13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Președintele Iohannis, la Mausoleul de la Mărăști: Sper ca...

FOTO + VIDEO. Președintele Iohannis, la Mausoleul de la Mărăști: Sper ca peste 100 de ani să constate toți cei care vor trăi atunci că ne-am făcut noi treaba

Președintele Klaus Iohannis a mers, marți după-amiază, la Mausoleul de la Mărăști.

„Sper ca peste 100 de ani să constate toți cei care vor trăi atunci că ne-am făcut noi treaba”, a spus președintele.

El a fost întâmpinat de miltari, în cadrul unei ceremonii la Mausoleul din Mărăști, desfășurată cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la luptele purtate de Armata României în Primul Război Mondial.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că bătălia de la Mărăști este un simbol că nimic nu poate sta în calea împlinirii proiectelor importante ale națiunii, subliniind că pentru România proiectul european este garantul unui viitor de securitate, bunăstare și pace, potrivit Agerpres.

„În numele statului român, am venit aici pentru a arăta recunoștința noastră și pentru a cinsti memoria acestor eroi. Pe sacrificiul lor se sprijină România de astăzi, un stat unit, demn și respectat. (…) Locul în care ne aflăm astăzi s-a reclădit din temelii după Marea Unire și este o pildă a renașterii din cenușa jertfei. El este un simbol al faptului că nimic nu poate sta în calea împlinirii proiectelor importante ale națiunii, atunci când energia sa este valorificată prin responsabilitatea clasei politice și, mai ales, atunci când sacrificiile fiecărei generații nu sunt deturnate de demagogie și populism", a afirmat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că Marele Război amintește ce au însemnat ura și dezbinarea și cât de importante sunt pentru continentul Europa unitatea, solidaritatea și pacea.

„Cea mai sinceră expresie de mulțumire pentru această moștenire lăsată de înaintași este să contribuim, împreună, la materializarea unui proiect de țară care să consolideze România ca stat european. Un stat în care legea este egală pentru toți, o patrie a tuturor cetățenilor săi, o țară tolerantă și incluzivă", a afirmat Iohannis.

El a subliniat că pentru România, proiectul european este garantul unui viitor de securitate, bunăstare și pace.

„Vă chem să ne unim eforturile pentru a întări acest proiect, ceea ce înseamnă, implicit, dezvoltarea și progresul țării noastre în ansamblu, dar și a fiecărei comunități locale. Să marcăm Centenarul Marii Uniri printr-un angajament concret, nu festivist ori declarativ, pentru o Românie unită și prosperă, puternică și educată! Să transformăm câmpiile jertfei de acum 100 de ani în locuri ale împlinirii pentru urmașii eroilor pe care astăzi i-am cinstit!", a conchis Iohannis.

Anul 2017 marchează 100 de ani de la bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz, din Primul Război Mondial. Bătălia de la Mărășești este considerată cea mai imprtantă operațiunea desfășurată de Armata Română. Cu ajutorul armamentului oferit de Franţa, armata română a reuşit să obţină câteva victorii surprinzătoare, astfel că cele trei bătălii au devenit motive de mândrie pentru români.

Pe aceeași temă: 


Simbolul României Mari. Povestea din spatele Eroului Necunoscut

Făurirea celui mai mare vis al naţiunii – România Mare, la 1 decembrie 1918 – nu ar fi fost posibilă fără sacrificiul de sânge al poporului. Simbolul renaşterii naţionale este Eroul Necunoscut, ostaşul ales, în 1923, dintre sutele de mii de anonimi ce şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Dar cine a fost cel care a desemnat Eroul? Ţara a lăsat această decizie pe mâna unui suflet neprihănit, un băieţel de numai 12 ani, Amilcar Săndulescu.

 


Regele Ferdinand Salvatorul: Acum 100 de ani a început, la Iași, renașterea României

Unul dintre cele mai dramatice şi cele mai eroice episoade din istoria României s-a petrecut în anul 1917. Este vorba de salvarea României ca stat. Exact acum 100 de ani, s-a schimbat roata istoriei şi a început refacerea Armatei Regale Române şi a structurilor de stat ale României. În anul 1916, în august, România intra cu entuziasm în Primul Război Mondial, pentru a dezrobi Transilvania, Banatul, Crişana, Maramureşul şi Bucovina. A urmat o ofensivă în Transilvania, apoi, în condiţiile în care aliaţii României nu au oferit sprijinul promis înainte de intrarea în război, au intervenit înfrângeri catastrofale. Mai întâi, a fost pierdută Dobrogea, apoi Oltenia şi, în fine, Muntenia.


EXCLUSIV. Aniversarea Marii Uniri, pasată baronilor locali. PSD își bate joc de pregătirile pentru marcarea unui secol de la apariția României Mari

Guvernul condus de Mihai Tudose vrea să desființeze Departamentul Centenar, activitatea acestuia urmând să fie preluată de Ministerul Culturii. Operațiunea va amâna și mai mult termenele pentru finalizarea programului pentru 2018. Între timp, cabinetul alocă bani pentru județul Vrancea, condus de Marian Oprișan.


 

 

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă