Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Guvernul sesizeaza Parchetul pentru Sterling; fosti sefi ANRM, indicati drept responsabili

Guvernul a finalizat ancheta in cazul Sterling si a decis sa sesizeze Parchetul asupra raportului, care arata ca intelegerea cu firma canadiana a fost prelungita pentru a evita licitatiile si ii indica drept responsabili pe fostii sefi ANRM, ...

Share

Rl online 0 comentarii

27.07.2009 - 00:00
Guvernul a finalizat ancheta in cazul Sterling si a decis sa sesizeze Parchetul asupra raportului, care arata ca intelegerea cu firma canadiana a fost prelungita pentru a evita licitatiile si ii indica drept responsabili pe fostii sefi ANRM, fostul sef al SGG si un fost secretar de stat din Finante, transmite Mediafax.

"Controlul a evidentiat modificari aduse contractului initial prin acte aditionale semnate de Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM), prin presedintele Mihail Ianas (actul aditional 1-7), prin presedintele Maria Iuliana Stratulat (actul aditional 8-10) si prin presedintele Bogdan Gabudeanu (actul aditional 11), care privesc prelungiri ale duratei contractului, fara verificari ale stadiului indeplinirii faptice a obligatiilor asumate, pentru a se evita rezilierea si realizarea de licitatii. Verificarile au relevat si modificari ale partenerilor de contract si nerespectari ale legislatiei in vigoare legat de atribuirea de contracte si de adoptarea actelor normative de catre Guvernul Tariceanu", au declarat agentiei Mediafax surse oficiale, care citeaza raportul redactat de Corpul de Control.

Potrivit acestora, actul aditional 11 la contract, care acorda Sterling drept de exploatare petroliera, nu doar de explorare, a fost semnat de compania canadiana si de ANRM cu un an si 3 luni inainte de a se repune in Guvern in vederea aprobarii prin hotarare.

Ianas a condus Agentia Nationala de Resurse Minerale in intervalul 1996-2000 si a fost inlocuit in functie de catre Maria Stratulat, care a gestionat activitatea ANRM pana in 2005.

Bogdan Gabudeanu s-a aflat la sefia ANRM in perioada 2006-2009.

"Persoanele responsabile sunt indicate a fi, pe diferite aspecte, cei trei fosti presedinti ai ANRM, fostul sef al Secretariatului General al Guvernului Gabriel Berca, pentru modul in care actul aditional a fost introdus si aprobat in sedinta Guvernului, si un fost secretar de stat de la Ministerul Finantelor, Catalin Doica, pentru cum s-a semnat de catre reprezentantul Ministerului Finantelor fara sa aiba delegare de competente", au aratat sursele citand din raportul de control.

Concluziile raportului in cazul Sterling arata ca intelegerea cu compania canadiana a fost una de tip PSA (Production Sharing Agreement), prin care statul angajeaza un investitor sa execute anumite lucrari in favoarea statului, pe riscul si pe cheltuiala contractorului.

Termenul de explorare a fost prelungit succesiv, deoarece implinirea acestuia permitea rezilierea contractului daca o descoperire comerciala nu intervenea pana la implinirea acestuia. Prima prelungire a termenului a avut loc cu patru luni inainte de implinirea termenului initial de exploatare, de cinci ani.

"Contractul initial se referea numai la titei brut, urmand ca eventualele descoperiri de gaze neasociate sa conduca la negocieri separate. Ulterior si aceste gaze sunt incluse in contract", au aratat sursele.

Cheltuielile initiale legate de pregatirea personalului au fost reduse treptat, de la 500.000 dolari la 50.000 dolari, iar o parte dintre aceste cheltuieli au reprezentat costuri legate de participarea unor persoane la diverse manifestari in Statele Unite sau participari ale ANRM la expozitii, potrivit surselor.

Productia de petrol era impartita, conform contractului, intre Rompetrol (45%) si beneficiar (55%), iar in cazul in care se descopereau gaze naturale neasociate, partile urmau sa discute pentru dezvoltarea, prelucrarea, transportarea, utilizarea, dispunerea de aceste gaze sau vanzarea lor, impartirea productiei, termenii fiscali, durata dezvoltarii si productiei, precum si alti termeni importanti.

Perimetrele de explorare au fost reduse succesiv, fiind abandonate anumite suprafete, iar actele aditionale au avut caracter nesecret, cu exceptia actului aditional 11.

In actul aditional 10 este mentionata disputa dintre Romania si Ucraina cu privire la delimitarea platoului continental al Marii Negre, prin acesta convenindu-se la suspendarea perioadei initiale de exploatare incepand cu 15 decembrie 2003, care expira la 30 septembrie 2004.

"Durata acordului petrolier si perioada initiala de explorare sunt mai mari decat cele ale contractului initial, iar actul aditional 11 modifica natura contractului initial, din PSA in acord de concesiune", au afirmat sursele citate.

Ancheta Guvernului a mai relevat ca modul de impartire a productiei era stabilit in mod diferit prin contractul initial din 1992, actul aditional 1 si acordul petrolier, ceea ce duce la un impact economic diferit al rezultatelor productiei intre Rompetrol /ANRM/buget de stat, pe de-o parte, si beneficiar/Sterling, pe de alta parte.

"Raportul Corpului de Control al primului-ministru va fi inaintat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", au mai aratat sursele citate.

Curtea Internationala de Justitie de la Haga a recunoscut, la inceputul anului, jurisdictia si drepturile suverane ale Romaniei pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 de kmp, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina.

Decizia Curtii a deschis discutia despre exploatarea zacamintelor de hidrocarburi, in acest context, revenind in atentia presei o hotarare a Guvernului Tariceanu, de la sfarsitul mandatului, care face referire la concesiunea unor perimetre din Marea Neagra catre firma Sterling Resources.

Hotararea 1446 a fost adoptata in 12 noiembrie 2008 si este un act aditional (actul aditional 11) la contractul de exploatare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent si Sterling Resources Ltd., in calitate de concesionar.

Documentul publicat in Monitorul Oficial este contrasemnat de seful Cancelariei premierului din acea perioada Dorin Marian, presedintele ANRM Bogdan Gabudeanu, ministrul Mediului Attila Korodi si de Catalin Doica, secretar de stat la fostul Minister al Economiei si Finantelor.

Premierul Emil Boc a aratat, in luna februarie, ca textul contractului aprobat de fostul Guvern prevede ca in portiunile din cadrul perimetrelor XIII Pelican si XV Midia, situate in zona platoului continental al Marii Negre aflat in curs de delimitare intre Romania si Ucraina, titularul, respectiv Sterling Resources, va executa doar operatiuni petroliere de explorare pana la data hotararii finale si irevocabile a Curtii Internationale de Justitie de la Haga. Dupa pronuntarea definitiva si irevocabila a deciziei CIJ Sterling Resources are dreptul de a executa operatiuni petroliere de exploatare.

Citește totul despre:

Comentarii