14.2 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialGeneralul Ștefan Dănilă, fost șef al SMG: Apărarea antiaeriană trebuie revigorată, un...

Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al SMG: Apărarea antiaeriană trebuie revigorată, un sistem Patriot trebuie instalat la Deveselu

Generalul (r) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General, avertizează că România trebuie să acorde mai multă atenție apărării sale antiaeriene, întrucât aceasta a fost neglijată în ultimii ani, informează Mediafax.

"Avem nevoie de o apărare antieriana care trebuie revigorată, pentru că primele lovituri într-o posibilă confruntare vin din aer. Una din problemele pe care le-am sesizat la instalarea bazei americane de la Deveselu este apărarea antiaeriană, pe care România nu şi-a asumat-o", a afirmat generalul (r) Dănilă.

"Sper ca o dată cu achiziţionarea rachetelor Patriot, SUA să facă pasul solicitat de statul român, de a instala un sistem de rachete Patriot la Deveselu", a subliniat fostul șef al SMG.

„Este opţiunea lor, nu este opţiunea noastră de a instala un sistem de rachete Patriot. La Mihail Kogălniceanu, la fel, este opţiunea lor, nu este opţiunea noastră. Sunt baze americane pe teritoriul românesc. Sunt baze pe care România nu şi-a asumat că le asigură protecţia aeriană, le asigurăm doar protecţia terestră. Celelalte elemente nu sunt obligaţii ale statului român”, a adăugat Dănilă.

El a menţionat faptul că rachetele Patriot pe care România le va achiziţiona vor fi destinate stricit protejării obiectivelor strategice româneşti.

„Sunt convins că la nivelul decidenţilor politici, la nivelul ministerului Apărării, încă se cunosc aceste documente pe care le-am semnat din 2011 şi 2012, documente ale acordului de implementare. Şi elementele de apărare anti-aeriană pe care România le va cumpăra vor privi strict protecţia obiectivelor strategice româneşti, pentru că altfel înseamnă că vom achiziţiona pentru a apăra altceva şi sprijinul sau parteneriaul va presupune o altfel de abordare”, a mai spus Dănilă.

Generalul (r) Dănilă salută faptul că România a alocat pentru Apărare 2 la sută din PIB, dar semnalează că "lipseşte însă o analiză strategică a apărării. De când am intrat în NATO, nu am făcut niciodată o analiză strategică. Vor fi oameni care mă vor contrazice, dar o analiză strategică bună înseamnă oameni politici, oamneni de afaceri, consultanţă şi experţi din NATO".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...
Ultima oră
Pe aceeași temă