FOTO. Mihnea Motoc: Avioanele F-16 sunt o investiție majoră pentru capacitatea de apărare a României

Intrarea în dotarea Forțelor Aeriene Române a avioanelor F-16 reprezintă o investiție majoră în creșterea capacității naționale de apărare, a declarat ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 29.09.2016 - 09:19

Intrarea în dotarea Forțelor Aeriene Române a avioanelor F-16 reprezintă o investiție majoră în creșterea capacității naționale de apărare, a declarat ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, citat de Agerpres.

Ministrul Apărării a făcut această declarație miercuri seară, la baza aeriană Monte Real din Portugalia, de unde au fost preluate primele șase avioane F-16.

"Azi e cu adevărat o zi istorică pentru România și Forțele Aeriene Române. Nu achiziționăm doar un prim set de avioane multirol de înaltă performanță de la țara prietenă Portugalia, nu e doar o achiziție, e dobândirea unei capabilități propriu-zise. Azi consemnăm de fapt o investiție majoră în creșterea capacității de apărare a României și intrăm mai profund în miezul a ceea ce numim solidaritate aliată", a afirmat Motoc.

El a subliniat că cele 12 avioane cumpărate de România reprezintă doar o primă etapă, urmând achiziția și operaționalizarea celei de-a doua escadrile, care "va întregi procesul de realizare a unei capabilități robuste și relevante pentru România, dar și pentru regiunea sa".

Potrivit lui Motoc, dotarea cu avioane F-16 va asigura României o apărare aeriană "redutabilă și durabilă". Pe de altă parte, a adăugat ministrul, intrarea în serviciul Forțelor Aeriene Române a acestor aeronave înseamnă "șansa unui nou început pentru prestigioasa școală românească de pilotaj, care se mândrește cu o tradiție dintre cele mai vechi din lume".

Într-un cadru mai larg, demnitarul român a arătat că programul de dotare cu avioane F-16 reprezintă o bună bază pentru proiecte de colaborare româno-portugheze "mai ample" în zona economică în ansamblul său, unde există "un cert potențial de dezvoltare".

"Acordul româno-portughez sprijinit de Guvernul Statelor Unite reprezintă un model de cooperare eficientă, profesionistă, transparentă cu importante și durabile beneficii pentru ambele părți semnatare", a mai spus Motoc.

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a participat, joi, la ceremonia de predare-primire a primelor șase aeronave de tip F-16 din cele 12 cumpărate de România de la Portugalia. La eveniment au mai participat premierul portughez Antonio Luis Santos Da Costa, precum și ministrul Apărării, Jose Alberto de Azeredo Lopes.

În 2013, România a decis să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Inițial, s-a intenționat achiziționarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producătoare ale avioanelor JAS-39 Gripen și Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi. A fost, de asemenea, analizată oferta pentru aeronava Rafale, produsă de grupul francez Dassault.

Prețul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmând să staționeze la bazele aeriene de la Fetești și Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion.

Potrivit specialiștilor, România are nevoie de 48 de aeronave multirol, adică patru escadrile. În 2015, autoritățile române au anunțat intenția de a mai achiziționa și alte aparate de tip F-16.

Ministrul Motoc declara, în luna februarie, că România intenționează să cumpere încă 12 avioane F-16, anul acesta urmând să fie pregătite procedurile de atribuire a contractului pentru această a doua escadrilă.

În prezent, spațiul aerian al României este apărat de aeronave supersonice de tip Mig-21 LancerR, de fabricație sovietică, modernizate în colaborare cu o firmă israeliană începând cu 1995.

De asemenea, Forțele Aeriene Române mai dețin avioane de antrenament subsonice IAR-99 Șoim și Iak-52 — ambele de fabricație românească, avioane de transport C-27J Spartan — de fabricație italienească, C-130 Hercules — de fabricație americană.

Armata Română mai are elicoptere IAR-330 Puma și varianta modernizată IAR-330 Puma SOCAT, precum și IAR-316 Alouette. Toate aceste elicoptere sunt de fabricație românească, produse sub licență franceză.

Totodată, în dotarea Forțelor Aeriene se află și aparate de tip AN-30, produse în fosta Uniune Sovietică, folosite pentru fotografie aeriană și cartografiere.

 

 

Citește totul despre:

Comentarii