesul strategic” al semnatarilor hotararii razbate din articolul 3 al actului normativ: “Obiect principal de activitate – realizarea de programe de televiziune cu scop informativ, cultural, educativ si de divertisment, prin care asigura maximum de informatii din toate domeniile de activitate si in principal din domeniul transpor-turilor navale si exploatare portuara, al multiculturalitatii si vietii spirituale, precum si din alte activitati conexe”. Cu alte cuvinte, cu folosirea banilor publici se dorea mediatizarea activitatilor Ministerului Transporturilor si ale institutiilor sobordonate, adica crearea de imagine pentru Mitrea si indirect pentru Guvern.

“O mai buna reflectare a actiunilor ministerului”

Pe baza hotararii de guvern, pe 21 iunie 2001 Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) ii trimitea directorului general al Companiei Nationale Administrarea Portului Maritim Constanta (CNAPM), sub semnatura secretarului general Ioan Orbescu, o nota de fundamentare si contractul de asociere pentru finantarea SC MTC Television SA sub pretextul realizarii “unei mai bune reflectari a actiunilor MLPTL in mijloacele de informare in masa”.
In nota de fundamentare se detaliaza si intentiile SC MTC Television SA: “Mediatizarea la nivel national prin diferite relatii contractuale a activitatilor specifice MLPTL, respectiv programul national pentru constructia de locuinte, programul national de reabilitare a drumurilor, strategia constructiei de autostrazi, strategia de restructurare si dezvoltare a cailor ferate, strategia de reinfiintare a flotei nationale etc.”. In continuare se trage concluzia ca pentru materializarea acestor obiective “se impune colaborarea cu televiziunile cu difuzare nationala”. Se merge si mai departe in nota de fundamentare, sugerandu-se si calea prin care sa se atinga obiectivele: “Se va putea realiza si difuza la o televiziune cu acoperire nationala o emisiune saptamanala, in weekend, cu durata de 60 de minute, pe o perioada de trei ani”. De remarcat perioada de 3 ani, adica pana in 2004, an in care au avut loc alegeri locale si generale.
Si pentru ca tacamul sa fie complet, in aceeasi nota de fundamentare se da si un exemplu: “La Prima TV (o televiziune in plina ascensiune) realizarea si difuzarea emisiunilor mentionate mai sus ar costa in conditii normale peste 35 milioane USD, aproximativ 1.050 miliarde de lei”. In continuarea notei se sublinia ca “pentru a se putea realiza aceste obiective consideram o oportunitate in a investi acum doar 190 miliarde de lei”. “Doar” 190 miliarde de lei insemnau la data aceea peste 6,5 milioane de dolari.

8 milioane $, suma ce trebuia virata

Pe 2 iulie 2001 se semna contractul de asociere in participatiune intre SC MTC Television SA si Compania Nationala Caile Ferate CFR SA, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Societatea Nationala de Transporturi Feroviare CFR Marfa SA si Compania Nationala Aeroportul International Otopeni SA. Contractul se incheia pe o durata de 3 ani iar printre obiectivele asocierii se numarau “organizarea si reali-zarea in studiouri proprii ori in colaborare cu alti parteneri interni sau externi de programe de televiziune”, “desfasurarea activitatii de impresariat pentru propriile formatii artistice, organizarea de concerte, festivaluri si spectacole cu public”, “realizarea de activitati de reclama, publicitate si altele, in interesul asociatilor”. Totodata, se stabilea si modalitatea de impartire a rezultatelor financiare: 50% urma sa revina MTC TV iar 50% celorlalti patru asociati. In schimb, asociatii trebuia sa vireze cate doua milioane de dolari fiecare.

Contracte cu premeditare

Inainte de semnarea contractului de asociere in participatiune cu cele patru companii si societati nationale, MTC TV a mai parafat, pe 26 iunie 2001, un alt contract de asociere cu SC Global Media SA pentru “coproductii de televiziune, campanii de marketing si publicitate”. La paragraful “Temeiul de drept” scrie negru pe alb: “Asocierea se face ca urmare a contractului de asociere in participatiune intre MTC TV, CN Caile Ferate CFR SA, CN Administratia Porturilor Maritime Constanta, SN de Transporturi Feroviare CFR Marfa si CN Aeroportul International Otopeni SA”. Numai ca respectivul contract la care se face referire avea sa fie semnat abia peste o saptamana, pe 2 iulie 2001. Nu se poate trage in acest caz decat concluzia premeditarii din moment ce persoanele implicate stiau inainte cu o saptamana ce acte urmau sa fie parafate.
De remarcat totodata ca MTC TV se angaja sa verse in contul Global Media suma de 8 milioane de dolari, beneficiile urmand a se imparti astfel: 45% MTC TV, 55% Global Media. Care va sa zica, daca ar fi rezultat vreodata vreun beneficiu din asociere, cele patru companii si societati nationale ar fi urmat sa primeasca fiecare doar a opta parte din 45%, adica aproximativ 5,5% din beneficii. Aceasta in conditiile in care respectivele companii erau cele care contribuiau cu bani, in total 8 milioane de dolari.

Productie… audio-video

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe contractul de asociere incheiat intre MTC TV si cele patru companii nationale ca primele trei au si inceput sa emita ordine de plata catre Maritime Training Centre. In total, 164 miliarde de lei. Exact aceeasi suma, adica aproape 6 milioane de dolari, avea sa “ia drumul”, prin intermediul a sase ordine de plata emise de SC MTC TV SA, catre o anume societate Romanian Investement Development SRL. La rubrica unde ar fi trebuit sa se explice ce reprezinta sumele s-a trecut invariabil “asociere productie audio-video”. Fara nici o alta justificare.
SRL-ul cadorisit cu 6 milioane de dolari, cu sediul intr-un apartament de bloc de pe Calea Victoriei, avea trecut la Registrul Comertului un singur asociat: Albany Holdings LLC, cu adresa in Statele Unite, Trenton, New Jersey, iar ca administrator pe cetateanul roman Ionescu Adrian.

Doua motiuni simple respinse de PSD

In mai 2002 si octombrie 2004 opozitia de atunci a depus doua motiuni simple. Prima, cu tema “Coruptia institutionalizata – Adrian Nastase si Miron Mitrea”, a avut ca subiect exact afacerea MTC TV si a fost semnata de 29 de deputati PD si 27 de deputati PNL. Pe lista sustinatorilor motiunii apar nume cunoscute, de la Calin Popescu Tariceanu, Eugen Nicolaescu si Mona Musca la Emil Boc, Radu Berceanu si Adriean Videanu. Motiunea a fost dezbatuta pe 7 mai 2002 si a fost bineinteles respinsa de puterea de atunci, adica de PSD, care nu avea nici un interes sa recunoasca ca bani apartinand unor companii nationale au ajuns in buzunare private pentru atingerea unor interese personale.
A doua motiune, intitulata “NU subordonarii media de catre Guvernul Nastase, DA libertatii de exprimare”, a fost semnata de 27 de deputati PD si 27 de deputati PNL. Printre subiectele abordate s-a aflat si acela al “ingineriei financiare” prin care Guvernul a intervenit pe piata mass-media. Si aceasta motiune avea sa fie respinsa.
De atunci subiectul a ramas ingropat aproape total, cu exceptia protestului angajatilor MTC TV, care au dus in instanta conflictul avut cu reprezentantii conducerii din cauza salariilor neprimite luni la rand.

Cele mai citite

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă