20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialGata cu jocul lui Diaconu

Gata cu jocul lui Diaconu

UPDATE Mircea Diaconu a anunţat marţi seara că renunţă la funcţia de ministru. PNL l-a desemnat în locul său pe Puiu Haşotti.

Citeşte mai mult AICI.

Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil şi nu va mai putea ocupa funcţii publice trei ani. PNL şi-a rezervat dreptul de a desemna un nou ministru la Cultură.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat ieri raportul Agenţiei Naţionale de Integritate, care l-a declarat la începutul anului 2011 incompatibil pe Mircea Diaconu, după ce acesta a ocupat concomitent funcţia de director al Teatrului Nottara şi cea de senator al României. Rezultatul verdictului instanţei supreme este că Diaconu nu va mai putea ocupa funcţii publice timp de trei ani. Între timp însă, actorul a devenit şi ministru al Culturii în Guvernul Ponta, funcţie pe care şi-o va pierde acum în mod automat. Conform înţelegerii politice din USL, desemnarea unui înlocuitor aparţine PNL.

Mircea Diaconu a susţinut în permanenţă că ar fi funcţionat şi ca director la teatru cu aprobarea Senatului, dar din punct de vedere legal aprobarea colegilor lui senatori este pe lângă lege.

„În urma evaluării declaraţiilor de interese, precum şi a altor date şi informaţii, au fost identificate elemente în sensul existenţei stării de incompatibilitate, deoarece, începând cu data de 19.12.2008 şi până în prezent, domnul Mircea DIACONU s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat simultan demnitatea publică de senator în cadrul Parlamentului României, precum şi funcţia de conducere de director-manager în cadrul Teatrului «C.I. Nottara» (funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale)”, anunţa ANI într-un comunicat de presă încă din 27 ianuarie 2011.

Potrivit Constituţiei României, „calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului”.

Teatrul Nottara, un fel de moşie personală

Problemele lui Mircea Diaconu s-au acutizat după ce ANI a sesizat Parchetul General, iar procurorii au adâncit verificarea afacerilor actorului. Astfel, s-a mai descoperit faptul că acesta a condus comisia de concurs care a decis promovarea soţiei sale într-o funcţie superioară celei deţinute. Diaconu s-a apărat spunând că, prin promovare, salariul soţiei s-ar fi micşorat. Un adevăr spus doar pe jumătate, întrucât consoarta Diana Lupescu a pierdut puţin la salariu în urma promovării, dar a câştigat mai mult din semnarea unor contracte pe drepturi de autor cu instituţia condusă de soţ. „Astfel, în calitatea de director al unui teatru din Bucureşti, a facilitat încheierea unor contracte (de drepturi intelectuale, de drepturi de autor – scenografie, de drepturi conexe) între instituţia pe care o conducea şi regizorul D.D.M, soţia sa”, anunţa Parchetul General într-un comunicat de presă de la sfârşitul lunii mai.

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă