14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialUltimul ministru de Interne ceauşist, Tudor Postelnicu, a murit

Ultimul ministru de Interne ceauşist, Tudor Postelnicu, a murit

Fostul şef al Securităţii Tudor Postelnicu a murit, sâmbătă, după o lungă suferinţă, potrivit Digi24. Vestea a fost confirmată de soţia ultimului ministru de Interne ceauşist.

Tudor Postelnicu s-a remarcat în 1977, când a fost membru în comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului. Drept urmare, un an mai târziu a fost numit şef al Departamentului Securității Statului. Tudor Postelnicu a fost membru al Comitetului Central al PCR şi ministru de Interne din 1987 şi până la Revoluţie.

Numele lui este legat de urmărirea şi persecutarea mai multor disidenţi, printre care Paul Goma, Ion Caraion, George Constantin şi Gheorghe Ursu.

A fost arestat de revoluţionari şi interogat de procurorii militari. Pe 2 februarie 1990, Tudor Postelnicu a fost judecat de Tribunalul Militar Teritorial București, alături de Emil Bobu, Manea Mănescu și Ion Dincă.

A fost condamnat la închisoare pe viaţă, i-a fost confiscată averea şi a fost privat de unele drepturi civile. A făcut recurs şi, în urma acestuia, i-a fost schimbată încadrarea din genocid în omor deosebit de grav. Astfel că Tudor Postelnicu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare.

În 1997 a fost din nou condamnat la 18 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, în dosarul Autobuzul. Trei tineri au fost omorâţi din ordinul Securităţii, după ce au i-au luat ostateci pe călătorii unui autobuz, în încercarea de a fugi în Occident.

În final, Postelnicu făcut doar şapte ani de închisoare. În 2009, mai era cercetat de procurori pentru finanțarea teroristului Carlos Şacalul.

Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă