6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialGerul naprasnic a pus pe fuga si gripa porcina

Gerul naprasnic a pus pe fuga si gripa porcina

Gerul a pus stapanire pe mai toata tara. Doar sase judete au scapat de avertizare. Pentru a nu mai muri si alti romani de frig, in ultimele ore inregistrandu-se patru decese, premierul Emil Boc le-a cerut prefectilor sa gaseasca adaposturi pentru persoanele care nu au unde locui. Gerul a inghetat si gripa porcina, in ultimele 24 de ore fiind raportate doar sase noi imbolnaviri din cauza virsului A/H1N1.

Pana miercuri dimineata nu avem nici o sansa sa scapam de valul de ger ucigator care s-a abatut de cateva zile asupra tarii noastre. Mai mult, meteorologii au instituit cod portocaliu de ger in sapte judete – Harghita, Covasna, Brasov, Suceava, Botosani, Neamt si Sibiu, avand in vedere ca noaptea in anumite localitati din aceste judete minima va cobori pana la -28 grade C si chiar -31 ˚C. In celelalte judete, mai putin in Satu Mare, Salaj, Bihor, Arad, Timis si Caras-Severin, se pastreaza codul galben de ger, adica vor fi temperaturi minime cuprinse intre -15 si -27 de grade.

Cel mai afectate sunt persoanele fara adapost in primul rand, patru dintre acestea fiind deja rapuse de cand s-a instituit avertizarea cod galben de ger, precum si cele varstnice care au diverse afectiuni ale inimii. si cum in cele sapte judete mentionate gerul va si si mai naprasnic, premierul Emil Boc s-a vazut nevoit sa organizeze ieri o teleconferinta cu prefectii. Pana trece valul de ger, acestia au misiunea sa gaseasca locuri de gazduire pentru persoanele fara adapost, pentru a evita alte decese din cauza frigului.

Doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, a cerut ambulantelor sa patruleze continuu pentru a identifica persoanele fara adapost si sa le transporte la sectiile de primiri urgente ale spitalelor, in prima faza. Ulterior, acestea ar trebui sa fie directionate spre alte adaposturi, pentru a nu se bloca activitatea sectiilor de urgenta. Evident, pana se vor misca prefectii se vor ridica atentionarile meteo si se mai "indulceste vremea". Tot din cauza gerului, dar si a faptului ca de astazi incep activitatea operatorii industriali mari consumatori de gaz, este posibil sa apara unele intreruperi in alimentarea cu gaz a populatiei.
Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca nu mai sunt autovehicule romanesti sau cetateni romani blocati pe drumurile bulgare. Pasagerii autocarului care au ramas la Kavarna sunt cazati la un hotel din oras, iar cei ai unui microbuz care se intorcea in Romania au ramas la Balcic. Autocarele care mergeau spre Turcia au fost indrumate sa se intoarca in Romania sau sa foloseasca rute ocolitoare. Celelalte autocare, microbuze si autoturisme blocate pe teritoriul bulgar au ajuns deja in tara.

Gerul si foamea l-au innebunit si pe un porc mistret, care a trecut Dunarea, venind dinspre Insula Mare a Brailei. Ajuns in Braila, a urcat scarile spre Palatul Administrativ si a fortat intrarea in Prefectura. Porcul a izbit usa cu capul, dar aceasta a rezistat,  gardianul de pe cealalta parte a usii chemand disperat politia comunitara. Speriat si lesinat de foame, mistretul a trecut drumul, la Palatul Agriculturii, doar, doar o gasi ceva de mancare. Dupa ce a spart doua geamuri de la subsolul institutiei, haituit de cainii comunitari si urmarit de politisti si un doctor de la Gradina Zoologica pregatit sa il tranchilizeze, porcul si-a pierdut urma pe un camp in afara orasului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă