Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Guvernul pregăteşte o paradă fastuoasă de ziua naţională a României

Bugetul pentru "organizarea, desfăşurarea şi finanţarea manifestărilor prilejuite de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, în anul 2013" a fost suplimentat de Guvern cu 4,8 milioane lei. Cheltuiala este necesară pentru ...

Share

Rl online 0 comentarii

13.11.2013 - 13:53

Bugetul pentru "organizarea, desfăşurarea şi finanţarea manifestărilor prilejuite de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, în anul 2013" a fost suplimentat de Guvern cu 4,8 milioane lei. Cheltuiala este necesară pentru ca la paradă nu doar să participe forţe importante, dar şi să permită prezenţa a 150 de înalţi oficiali militari din state membre NATO.

Parada de anul trecut, "de austeritate"

Pe 22 octombrie 2012, premierul Victor Ponta explica presei că parada de ziua naţională urma să fie una austeră: "Am avut o discutie cu domnul ministru al Apararii, ca nu avea niciun leu prevazut in buget. Probabil ca cei care au facut bugetul anul trecut in decembrie nu stiau ca mai vine si Ziua Nationala. (...) Pot sa va asigur ca am discutat cu domnul ministru Dobritoiu si din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului vom afecta acele sume necesare pentru a avea totusi defilarea, parada de 1 Decembrie, insa, intr-adevar, va fi o parada de austeritate. Adica avioane, elicoptere si alte lucruri costisitoare - anul viitor, nu anul acesta". Pentru anul acesta, Ponta s-a ţinut de cuvînt: "avioane, elicoptere si alte lucruri costisitoare" sînt prevăzute pentru parada de ziua naţională.

Suplimentare de buget de 4,8 milioane lei

Conform Hotărîrii de Guvern 851 din 6 noiembrie a.c., privind "organizarea, desfăşurarea şi finanţarea manifestărilor prilejuite de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, în anul 2013", articolul 3 prevede că "Se aproba suplimentarea bugetelor Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului Roman de Informatii pe anul 2013 din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2013, in vederea finantarii cheltuielilor privind participarea cu tehnica si efective la paradele si ceremoniile militare organizate cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, la data de 1 decembrie 2013". Astfel, Apărarea primeşte un supliment bugetar de 3,5 milioane lei, Internele un milion de lei, Serviciul de Protecţie şi Pază 100.000 lei şi Serviciul Român de Informaţii 204.000 lei. În total, Guvernul a alocat suplimentar pentru ceremonia de ziua naţională de anul acesta 4,8 milioane lei, echivalentul a 1,1 milioane euro.

105 oficiali militari din state NATO invitaţi la Bucureşti

La parada costisitoare nu vor asista numai oficiali români, ci şi ofiţeri ai majorităţii statelor NATO. Articolul 2 al HG mai sus menţionate prevede că "In scopul participarii la parada militara nationala organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei si a aniversarii a 95 de ani de la Marea Unire, se aproba invitarea in Romania de catre Ministerul Apararii Nationale a unui numar de cel mult 150 de persoane, care vor face parte din detasamentele armatelor statelor membre NATO". Pentru fiecare oficial militar străin, Guvernul va cheltui 102 lei pe zi (47 lei pentru "cheltuieli zilnice de masă", 15 lei pentru "cafea, apă minerală, sucuri şi gustări" şi 40 lei pentru "Alte cheltuieli pentru vizitarea obiectivelor turistice din municipiul Bucuresti, efectuarea de fotografii oficiale etc.").

Citeşte şi: Mircea Duşa: De 1 Decembrie organizăm cea mai mare PARADĂ MILITARĂ de după Revoluţie

Citește totul despre:

Comentarii

loading...