13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialICCJ a respins plângerea privind clasarea dosarului Revoluției

ICCJ a respins plângerea privind clasarea dosarului Revoluției

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins vineri, ca inadmisibilă, plângerea depusă de Asociaţia 21 Decembrie 1989 împotriva deciziei procurorilor militari de clasare a dosarului Revoluţiei. 

"Respinge, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petenta Asociaţia 21 Decembrie 1989 Bucureşti, prin reprezentant legal Teodor Mărieş, împotriva ordonanţei din data de 14 octombrie 2015, emisă în dosarul nr.11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare. Obligă petenta la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă", se arată în decizia instanţei. 

De asemenea, magistraţii au respins o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale în legătură cu neconstituţionalitatea dispoziţiilor art.70 din Codul de procedură penală. 

Pe de altă parte, instanţa a respins cererea de reunire la plângerea depusă de Asociaţia 21 decembrie a 44 de plângeri cu aceleaşi obiect formulate de revoluţionari, urmând ca acestea să fie soluţionate separat de alte complete de judecată de la instanţa supremă. 

Prezent vineri la proces, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a declarat că există un interes din partea structurilor care au tras la Revoluţie de a se închide acest dosar, respectiv "Miliţie, Armată şi Securitate", dar şi o "comandă politică" din partea structurilor de astăzi, MAI, MApN şi SRI. 

Preşedintele Asociaţiei s-a arătat nemulţumit şi de faptul că procurorul de şedinţă, care reprezintă Parchetul Militar, a refuzat să primească la dosar deciziile CEDO, prin care s-a dispus reluarea anchetei în dosarul Revoluţiei. 

"CEDO a reglementat foarte clar că în acest dosar ancheta trebuie făcută de procurori independenţi, care să nu fi avut niciun grad de subordonare în 1989. Procurorul militar, care este astăzi delegat în dosar, este un colonel în subordinea Ministerului Apărării, minister care în decembrie 1989 a tras în populaţie", a mai declarat Teodor Mărieş. 

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împuşcare, rănirea a 343 de persoane în alte împrejurări şi reţinerea a 924 de persoane. 

Ulterior, aproximativ 150 de revoluţionari au depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie plângeri împotriva deciziei procurorilor. Un proces separat a deschis şi Asociaţia 21 Decembrie. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...

Camere video în școli pentru siguranța elevilor

Ligia Deca, ministrul Educației, susține că utilizarea camerelor video în școli va garanta siguranța elevilor. De altfel, instituțiile abilitate și persoanele autorizate vor avea...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă