Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO Robotul care descoperă "bombele murdare" şi gigantul care sapă după mine. Vezi şi celelalte atracţii de la EXPOMIL

Sistemul robotic telecomandat, dragorul de mine, radarul tridimensional şi bucătăria mobilă pentru teatre de operaţiuni. Toate acestea şi nu numai pot fi văzute la Romexpo, în perioada 22-25 septembrie, în cadrul expoziţiei ...

Share

Claudiu Berbece 0 comentarii

22.09.2011 - 15:25

Sistemul robotic telecomandat, dragorul de mine, radarul tridimensional şi bucătăria mobilă pentru teatre de operaţiuni. Toate acestea şi nu numai pot fi văzute la Romexpo, în perioada 22-25 septembrie, în cadrul expoziţiei internaţionale de tehnică şi tehnologie pentru apărare EXPOMIL.

Un exemplu inedit de tehnică militară este SRT 01 CBRN. Traducerea: robotul programat să descopere pericolele chimice, biologice, radiologice sau nucleare care pot apărea în urma unei explozii cum a fost cea de la reactorul de la Fukushima sau care pot fi puse la cale de grupările teroriste. Robotul a fost asamblat în România de Agenţia de Cercetare pentru Tehnică Militară (ACTTM) din cadrul Departamentului pentru Armament din părţi componente produse în Belarus (senzorul nuclear), Finlanda (detectorul de substanţe chimice) sau Statele Unite (saşiul). Cercetarea care a stat la baza acestui robot aflat încă în teste a costat 2 milioane de lei, iar costul produsului final se ridică la 50.000 de euro. "Este proiectat să salveze vieţi", asigură maiorul inginer Petru Mursa, de la ACTTM.  

Mai mare şi mai mult mai costisitor este dragorul de mine DMT-85M1. Sarcina mastodontului de 44 de tone este să îndepărteze minele de orice tip din calea tancurilor. Costul unui dragor depăşeşte două miliarde de lei. Ministerul Apărării s-a dotat recent cu cinci astfel de dragoare.

Pe lângă tehnica militară, vizitatorii pot vedea şi demonstraţii făcute de câinii poliţişti antrenaţi la Centrul Chinologic din Sibiu. 

EXPOMIL a ajuns la a VII-a ediţie. În acest an, expoziţie reuneşte peste 80 de firme de profil din ţări ca Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Israel şi, bineînţeles, România.

Expoziţia este deschisă publicului larg în zilele de 24 şi 25 septembrie. Biletul de intrare costă 5 lei.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...