16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul SUA va face Romaniei o oferta de avioane F-16 in urmatoarele...

Guvernul SUA va face Romaniei o oferta de avioane F-16 in urmatoarele saptamani

Washingtonul va face "in urmatoarele saptamani" o oferta Bucurestiului privind vanzarea de avioane de lupta F-16, fiind de asteptat ca Romania sa o accepte, dorind sa aiba "o configuratie similara cu cea a NATO", a declarat pentru NewsIn Scott A. Harris, reprezentantul Lockheed Martin in Europa.

"In urmatoarele saptamani, Guvernul SUA va face o oferta oficiala Romaniei. Desigur, vor urma negocieri si poate unele modificari, dar asteptam sa vedem care va fi raspunsul", a declarat Harris corespondentului NewsIn la Bruxelles.

In ceea ce priveste competitorii europeni si planurile de a face interoperabile aceste sisteme, Harris a precizat scurt ca "F-35 va fi avionul european". Intrebat daca oferta ar putea include si avioane second-hand, Harris a raspuns: "Desigur, noi vrem sa ajutam Romania cum putem, iar avioanele folosite sunt o optiune mai ieftina. In acest caz, implicarea guvernului SUA va fi mai mare", a precizat reprezentantul Lockheed Martin.

Pentagonul a anuntat in luna mai ca a informat Congresul american cu privire la posibilitatea de a vinde Romaniei 24 de avioane de lupta Lockheed Martin Corp F-16 si echipamente aferente, evaluate in total la 4,5 miliarde dolari. Congresul este notificat inainte de incheierea unor tranzactii majore de armament intre guverne straine si Pentagon. A fost si cazul Romaniei. Autoritatile romane sustin insa ca nu au luat inca decizia in privinta avioanelor multirol, pentru care mai exista oferte si din partea unor companii europene de armament.

Congresul ar fi putut respinge notificarea guvernului american, ceea ce nu a fost cazul, a precizat Scott Harris. Potrivit unor surse militare de la Bucuresti citate saptamana trecuta de NewsIn, Ministerul Apararii ar prefera ca statul sa cumpere 24 de avioane multirol F-16 second-hand, care sa fie interoperabile cu F-35, pentru a permite si achizitionarea a 24 de elicoptere de atac, necesare securitatii trupelor din teatrele de operatiuni. Pasul catre cumpararea unor avioane second hand F-16 la un pret scazut ar facilita trecerea catre achizitionarea avioanelor F-35, care vor reprezenta viitorul standard al NATO in domeniu. Aceleasi surse spun ca cele 24 de avioane F-16 ar costa in jur de 800 de milioane de dolari.

Intrebat in legatura cu aceste informatii, Corneliu Dobritoiu, secretar de stat si sef al Departamentului pentru politica de aparare si planificare, a spus ca Ministerul Apararii a exprimat o pozitie in CSAT, insa nu a dorit sa faca public continutul acesteia. "In momentul in care peste zece ani aparatul F-35 va fi aparatul tarilor membre NATO, cand peste 2.000 si ceva de aparate vor fi achizitionate de catre tarile NATO, va puteti inchipui cu usurinta ca NATO va ridica standardele operationale pentru ceilalti aliati in asa fel incat aviatia sau mijloacele lor aeriene sa poata sa opereze cu avioane F-35. Decizia politica de la noi cred ca va avea in vedere si acest aspect, pentru ca daca vom face investitii intr-un aparat care nu poate fi interoperabil cu F-35, ne izolam de ceilalti", a declarat saptamana trecuta Corneliu Dobritoiu.

Totodata, Dobritoiu a admis ca, in situatia in care se va lua decizia cumpararii unor avioane multirol noi, va fi afectat programul de achizitie al elicopterelor de atac. "Pe de alta parte, decizia de investitie intr-un aparat nou, in situatia in care va fi acceptat, va impinge decizia de achizitionare a unor elicoptere de atac dupa anul 2025 sau 2030, cand nevoia reala este acum. Noua ne mor oameni in teatre", a precizat Dobritoiu.

La inceputul lunii, peste 450 de militari din Fortele Aeriene Romane si cele ale Statelor Unite ale Americii au participat la exercitiul de instruire in comun "VIPER LANCE 08", la Campia Turzii, unde din partea americana au participat 252 militari cu 12 aeronave de tip F-16, apartinand bazei aeriene de la Aviano – Italia.

Guvernul va adopta in curand o hotarare privind procedura de achizitie a avioanelor multirol, a anuntat, tot saptamana trecuta, ministrul apararii, Teodor Melescanu, in prezenta omologului sau din Suedia, tara producatoare de avioane Gripen, luate si ele in calcul pentru inzestrarea armatei romane. "Undeva foarte curand, poate chiar intr-o saptamana, doua, Guvernul va adopta o hotarare  privind procedura de achizitie a avioanelor multirol care sa porneasca de la ideea unui dialog competitiv si de la asigurarea conditiilor necesare pentru ca toate aceste proceduri sa se intample in cea mai mare transparenta posibila", a spus Melescanu, care a precizat ca, pana in prezent, Romania nu a luat nicio decizie privind achizitionarea de avioane multirol.

De asemenea, ministrul apararii l-a asigurat pe omologul sau suedez ca modelul Gripen produs de compania SAAB se afla pe lista celor cinci tipuri de avioane multirol care satisfac cerintele tehnico-operational intocmite de specialistii din Fortele Aeriene Romane. Cele cinci modele de avioane multirol aflate in cursa sunt F-16, F-18, Gripen, Rafalle si Eurofighter Typhoon.

Principalii rivali ai Lockheed Martin pentru acest program de achizitii al fortelor aeriene romane sunt suedezii de la SAAB – cu avionul JAS Gripen – care au oferit investitii de un miliard de euro in Romania in cazul achizitionarii de avioane Gripen, plus o oferta de offset (investitii si noi locuri de munca) ce ar urma sa acopere "cel putin 100% din valoarea contractului". Eurofighter Typhoon, rivalul construit de Alenia Aeronautica, BAE Systems si EADS, desi este cel mai scump, estimat la peste 80 milioane de dolari bucata, ofera de asemenea un offset de cel putin 80% din valoarea contractului. Pretul unui F-16 in 2007 a fost de 45 de milioane de dolari, insa acesta variaza mult in functie de dotari si de anul de fabricatie. Anul trecut, CSAT a autorizat cheltuirea a pana la 4,5 miliarde de euro pentru 48 de avioane de vanatoare care sa inlocuiasca flota de MIG-21, aparate de zbor ce vor fi casate in 2011.

Cotidianul The New York Times aprecia intr-un articol publicat in weekend si dedicat tranzactiilor cu armament ale administratiei SUA din ultimii trei ani ca achizitiile de armament american reprezinta, in cazul unor clienti, o schimbare culturala, intrucat natiuni precum Romania, Polonia si Maroc, care mult timp s-au bazat pe MIG-urile sovietice, acum cumpara F-16 noi, construite de Lockheed Martin. Compania, una dintre cele mai mari in domeniul armamentului, a vandut anul trecut in strainatate in valoare de 6,3 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta 15% din totalul vanzarilor societatii si o cresterere cu 1,5 miliarde de dolari fata de vanzarile din 2001.

Cele mai citite

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...
Ultima oră
Pe aceeași temă