18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul, acuzat de "o mica lovitura de stat"

Guvernul, acuzat de “o mica lovitura de stat”

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care si-a asigurat cadrul legal de a bloca orice act normativ adoptat de parlament, scrie EVZ in editia de astazi. In opinia ziaristilor de la aceasta publicatie, "Executivul si-a "inventat" paravanul legal pentru a ocoli parlamentul si a legifera, la nevoie, in locul sau".
 
Astfel, printr-o ordonanta de urgenta adoptata saptamana trecuta si publicata in Monitorul Oficial marti, executivul decreteaza ca "dupa adoptarea lor, in situatii temeinic justificate, actele normative pot fi completate sau, dupa caz, abrogate si inainte de data intrarii lor in vigoare". Practic, in acest fel guvernul poate bloca orice lege adoptata de parlament sau o poate modifica in forma in care este agreata la Palatul Victoria, scrie publicatia mai sus citata.

Mai mult, contrar recomandarilor Uniunii Europene, mai noteaza ziaristii de la EVZ, aceeasi ordonanta contine prevederi care scutesc executivul de probleme in momentul in care doreste sa adopte rapid o lege folosind procedura asumarii raspunderii.

Astfel, s-a eliminat obligativitatea ca proiectele sa fie insotite de studiile de impact, in care se prezinta implicatiile unui act normativ din punct de vedere social si economic.

Aceasta prevedere are aplicabilitate in cazul adoptarii Codurilor Penal si Civil prin asumarea raspunderii, in conditiile in care societatea civila a invocat tocmai lipsa acestor studii de impact.

Reprezentantii societatii civile citati de publicatie au criticat dur adoptarea acestei ordonante sustinand ca guvernul modifica practic raporturile de putere in stat, substituindu-se parlamentului si creandu-si suportul pentru a legifera in interesul clientelar.
 
"Este o situatie aberanta, care da drumul legislatiei servite. Guvernul poate modifica ce nu-i convine, daca sunt deranjate niste grupuri de interese", sustine Victor Alistar, directorul Transparency International Romania.

La randul sau, Adrian Moraru, director al Institutul pentru Politici Publice, considera ca ordonanta guvernului Boc este data pentru a rezolva problemele legate de coduri si "face parte din noua doctrina a iesitului din ipocrizie".

El a precizat ca ambele prevederi sunt "cu dedicatie". "Daca faceam lucrurile astea inainte de integrare, plangeam in hohote pentru criticile de la Bruxelles", a comentat Adrian Moraru.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă