Instanța Supremă a amânat sentința în dosarul Gala Bute. Noul verdict, așteptat pentru 28 martie

Trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), este așteptat ca luni să pronunțe verdictul în Gala Bute, în care este judecată Elena Udrea, alături de alți șapte inculpți. Aceștia sunt acuzați de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea unor documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, arată News.ro.

Share

Gabriel Mihai 0 comentarii

Actualizat: 13.03.2017 - 13:27

UPDATE 12.00: Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis să amâne pentru a doua oară, decizia în dosarul Gala Bute, pentru 15 zile. Astfel, verdictul se așteaptă a fi dat pe data de 28 martie 2017.


Trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), este așteptat ca luni să pronunțe verdictul în Gala Bute, în care este judecată Elena Udrea, alături de alți șapte inculpți. Aceștia sunt acuzați de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea unor documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, arată News.ro.

Decizia nu va fi definitivă, ea putând fi atacată de procurorii DNA sau de către inculpaţi la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

"Mă judecă un complet de femei, cu mici excepţii femeile sunt mai curajoase şi mai puternice. Mă bucur că în aceşti doi ani am dărâmat nişte mituri. Nu am intrat în politică că să fac bani. Aveam un soţ are îmi asigura un standard de viaţă. Nu aveam copii, nu aveam cheltuieli mari, stau şi astăzi cu chirie, părinţii mei stau de 20 de ani în Drumul Taberei. Mi-am dorit foarte mult să fac performanţă. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aş face din nou în aşa fel încât Bute să boxeze în România. Sper şi cred că voi fi judecată pe probe, nu pe părerile despre mine, mai bune sau mai rele. Şi că nu va fi un semnal pentru angajaţii din domeniul public că nu trebuie să mai semneze nimic, de frică că vor fi condamnaţi", a spus Elena Udrea la ultimul termen, pe 1 martie, când i s-a dat ultimul cuvânt înainte de pronunţarea unei decizii.  

Procurorul DNA a cerut tot atunci condamnarea fostului ministru Elena Udrea la o pedeapsă cu executare orientată spre maximum prevăzut pentru faptele de care este acuzată, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul Gala Bute a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia şi pe omul de afaceri Dragoş Botoroagă.

Printre faptele pentru care aceştia au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.

În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

Anchetatorii au susţinut că Elena Udrea a avut cea mai importantă contribuţie la săvârşirea acestor fapte şi la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja pentru a identifica soluţii în cazul încheierii contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...