Fratii mitropolitului Antonie Plamadeala solicita CNSAS dosarul raposatului

Fratii lui Antonie Plamadeala, fost mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului, au adresat Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) o cerere pentru a vedea dosarul inaltului ierarh, dar si documente care sa ...

Share

Cristina Darmina Iamandi 0 comentarii

22.08.2007 - 00:00

Fratii lui Antonie Plamadeala, fost mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului, au adresat Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) o cerere pentru a vedea dosarul inaltului ierarh, dar si documente care sa ateste ca acesta ar fi fost colonel al Securitatii sau ar fi cerut inaintarea in grad, informeaza Rompres.

Din solicitarea celor doi, care sunt si executori testamentari ai fostului mitropolit, decedat in septembrie 2005, reiese ca se doreste accesul "la intregul dosar" si aprobarea de a face copii xerox ale documentelor incluse.

"In mod special, cu prioritate, solicitam copii ale urmatoarelor documente: scrisoarea prin care IPS Antonie Plamadeala a cerut lui Nicolae Ceausescu avansarea la gradul de 'general'; documentele oficiale prin care Mitropolitului Antonie Plamadeala i s-a atribuit gradul de 'colonel'; copie dupa documentul prin care CNSAS a permis cetateanului Mircea Dinescu accesul la dosarul IPS Antonie Plamadeala cu precizarea calitatii celui care a efectuat solicitarea" - reiese din cererea respectiva.

Se precizeaza, totodata, ca raspunsul este necesar familiei, "urmand a se utiliza dupa cum se va considera oportun".

Patriarhia Romana a depus, pe 10 august, la CNSAS o sesizare in legatura cu declaratiile lui Mircea Dinescu, aparute intr-un cotidian central, potrivit carora mitropolitul Antonie Plamadeala i-ar fi cerut lui Ceausescu, printr-o scrisoare, sa-l avanseze de la gradul de colonel la cel de general.

"Consideram declaratiile d-lui Mircea Dinescu incompatibile cu statutul de membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Ulterior, Mircea Dinescu a afirmat ca BOR vrea sa amane la nesfarsit deconspirarea preotilor care au colaborat cu Securitatea, in loc sa lamureasca aceasta problema inainte de alegerea noului patriarh.

 

Purtatorul de cuvant al CNSAS, Carmen Popescu, a precizat ca presedintele Colegiului a dispus, in regim de urgenta, ca sesizarea BOR sa fie afisata pe intranet pentru informarea tuturor membrilor CNSAS.

Citește totul despre:

Comentarii