Generalul Marian Hăpău, șeful DGIA, și colonelul Doru Paraschiv, fost ofițer de contrainformații militare, chemați în Parlament. Călăul și victima, audiați de Comisia de anchetă a prezidențialelor din 2009

Comisia parlamentară specială care anchetează acuzațiile de fraudare a alegerilor prezidențiale din 2009 îi va audia pe generalul Marian Hăpău, actualul șef al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), și pe col. (r) Doru Paraschiv, fost ofițer de contrainformații militare în DGIA.

Share

Silviu Sergiu 0 comentarii

Actualizat: 26.10.2017 - 16:11

Comisia parlamentară specială care anchetează acuzațiile de fraudare a alegerilor prezidențiale din 2009 îi va audia pe generalul Marian Hăpău, actualul șef al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), și pe col. (r) Doru Paraschiv, fost ofițer de contrainformații militare în DGIA. 

Decizia a fost luată de parlamentari marți seară, urmare a demersurilor susținute ale "Romanian Inprisonment Watch" (RIW), un ONG suedez condus de Julian Rosengren, specializat în apărarea drepturilor persoanelor abuzate de Statul român. Parlamentarii vor analiza ultimele dezvăluiri publice făcute de col. Doru Paraschiv, într-un interviu acordat „Cotidianului„, potrivit cărora, în 2009, la nivelul MApN, „s-a constituit un Comitet de inițiativă în sprijinul alegerii lui Traian Băsescu în funcția de președinte„.  

Din acest comitet făceau parte, potrivit lui Paraschiv, fostul ministru al Apărării, Mihai Stănișoară, amiralul Gheorghe Marin, fost șef al Statului Major General (SMG), generalul Neculai Tabarcia, fost director în cadrul SMG, și generalul Marian Hăpău, actual șef al DGIA. 

„S-a constituit ceva ce s-a numit Comitet de inițiativă în sprijinul alegerii domnului Traian Băsescu ca președinte. În Armată, da. Asta a fost o ilegalitate din punct de vedere al Codurilor Penal și de Procedură Penală.  Se întâlneau regulat la etajul 1 din sediul Ministerului Apărării, M100, și acolo puneau țara la cale. Identificau persoane din interiorul ministerului care ar fi putut să nu fie de acord cu realegerea domnului Băsescu.

Nu doreau decât să identifice locurile și persoanele care erau ostile lor și, bineînțeles, pregătirea rezultatului ale-gerilor. Niște canale prin care să se creeze niște mecanisme ca votul să fie altul decât cel dorit. Se făceau acele liste centralizatoare și erau trimise în țară. Trimiterea lor în țară efectivă ca și materiale fizice, adică buletinele de vot și ce a mai rezultat de la votare au fost trimise prin mascarea trimiterii lor direct la BEC. 

Din informațiile mele (la BEC – n. red.) a ajuns exact ce a trebuit (...) Se vorbește despre un soft. Softul ăla a făcut tot. Softul care a centralizat datele. A avut formule de calcul, a avut operații, algoritm de lucru, mecanisme prestabilite care au scos ceea ce... Pentru că orice calculator și tehnică este operat de un om. Deci, tot voința unui om sau a unor oameni a ieșit din calculator„, a declarat Doru Paras-chiv pentru „Cotidianul„.

Discuția despre Maior și Coldea, amânată 

După aceste dezvăluiri, Comisia parlamentară de anchetă a decis audierea, în cursul săptămânii viitoare, a colonelului Paraschiv și a generalului Hăpău, laolaltă cu Elena Udrea, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, și cu fostul colonel SRI Daniel Dragomir. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei parlamentare de anchetă, deputatul PSD Oana Florea.  

Ea a precizat că discuția despre răspunsul SRI față de prezența lui George Maior și a gen. Florian Coldea, fost director SRI, respectiv fost prim-adjunct al directorului SRI, în sufrageria lui Gabriel Oprea a fost amânată tot pentru săptămâna viitoare.

Cazul Paraschiv

„România liberă„ a scris pe larg despre cazul col. (r) Doru Paraschiv, victimă a grupării de interese ilegitime a  lui Gabriel Oprea, din care face parte și gen. Marian Hăpău, șeful DGIA. 

Pentru că a refuzat să execute ordinele ilegale ale generalului Hăpău, colonelului Paraschiv i s-a înscenat un incident de securitate, i s-a retras certificatul de acces la informații clasificate de nivel NATO și a fost trecut ilegal în rezervă, fără nicio cercetare a presupusei scurgeri de date secrete. Autoritățile au ignorat cazul col. Doru Paraschiv, în ciuda faptului că el a sesizat ilegalitățile grupării Oprea-Hăpău mai multor miniștri ai Apărării, Comisiei pentru Apărare a Senatului, președinților României, Traian Băsescu și Klaus Iohannis. El a depus plângeri penale la Parchetul General și DNA. Fără niciun rezultat.   

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...