Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al SMG: Apărarea antiaeriană trebuie revigorată, un sistem Patriot trebuie instalat la Deveselu

Generalul (r) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General, avertizează că România trebuie să acorde mai multă atenție apărării sale antiaeriene, întrucât aceasta a fost neglijată în ultimii ani.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 28.09.2017 - 13:42

Generalul (r) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General, avertizează că România trebuie să acorde mai multă atenție apărării sale antiaeriene, întrucât aceasta a fost neglijată în ultimii ani, informează Mediafax.

"Avem nevoie de o apărare antieriana care trebuie revigorată, pentru că primele lovituri într-o posibilă confruntare vin din aer. Una din problemele pe care le-am sesizat la instalarea bazei americane de la Deveselu este apărarea antiaeriană, pe care România nu şi-a asumat-o", a afirmat generalul (r) Dănilă.

"Sper ca o dată cu achiziţionarea rachetelor Patriot, SUA să facă pasul solicitat de statul român, de a instala un sistem de rachete Patriot la Deveselu", a subliniat fostul șef al SMG.

„Este opţiunea lor, nu este opţiunea noastră de a instala un sistem de rachete Patriot. La Mihail Kogălniceanu, la fel, este opţiunea lor, nu este opţiunea noastră. Sunt baze americane pe teritoriul românesc. Sunt baze pe care România nu şi-a asumat că le asigură protecţia aeriană, le asigurăm doar protecţia terestră. Celelalte elemente nu sunt obligaţii ale statului român”, a adăugat Dănilă.

El a menţionat faptul că rachetele Patriot pe care România le va achiziţiona vor fi destinate stricit protejării obiectivelor strategice româneşti.

„Sunt convins că la nivelul decidenţilor politici, la nivelul ministerului Apărării, încă se cunosc aceste documente pe care le-am semnat din 2011 şi 2012, documente ale acordului de implementare. Şi elementele de apărare anti-aeriană pe care România le va cumpăra vor privi strict protecţia obiectivelor strategice româneşti, pentru că altfel înseamnă că vom achiziţiona pentru a apăra altceva şi sprijinul sau parteneriaul va presupune o altfel de abordare”, a mai spus Dănilă.

Generalul (r) Dănilă salută faptul că România a alocat pentru Apărare 2 la sută din PIB, dar semnalează că "lipseşte însă o analiză strategică a apărării. De când am intrat în NATO, nu am făcut niciodată o analiză strategică. Vor fi oameni care mă vor contrazice, dar o analiză strategică bună înseamnă oameni politici, oamneni de afaceri, consultanţă şi experţi din NATO".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...