10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialGrevă în mai multe instanţe din ţară. Magistraţii, nemulţumiţi de salarii şi...

Grevă în mai multe instanţe din ţară. Magistraţii, nemulţumiţi de salarii şi de sistemul judiciar. Ministrul Justiţiei şi cel al Muncii iniţiază discuţii cu protestatarii

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, au stabilit, luni seară, potrivit unor surse oficiale, că săptămâna viitoare vor invita la discuţii reprezentanţii magistraţilor şi ordonatorii de credite pentru a analiza revendicările salariale de la nivelul instanţelor.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, l-a contactat, luni seară, potrivit unor surse oficiale, pe ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, pentru a discuta despre revendicările salariale ale magistraţilor, după ce mai multe instanţe au fost în grevă în cursul zilei de luni.

Anterior, ministrul Justiţiei declarase, pentru News.ro, că urmează să ia legătura cu ministrul Muncii, în urma protestelor de la nivelul instanţelor, despre care a susţinut că a aflatt din presă. "Politica salarială o face Ministerul Muncii. Voi lua legătura cu ministrul Dragoş Pîslaru, pentru ca ministerul condus de el să discute cu protestatarii despre revendicările lor", a spus Prună.

=====

Tribunalele Dolj şi Vâlcea şi judecătoriile de pe raza Curţii de Apel Piteşti au intrat în grevă începând de luni, urmând ca şi alte instanţe să decidă dacă se alătura protestului, magistraţii cerând, printre altele, demisia ministrului Justiţiei; instanţele respective judecă doar urgenţele. Ei sunt nemulţumiţi de salarii dar şi de alte aspecte privind sistemul judiciar.

Magistraţii solicită Avocatului Poporului iniţerea controlului de constituţionalitate al ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, au aprobat un memorandum ce va fi transmis către Guvern şi au cerut demisia ministrului Raluca Prună.

Prin memorandumul ce va fi trimis Guvernului, magistraţii cer respectarea independenţei sistemului judiciar, garantarea şi respectarea statutului magistraţilor, independenţei acestora, proceduri transparente în numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public, asigurarea unei finanţări corespunzătoare bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public, analizarea activităţilor unor instituţii din sistem, crearea unui corp de poliţie judiciară sub autoritatea exclusivă a Ministerului Public şi crearea prin lege a unei autorităţi civile de interceptare, publicarea de către CSAT a procedurii urmate în vederea verificări concrete în ce priveşte existenţa unor persoane infiltrate în sistemul judiciar, angajaţi/colaboratori/informatori ai serviciilor de informaţii.

Astfel, instanţele respective vor soluţiona în perioada de protest doar cauzele urgente. La protest vor participa şi instanţe din Olt, Gorj şi Mehedinţi, prin aplicarea de banderole albe pe robe.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă