10.9 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialGuvernul dublează numărul burselor acordate elevilor şi studenţilor din Republica Moldova

Guvernul dublează numărul burselor acordate elevilor şi studenţilor din Republica Moldova

Guvernul a decis să mărească la mai mult decât dublu faţă de anul trecut numărul burselor acordate elevilor şi studenţilor din Republica Moldova, 390 din cele 2.850 de noi burse acordate moldovenilor fiind pentru studenţi în anul I la extensiile din Moldova ale unor universităţi româneşti, informează Mediafax.

Printr-o hotărâre adoptată de Executiv în şedinţa de miercuri, numărul de burse acordate elevilor şi studenţilor moldoveni a fost crescut, pentru anul şcolar 2011-2012, la 5.000, de la 2.150 cât a fost în anul anterior.

“Mă bucur că ministerul pe care îl conduc stabileşte cu Republica Moldova cea mai trainică legătură cu putinţă: legătura prin educaţie!”, afirmă ministrul Educaţiei din România, Daniel Funeriu.

Conform actului normativ citat, 550 din cele 2.850 de noi locuri în învăţământul preuniversitar şi superior de stat “pentru tinerii români din Republica Moldova” vor fi pentru învăţământul preuniversitar. Pentru toate acestea nu se vor plăti taxe de şcolarizare şi, în plus, pentru 250 de elevi care le vor ocupa statul român va oferi şi burse.

Cele mai multe noi locuri gratuite de studiu pentru moldoveni vor fi în învăţământul universitar, în categoria “Studii universitare de licenţă (anul I)”, numărul acestora fiind de 1.920. 390 dintre acestea vor fi “în cadrul extensiunilor universitare ale Universităţii «Dunărea de Jos» din Galaţi la Universitatea «B.P. Haşdeu» din Cahul şi ale Universităţii «Al. I. Cuza» din Iaşi la Universitatea «A. Russo» din Bălţi”. Restul locurilor de studii din această categorie, 1.530, sunt “fără plata taxelor de şcolarizare, fără bursă”, 200 dintre acestea fiind rezervate absolvenţilor de liceu moldoveni din România.

Alte 330 de locuri nou-aprobate sunt pentru “Studii universitare de masterat”, 150 dintre ele fără bursă iar restul “în cadrul extensiunii universitare ale Universităţii «Dunărea de Jos» din Galaţi la Universitatea «B.P. Haşdeu» din Cahul”.

Ultimele 50 de locuri pentru studenţii moldoveni sunt pentru studii universitare de doctorat, fără plata taxelor de şcolarizare şi fără bursă.

Ministerul Educaţiei anunţă că, în perioada 31 august – 10 septembrie, se va organiza o nouă sesiune de admitere pentru tinerii de origine română din Republica Moldova în anul de învăţământ 2011- 2012. Metodologia de admitere “urmează a fi publicată pe site-ul ministerului în cel mai scurt timp posibil”.

Cele mai citite

Revolut este prima bancă din România care lansează eSIM

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global și mai mult de 3,5 milioane în România, devine prima bancă...

Transformând problemele în oportunități – 5 abordări proactive pentru a deveni un manager mai bun

În lumea complexă și dinamică a managementului, abilitățile de leadership și capacitatea de a gestiona o echipă de angajați sunt cruciale pentru succesul organizației....

Revolut este prima bancă din România care lansează eSIM

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global și mai mult de 3,5 milioane în România, devine prima bancă...
Ultima oră
Pe aceeași temă