Gică Popescu a dat explicații la DNA, în calitate de martor, în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar

Fostul fotbalist Gheorghe Popescu s-a prezentat, miercuri dimineața, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a da declarații, în calitate de martor, în dosarul privind cărțile scrise în penitenciar.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 14.09.2016 - 15:34

Fostul fotbalist Gheorghe Popescu s-a prezentat, miercuri dimineața, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, pentru a da declarații, în calitate de martor, în dosarul privind cărțile scrise în penitenciar, potrivit Agerpres.

La intrarea în sediul DNA, el a declarat că va da declaraţii în calitate de martor, precizând că tot ce are de spus despre cărţile scrise în penitenciar le va spune doar procurorilor.

Am fost audiat în calitate de martor. Nu pot să vă spun ce am discutat. Am făcut și documentare (pentru lucrările scrise în penitenciar — n.r.)", a spus Popescu.

 

Ancheta vizează profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor pentru care au primit reducerea pedepselor, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), care au propus eliberarea.

În acelaşi dosar a fost audiat, marţi, şi directorul sportiv al FC Steaua, Mihai Stoica.

În 4 noiembrie, Gheorghe Popescu a fost eliberat condiţionat, după ce a executat un an şi opt luni din pedeapsa de trei ani, o lună şi zece zile primită în dosarul transferurilor de jucători. Popescu a beneficiat de reducerea pedepsei şi pentru că a scris patru cărţi în penitenciar: „Fotbal pentru viitori fotbalişti profesionişti",„Personalitatea sportivului, condiţie obligatorie pentru succesul în sport", „Consideraţii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel şcolar" şi „Abordări teoretice şi practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii şi juniori din perspectivă interdisciplinară".

Autoritățile au deschis o anchetă, în ianuarie, după ce DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnaţi. Anchetatorii susţin că fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat.

Din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în ultimii doi ani, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi, printre aceştia fiind George Becali, George Copos, Mihai Stoica, Cătălin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi Ioan Niculae.

Începând din 31 august, deţinuţii beneficiază de reducerea a 20 de zile din pedeapsă, indiferent de numărul lucrărilor cu valoare ştiinţifică publicate pe întreaga durată a pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite. 

 

 

Citește totul despre:

Comentarii