FOTO Doi români sunt nominalizaţi pe lista scurtă a celor mai buni fotografi din lume

Organizaţia Mondială pentru Fotografie a anunţat astăzi lista nominalizaţilor la Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie 2012. Printre finalişti, se numără doi români: Ionuţ Hrenciuc a fost nominalizat la secţiunea "Panoramă" ...

Share

Alexandra Jeles 0 comentarii

02.02.2012 - 14:33

Organizaţia Mondială pentru Fotografie a anunţat astăzi lista nominalizaţilor la Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie 2012. Printre finalişti, se numără doi români: Ionuţ Hrenciuc a fost nominalizat la secţiunea "Panoramă" în cadrul competiţiei „Open", iar Felicia Simion a fost nominalizată la secţiunea "Portret" în cadrul competiţiei "Youth", nou introdusă anul acesta.

Competiţia din acest se anunţă una extrem de strânsă, cu 112.000 de înscrieri din 171 de ţări, cu o listă scurtă a colecţiilor de fotografii ce dezvăluie în imagini poveşti extraordinare de viaţă de pe întreg globul.

Concursul pentru profesionişti reflectă un an care a stat sub semnul turbulenţelor de toate felurile: războiul din Libia, criza economică europeană, cu problemele din Grecia, dezastrul nuclear de la Fukushima (Japonia) şi linşarea lui Gaddafi - în categoria "Fotojurnalism & Documentar".

Candidaţii la premiile categoriilor "Artă" şi "Publicitate" au scormonit în viaţa de zi cu zi şi au imortalizat în fotografii o comunitate de oieri din Islanda, lucrătorii care recoltează orezul pe plantaţiile din Sudul Chinei, un pelerinaj religios din Polonia sau pe căutătorii de aur din Chile.

Anul acesta, membrii juriului au fost surprinşi de imaginile de o calitate excepţională înscrise în toate categoriile competiţiei, având şansa să descopere mulţi fotografi care se află la prima lor participare în cadrul Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie.

Sunt însă şi fotografi care au participat la ediţiile anterioare ale competiţiei iar acum se numără printre finalişti. Peter Franck (Germania), câştigător al competiţiei profesionale din 2010, categoria Peisaj, este anul acesta finalist la trei categorii; câştigătorul secţiunii "Probleme de actualitate", Javier Arcenillas (Spania) sau Chan Kwok Hung (Hong Kong), a cărui ‘Buffalo Race', o fotografie dramatică uimitoare, i-a adus marele premiu de anul trecut.

Lista scurtă pentru Competiţia Profesională a fost selectată de Comitetul de Onoare al Juriului, prezidat de prestigiosul fotograf W.M. Hunt.

„Colecţia de fotografii selecţionate de anul acesta este cu adevărat impresionantă. În cazul fotografiei profesioniste,colecţiile de lucrări sunt prezentate într-un mod excepţional, iar dacă ne referim la categoriile „Open", fotografiile sunt diverse şi demonstrează îndemânarea pe care o au amatorii. Mai mult, am fost încântaţi şi de noua categorie „Youth", pentru că am văzut câteva noi talente excepţionale", Astrit Merget, Creative Director al Organizaţiei Mondiale de Fotografie.

Ceremonia anuală Sony World Photography Award şi gala vor avea loc pe 26 aprilie la hotelul Hilton din Park Lane, Londra. Celebrarea competiţiei se va desfăşura simultan cu evenimentul World Photo din Londra, pe durata unei luni în care publicul va avea parte de o multitudine de evenimente fotografice.

Inaugurarea expoziţiei World Photo London va avea loc în weekendul 27-30 aprilie printr-o serie de evenimente care includ recenzii de portofoliu, workshop-uri, simpozioane şi expoziţiile câştigătorilor Sony Photography Awards, evenimente ce vor continua până la data de 20 mai, 2012.

Citește totul despre:

Comentarii