14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialGreii fotbalului scapă de închisoare: DOSARUL TRANSFERURILOR, RETRIMIS la Curtea de Apel...

Greii fotbalului scapă de închisoare: DOSARUL TRANSFERURILOR, RETRIMIS la Curtea de Apel Bucureşti

UPDATE 13:10 – REACŢIILE la decizia de luni a Completului de 3 judecători de la ÎCCJ, de a retrimite Dosarul transferurilor spre rejudecare:

Citeşte şi reacţia lui Ioan Becali – DOSARUL TRANSFERURILOR. Ioan Becali: Nu au avut probe pentru condamnare

Citeşte reacţia lui Cristian Borcea – Borcea, după sentinţa în dosarul transferurilor: Noi suntem gladatorii care trebuie aruncaţi în arenă

Citeşte reacţia lui Jean Pădureanu – Jean Pădureanu, despre dosarul transferurilor: Nu pot spune dacă e bine sau rău, dar sunt nevinovat

Citeşte reacţia lui Dumitru Dragomir – Dragomir: Trimiterea dosarului transferurilor la Curtea de Apel este cea mai corectă decizie

Amintim că, în noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe Ioan Becali la opt ani de închisoare cu executare, pe Victor Becali şi pe Cristi Borcea la câte şapte ani de închisoare cu executare, pe George Copos la cinci ani de închisoare cu executare, pe Mihai Stoica la patru ani cu executare, iar pe Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu la câte trei ani de închisoare cu suspendare.

_ _ _ _

UPDATE 12:59 – Judecătoarele Corina Jîjîie şi Lucia Rog au admis, luni, recursurile făcute de procurorii DNA şi de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu şi a desfiinţat “în totalitate” decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti în 12 noiembrie 2012.

Cererea de rejudecare a dosarului a fost făcută de avocatul lui Gigi Neţoiu, care a invocat un viciu de procedură – lipsa unei expertize specializate, potrivit Mediafax.

Totodată, cele două judecătoare au hotărât trimiterea dosarului pentru rejudecarea apelurilor făcute de DNA, Gheorghe Popescu şi părţile civile, respectiv statul român prin ANAF şi Liceul cu program sportiv Banatul-Timişoara.

Al treilea judecător din completul de la instanţa supremă care a judecat dosarul transferurilor, Lavinia Lefterache, a hotărât că “acţiunile penale din prezenta cauză şi vinovăţia se evaluează distinct pentru fiecare din inculpaţi” şi a apreciat, în opinie separată, că trebuie admise recursul DNA cu privire la Jean Pădureanu şi Gheorghe Popescu şi recursurile lui Gheorghe Popescu şi Jean Pădureanu. Judecătoarea Lefterache a opinat în favoarea casării sentinţei Curţii de Apel Bucureşti cu privire la cei doi şi pronunţării unei soluţii de încetare a procesului penal împotriva acestora, ca urmare a acoperirii integrale a prejudiciului.

Totodată, judecătoarea Lefterache a hotărât admiterea recursurilor DNA privindu-i pe George Copos, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali şi Gheorghe Neţoiu, dar şi recursurile acestora, a casării sentinţei Curţii de Apel Bucureşti ce îi vizează şi a rejudecării cauzei de instanţa de recurs, în vederea administrării de probe, respectiv audierea martorilor Gică Puşcoci, Dinu Mihai Gheorghe şi Mircea Stonescu şi administrarea probei cu înscrisuri.

Judecătoarea Lefterache a dispus, în opinia separată, respingerea ca nefondate a recursului făcut de DNA cu privire la Mihai Stoica, dar şi a recursului făcut de acesta.

În urma deciziei definitive a instanţei supreme, DOSARUL TRANSFERURILOR va fi retrimis la Curtea de Apel Bucureşti, care trebuie să rejudece în limitele exprimate de cei doi judecători care au format decizia majoritară. Practic, dosarul o ia de la capăt.

_ _ _ _

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) dă, luni, o decizie definitivă în “Dosarul transferurilor”, în care instanţa inferioară, Curtea de Apel Bucureşti, i-a condamnat la închisoare cu executare sau cu suspendare.

Instanţa supremă a încheiat, vineri seară, dezbaterile în Dosarul transferurilor şi a anunţat că va da un verdict final în data de 20 mai. Aşadar, cei opt grei ai fotbalului acuzaţi în Dosarul transferurilor – Ioan Becali, Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu – află luni dacă se duc sau nu la închisoare.

Citeşte şi Dosarul transferurilor: DNA cere mărirea pedepselor, avocaţii solicită achitarea inculpaţilor

Procurorul DNA a cerut judecătorilor instanţei supreme mărirea pedepselor dispuse de Curtea de Apel în cazul celor opt oameni de fotbal, în timp ce avocaţii acestora au solicitat achitarea acestora. În ultimul cuvânt, toţi cei opt s-au arătat nevinovaţi, susţinând că au făcut transferurile în acord cu legislaţia de la acea vreme.

Astfel, Gheorge Popescu a arătat că tot ce a obţinut ca fotbalist şi după cariera de sportiv a fost prin eforturi mari şi foarte multă muncă.

Jean Pădureanu le-a spus magistraţilor că el conduce de 45 de ani Gloria Bistriţa şi că nu a înşelat în niciun fel clubul, prin transferurile în legătură cu care a fost judecat.

George Copos a arătat că este nevinovat în privinţa acuzaţiilor legate de transferurile jucătorilor Cristian Dulca şi Florin Bratu, că nu şi-a însuşit niciun ban din acestea şi că toate sumele au intrat în conturile clubului, regăsindu-se în evidenţele contabile.

Mihai Stoica a spus că este “total nevinovat” şi că nu a deţinut vreodată o funcţie de execuţie care să-i confere vreun drept decizional. “Vă rog să nu mă blamaţi şi să nu mă asociaţi acelor oameni de fotbal fără şcoală sau controversaţi”, le-a mai spus el judecătorilor.

Citeşte şi Judecarea recursurilor în dosarul transferurilor se va relua în 9 mai

Cristi Borcea a afirmat că a acţionat în baza unui mandat, că tot ce a făcut a fost legal şi că, în perioada sa, clubul de fotbal Dinamo a obţinut şi profituri de până la 1.800 la sută.

Ioan Becali a arătat că, în opinia sa, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) trebuie să demonstreze printr-un circuit bancar sursa banilor. “După Revoluţie, am trimis sume de bani din care tatăl meu a făcut o casă pe care n-a putut-o face pe vremea lui Ceauşescu. O să vă reclam (pe procuror – n.r.) dacă nu-mi aduceţi o probă”, a mai susţinut el.

La rândul său, Victor Becali, fratele lui Ioan Becali, le-a spus magistraţilor că a acţionat în spiritul regulamentelor şi legilor în vigoare. Tot Victor Becali a arătat că din declaraţiile unor fotbalişti reiese că transferurile acestora nu au avut nicio legătură cu firma sa şi a lui Ioan Becali.

În final, Gheorghe Neţoiu a spus că a primit mandat de la preşedintele lui Dinamo, Nicolae Badea, în perioada cât Cristi Borcea a fost plecat. “Am avut mandat pentru acel acord de transfer”, a afirmat Neţoiu.

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe George Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu, în dosarul transferurilor de jucători.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel Bucureşti, care, în 12 noiembrie 2012, i-a condamnat pe toţi cei opt oameni de fotbal la pedepse cu închisoarea, cu suspendare sau cu executare.

Astfel, Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos – cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica – patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu – câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Inculpaţii au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă. Cei opt oameni de fotbal au fost deferiţi justiţiei în 2 octombrie 2008, de către procurorii anticorupţie, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca – realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean – din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă